Reklama

Wielkanoc tuż-tuż, a mazurek to prawdziwy must-have na świątecznym stole. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości czymś wyjątkowym, sięgnij po przepis Doroty Szelągowskiej na nietypowy mazurek z konfiturą wiśniową z kardamonem i aksamitnym kremem czekoladowym ganache. Wygląda spektakularnie i smakuje jeszcze lepiej!

Reklama

ZOBACZ TAKŻE: Dorota Szelągowska pokazała się bez makijażu. Fani nie kryli zaskoczenia

Mazurek z konfiturą wiśniową i czekoladowym ganache

Dorota Szelągowska podzieliła się przepisem na to czekoladowe cudo na Instagramie i YouTubie. Choć przygotowanie wymaga odrobiny czasu, samo wykonanie jest naprawdę proste. A efekt? Ten mazurek robi furorę – zachwyci każdego, kto go spróbuje!

Przepis na mazurek z konfiturą wiśniową i czekoladowym ganache

Ciasto:
1 kostka masła
3 żółtka
2 szklanki mąki
6 łyżek cukru
szczypta soli

Konfitura wiśniowa:
1 opakowanie mrożonych wiśni
laska wanilii
łyżeczka wody różanej

szczypta chili
pół łyżeczki kardamonu
łyżka soku z cytryny

Ganache:
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady deserowej
200 ml śmietanki 30%
Kwiaty jadalne do dekoracji

Przepis: Zagnieć kruche ciasto i wyklej nim formę do pieczenia, najlepiej wyłożoną pergaminem. Tak przygotowany spód do mazurka włóż na piętnaście minut do zamrażalnika. Po schłodzeniu spód podziurkuj widelcem (ciasto nie będzie się podnosiło podczas pieczenia) i wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na kilkanaście minut, aż będzie złociste.

Gdy ciasto będzie w piecu, mrożone wiśnie podduś na patelni z wanilią, kardamonem, wodą różaną i chili, redukuj na małym ogniu.

W tym czasie zabierz się za ganache. Czekoladę posiekaj lub połam na małe kawałki i roztop w śmietance. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu.

Na ostudzony spód ciasta wyłóż zimną konfiturę i zalej ciepłym jeszcze ganachem. Ciasto będzie prezentować się najładniej udekorowane jadalnymi kwiatami. Kupisz je supermarketach lub online.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama