Reklama

Przed nami Wielkanoc, a nie ma tych świąt bez mazurków. Jeśli szukasz nowych przepisów, by zaskoczyć gości, koniecznie wypróbuj przepis na nietypowy mazurek Doroty Szelągowskiej z konfiturą z wiśni z kardamonem i kremem czekoladowym ganache. Wygląda i smakuje obłędnie!

Reklama

ZOBACZ TAKŻE: Dorota Szelągowska pokazała się bez makijażu. Fani nie kryli zaskoczenia

Mazurek z konfiturą wiśniową i czekoladowym ganache

Dorota Szelągowska zdradziła przepis na to cudo na swoim Instagramie oraz na kanale na YouTube. Okazuje się, że choć trochę czasochłonne, jest dość proste w wykonaniu. A efekt? Takim mazurkiem zaskoczysz wszystkich gości!

Przepis na mazurek z konfiturą wiśniową i czekoladowym ganache

Ciasto:
1 kostka masła
3 żółtka
2 szklanki mąki
6 łyżek cukru
szczypta soli

Konfitura wiśniowa:
1 opakowanie mrożonych wiśni
laska wanilii
łyżeczka wody różanej
szczypta chili
pół łyżeczki kardamonu
łyżka soku z cytryny

Ganache:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady deserowej
200 ml śmietanki 30%
Kwiaty jadalne do dekoracji

Przepis: Zagnieć kruche ciasto i wyklej nim formę do pieczenia, najlepiej wyłożoną pergaminem. Tak przygotowany spód do mazurka włóż na piętnaście minut do zamrażalnika. Po schłodzeniu spód podziurkuj widelcem (ciasto nie będzie się podnosiło podczas pieczenia) i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na kilkanaście minut, aż będzie złociste.

Gdy ciasto będzie w piecu, mrożone wiśnie podduś na patelni z wanilią, kardamonem, wodą różaną i chili, redukuj na małym ogniu.

W tym czasie zabierz się za ganache. Czekoladę posiekaj lub połam na małe kawałki i roztop w śmietance. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu.

Na ostudzony spód ciasta wyłóż zimną konfiturę i zalej ciepłym jeszcze ganachem. Ciasto będzie prezentować się najładniej udekorowane jadalnymi kwiatami. Kupisz je supermarketach lub online.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama