Reklama

Od pewnego czasu, mówi się o niezwykłym działaniu młodego jęczmienia, nasion chia i spiruliny. Wzięliśmy je pod lupę i... mamy kilka ciekawostek! Będziecie zaskoczeni efektami, które przyniesie włączenie do diety tych produktów.

Reklama

Hiszpańskie nasiona, które pokochał cały świat

Nasiona szałwii hiszpańskiej zwane chia, to małe czarne kuleczki, należące do tej samej rodziny co mięta i melisa. Są źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Jej spożywanie to sposób na szczupłą sylwetkę, piękną cerę i lepsze samopoczucie. Prawie wszystkie węglowodany zawarte w nasionach pochodzą z błonnika. Nie podnosi on poziomu cukru we krwi, nie wymaga insuliny do przetworzenia, a zatem nie tuczy! Błonnik wchłania duże ilości wody i rozszerza się w żołądku, a co za tym idzie, zwiększa uczucie sytości i spowalnia wchłanianie się pokarmu. Nasiona chia posiadają wiele składników mineralnych które są ważne dla zdrowia kości. To m.in. wapń, fosfor i magnez.

Nasiona chia dodawaj do jogurtów, soków, a nawet lodów, to nie tylko modne rozwiązanie, ale przede wszystkim pyszne i zdrowe!

Zbawienne działanie "zielonego mleka", czyli młodego jęczmienia

Jakie jest jego działanie i skąd fenomen rośliny powszechnie kojarzonej z piwem? Swoją popularność zawdzięcza bardzo dużej zawartości błonnika oraz swoim właściwościom odchudzającym, które wspomagają dietę. Chlorofil w nim zawarty, wspomaga także utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej, która sprzyja utracie zbędnych kilogramów. Dostarcza organizmowi potrzebnych składników odżywczych, minerałów i białka. Może być przyjmowany w postaci proszku rozpuszczonego w wodzie, stanowić dodatek do zup lub soków. Istnieje także w formie tabletek.

Co jeszcze? Oto ciekawe fakty:

1. Osoby borykające się z nieświeżym oddechem i nadwrażliwością dziąseł powinny włączyć go do diety. Działa przeciwzapalnie i dezynfekująco, dzięki czemu niweluje bakterie tlenowe, znajdujące się w jamie ustnej.

2. Zawiera glikozylisowiteksynę - antyoksydant, który ma działanie przeciwzmarszkowe i opóźniające starzenie się organizmu.

3. Pzyspiesza leczenie licznych zmian, takich jak trądzik czy opryszczka. Ponadto, hamuje procesy chorobotwórcze nowotworów, astmy oskrzelowej czy choroby Parkinsona.

Reklama

Szmaragdowa alga bogata w białko - spirulina

Algi, czyli glony morskie lub słodkowodne, spożywano w Ameryce Południowej za czasów Majów, w starożytnych Chinach oraz Japonii. Jedna z nich - spirulina - od dawna ma swoje miejsce na liście superfoods. Jest pełna składników odżywczych, łatwo przyswajalnych przez organizm. Wchodzi w skład różnego rodzaju koktajli, batonów energetycznych oraz naturalnych suplementów diety. Istnieje ponad 1000 artykułów naukowych, potwierdzających właściwości spiruliny. Spirulina może korzystnie wpływać na zainfekowane zatoki. Według badań zmniejsza ona stan zapalny i łagodzi ból. Ważnym rezultatem działania spiruliny jest zapobieganie powstawania miażdżycy oraz redukcja podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi.

Reklama
Reklama
Reklama