Reklama

Pożegnaj się z kawą, a przywitaj z turmeric latte! Napój z kurkumy, to najnowszy hit. Wcale nas to nie dziwi. Nie dość, że pięknie wygląda, to do tego jest bardzo rozgrzewający i niesamowicie smakuje. Swój kolor zawdzięcza kurkumie, a smak dokładnie dobranym przyprawom.

Reklama

Turmeric latte posiada właściwości zdrowotne, dzięki kurkumie, która nazywana jest magiczną bronią przeciwzapalną. Dodatkowo napój jest mocno rozgrzewający, więc nada się idealnie na chłodniejsze, jesienne dni.

Jego podstawą jest woda i kurkuma, resztę składników możesz dobrać według własnych preferencji. Ale pamiętaj - im większa ich różnorodność, tym bogatsze doznania smakowe! Cynamon, pieprz, ekstrakt z wanilii, imbir… polecamy przejrzeć szafki kuchenne i dodać po odrobinie wszystkiego!

Dla bardziej kremowej konsystencji użyj mleka zamiast wody i dodaj łyżkę masła orzechowego. Dodatkowe walory smakowe, gwarantowane!

Jak zrobić turmeric latte? Przepis

Składniki na dwie filiżanki:
kukruma 3/4 łyżeczki
świeży imbir 1/4-1/2 łyżeczki
miód 1 łyżeczka
masło orzechowe 1 łyżeczka
1,5 szklanki wody lub mleka (możesz użyć również mleka migdałowego lub kokosowego)
cynamon 1/2 łyżeczki
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka
szczypta soli i pieprzu

Reklama

Umieść wszystkie składniki w blenderze. Blenduj, aż uzyskasz gładką masę. Podgrzej ją w garnku i przelej do filiżanek. Dla ozdoby możesz posypać napój odrobiną cynamonu.

Reklama
Reklama
Reklama