Reklama

Jesienią i zimą warto pomyśleć o zdrowych i rozgrzewających posiłkach, które uchronią nas przed poważniejszym zachorowaniem. Papryczka chilli kojarzy się większości z nas z czymś bardzo ostrym i rozgrzewającym. To prawda. Jednak chilli ma w sobie mnóstwo właściwości, które korzystnie wpływają na serce, obniżają poziom cholesterolu czy wspomagają oczyszczanie dróg oddechowych.

Reklama

ZOBACZ TAKŻE: Jarmuż w 5 odsłonach – oto przepisy, które pokochasz!

Chilli – sposób na przeziębienie

Papryczka chilli dodana do potrawy, czekolady lub kawy sprawia, że zyskują one zupełnie nowy wymiar. Z jednej strony stają się bardziej pikantne, ale co najważniejsze podkręcają nasz metabolizm. Chilli wykorzystywane jest często w dietach odchudzających. Potrawy doprawione nawet odrobiną tej papryczki, a nawet zwykłą musztardą przyspieszają tempo przemiany materii nawet o 25%! Chilli ma jednak też wiele innych zalet. Pomaga zwalczyć przeziębienie, udrażnia górne drogi oddechowe i dostarcza niezbędnych witamin.

Nie wiem, czy zauważyliście, ale po zjedzenie pikantnej potrawy poziom naszego zadowolenia wzrasta. Wszystko z powodu chilli, które wyzwala endorfiny. Co więcej zawarta w tej papryczce kapsaicyna skutecznie zapobiega zatruciom pokarmowym i dlatego świetnie sprawdza się jako składnik dań w krajach egzotycznych.

Ja na te zimowe dni proponuję rozgrzewające danie rodem z Meksyku. Super zdrowe wegańskie tacos oczywiście z chilli.

Karolina Roszak

Meksykańskie tacos

Składniki:

2 ząbki czosnku

1 większa cebula

1/2 łyżeczki masła ghee

1/2 łyżeczki wędzonej papryka słodka

1 łyżeczka suszonego oregano

1 łyżeczka kminku

puszka czarnej fasoli - odsączonej z zalewy

bezglutenowe tacosy

ser wegański

Składniki na salsę:

5-6 pomidorków cherry

odrobina cebuli

1 papryczka chilli

sok z 1/2 limonki

garść świeżej kolendry

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Składniki na guacamole

1 mały ząbek czosnku

1 miękkie awokado

garść kolendry

sok z 1/2 limonki

trochę cebuli

1/2 łyżeczki kminku

sól, pieprz

oliwa z oliwek

Karolina Roszak

Czosnek rozgnieć, aby skórka szybciej zeszła. Od razu obierz cebulę i pokrój oba składniki w małą kosteczkę. Rozgrzej patelnię i podsmaż na maśle czosnek i cebulę. Następnie dodaj przyprawy, czyli paprykę, oregano i kminek. Kiedy wszystko się będzie smażyć wykorzystaj ten czas i pokrój drobno pomidorki i pozostałe składniki na salsę. Przełóż je do miseczki i na koniec dodaj garść pokrojonej świeżej kolendry. Dopraw solą i pieprzem oraz oliwą. Dodaj salsę na patelnię i od razu dorzuć czarną fasolę. Przemieszaj całość i pozostaw na patelni, aby się wszystkie składniki podgrzały.

Przygotuj guacamole. Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj awokado. Widelcem rozgnieć wszystko na gładką masę. Dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj.

Tacosy podgrzej na osobnej patelni. Następnie dodaj nadzienie, warstwę guacamole, odrobinę sałaty, jeśli chcesz oraz dla smaku pokrój świeże pomidorki cherry. Na koniec posyp wszystko serem wegańskim i gotowe!

ZOBACZ TAKŻE: Pyszne i nietuczące? Wypróbuj te ciasteczka owsiane!

Karolina Roszak

Ewa Szabatin

Reklama

Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykańskich i standardowych. Dwukrotna finalistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!

Katarzyna Piwecka
Reklama
Reklama
Reklama