Kuchnia 2022! To już ostatnie chwile na grillowanie!
Sprawdź najlepsze przepisy na pyszne dania!
- Redakcja VIVA!
To już ostatnie chwile na wspólne grillowanie na świeżym powietrzu podczas lata 2022! Wspólnie z domownikami warto trochę poeksperymentować w kuchni i z pomocą patelni grillowej przygotować zdrowe niskokaloryczne dania z warzywami. Poniżej znajdziecie inspirujące przepisy, które są proste w przygotowaniu i nie zajmą dużo czasu.
PRZECZYTAJ O: Znane słodycze w wersji fit deserów!
Grillowane szparagi na lato 2022
Potrzebne składniki:
- 2 pęczki przyciętych szparagów
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Szparagi to ciekawa propozycja na grilla, ponieważ są mało kaloryczne. Idealnie sprawdzą się w pojedynkę lub jako dodatek do podsmażonego tofu lub mięsa. Ich przygotowanie jest banalnie proste:
- Rozgrzej patelnię grillową na dużym ogniu. Wlej na rozgrzane naczynie oliwę i przełóż szparagi. Dopraw solą oraz pieprzem. Grilluj, obracając od czasu do czasu ok. 3-4 minut.
Sałatka z grillowaną fasolką szparagową
Potrzebne składniki:
- 450 g zielonej fasolki szparagowej z przyciętymi końcówkami
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu chilli
- 2 łyżeczki miodu
- 1 garść płatków czerwonej papryki
- sól
- nasiona sezamu do dekoracji
- 1 cienko skrojona cebulka
- posiekane, podprażone orzeszki ziemne
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej dużą patelnię grillową na średnim ogniu. W dużej misce wymieszaj olej, sos sojowy, pastę z chili, miód i płatki czerwonej papryki, a następnie dodaj zieloną fasolę i wrzuć na patelnię. Całość dopraw solą i smaż około 7 minut.
- Gotowe danie udekoruj ziarnami sezamu, cebulą i orzeszkami ziemnymi.
Grillowany kalafior w przyprawach
Potrzebne składniki:
- 2 duże kalafiory
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki czosnku
- 1/2 łyżeczki papryki
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 2 szklanki posiekanego sera cheddar
- 8 plasterków ugotowanego, skrojonego w kostkę boczku
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
Potrzebne składniki:
- Różyczki kalafiora pokrój w grubsze plasterki. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek oraz paprykę. Całość dopraw solą i pieprzem.
- Rozgrzej patelnię grillową. Posmaruj kawałki kalafiora mieszanką z oliwą z oliwek. Następnie przełóż na rozgrzaną patelnię i smaż około 8 minut z każdej strony. Następnie wyłóż steki na talerz i udekoruj serem, boczkiem i szczypiorkiem.
Grillowane warzywa
Potrzebne składniki:
- 1 cukinia pokrojona wzdłuż
- 1 papryka pokrojonej w szerokie paski
- 1 duża czerwona lub biała cebula, pokrojona w grubsze krążki
- 1/3 szklanki natki pietruszki lub bazylii, drobno posiekanej
- oliwa z oliwek
Potrzebne składniki na sos balsamiczny:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 starte ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- mielony pieprz
Sposób przygotowania:
- W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, czosnek, sól i pieprz. Odłóż na bok.
- Rozgrzej olej na patelni grillowej. Następnie dodaj warzywa i smaż pod przykryciem przez 12 minut. Gdy warzywa będą miękkie przełóż je do miski, polej sosem balsamicznym, posyp pietruszką lub bazylią i delikatnie wymieszaj.
- Podawaj na ciepło z grillowanym mięsem lub owocami morza, a także z komosą ryżową lub brązowym ryżem.