Reklama

Obchodzimy dziś Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu. Święto ma na celu promowanie i celebrowanie wegetarianizmu, który z roku na rok staje się coraz popularniejszy.

Reklama

Alternatywy dla mięsa są popularniejsze od samego mięsa?

Według badań już ponad 7 milionów mieszkańców Wielkiej Brytanii przeszło na dietę wegetariańską, a podobno aż 46% obywateli Ameryki uważa, że białka pochodzenia roślinnego są zdrowsze, niż te zwierzęcego! Co więcej, platforma Streetbees przeprowadziła ankietę, której wyniki zszokowały niejedną osobą. Według niej 64% Brytyjczyków twierdzi, że produkty, będące alternatywą dla mięsa, będą bardziej popularne niż tradycyjne mięso do roku 2038!

Ludzie przechodzą na wegetarianizm z różnych przyczyn. Czasami ze współczucia wobec zwierząt, innym razem z powodu zwykłej niechęci do mięsa. Czasami jednak decyzja ta spowodowana jest sytuacją zdrowotną. Jest grupa wegetarian, która choć unika mięsa w swojej diecie, za jego smakiem i teksturą bardzo tęskni. Są też tacy, którzy chcą (np. z ciekawości) przejść na dietę wegetariańską, ale jednocześnie nie wyobrażają sobie swojej diety bez mięsa. Co zrobić w takiej sytuacji?

Jak uzyskać smak mięsa w daniach wegetariańskich?

Jeśli należysz do grupy osób mięsożernych i nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa, ale mimo wszystko chcesz wypróbować diety wegetariańskiej, mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie.

Możesz przygotować danie, które będzie wyglądać i smakować jak z wołowiną, a tak naprawdę nie będzie zawierać w sobie ani grama mięsa! Przedstawiamy przepis na wyjątkowego burgera z kotleta z seitanu!

Co to w ogóle jest seitan? To „mięso” z glutenu. Jest świetnym zastępnikiem mięsa, ponieważ jego wygląd i smak jest niezwykle do niego zbliżony. Nazywany jest „chińskim mięsem”, ponieważ jest popularnym składnikiem w kuchni azjatyckiej. Możesz go przygotować samodzielnie lub kupić w sklepie ze zdrową żywnością.

Jak zrobić burgera z kotletem z seitan?

Składniki:
paczka seitanu
puszka ciecierzycy
łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
pęczek posiekanej kolendry
2 posiekane szalotki
4 łyżki majonezu
liście szpinaku
bułki

Reklama

Wykonanie:
Seitan, razem z posiekaną cebulą, soczewicą, oliwą i przyprawami, włożyć do blendera i zmiksować na gładką masę. Rozgrzać patelnię grillową. Z masy formować kotlety i usmażyć. Kotlety ułożyć na bułce, przykryć szpinakiem i innymi warzywami, według własnych upodobań, i posmarować majonezem.

Reklama
Reklama
Reklama