Kulinarne trendy na wiosnę 2020! Poznaj smaczne, wegańskie przepisy!
Kuchnia roślinna wcale nie musi być nudna!
- Redakcja VIVA!
Wiosna 2020 już niebawem, dlatego warto zdecydować się na nową aktywność fizyczną, a także spróbować diet, dzięki którym przygotujesz się na nadchodzące wakacje. Mimo, że z roku na rok możemy przebierać między przeróżnymi dietami, to dziś chcemy się skupić na tej najbardziej klasycznej i znanej. Diety wegańskiej – chyba nikomu nie trzeba jej przedstawiać. Ten sposób odżywiania znalazł oczywiście swoich zwolenników, jak i przeciwników. Wiele osób, mimo chęci przejścia na weganizm, obawia się, że nie podoła, a jedzenie na pewno nie będzie smakowało jak to z dodatkiem mięsa, jajek czy mleka. Jednak bez obaw! Na sklepowych półkach nie brakuje popularnych produktów w wersji roślinnej, z których można przygotować klasyczne dania. Ich smak zupełnie nie odbiega od tych odzwierzęcych. Specjalnie dla Was zdradzamy nasze sprawdzone receptury na wegańskie dania do pracy oraz szkoły.
Makaron z groszkiem cukrowym i marchewką
Potrzebne składniki:
- makaron Soba lub wegański makaron spaghetti
- 2 szklanki mrożonej soi
- 3 filiżanki groszku cukrowego
- 6 średnich marchewek
- 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry
- 1/4 szklanki nasion sezamu
Składniki na sos imbirowo–sezamowy :
- 1/4 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju orzechowego lub oliwy z oliwek
- 1 mały sok z limonki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka nektaru z agawy
- 1 łyżka białego miso
- 2 łyżki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka sosu czosnkowego chili lub siriracha
Sposób przygotowania:
Pokrój groszek oraz marchewkę. W małej misce połącz składniki na sos i odłóż na bok. Zagotuj wodę w dwóch dużych garnkach, a w międzyczasie przypraż nasiona sezamu na małej patelni, aż będą złote. Gdy woda zacznie się gotować, do jednego garnka wrzuć makaron i gotuj według zaleceń producenta. W drugim garnku ugotuj soję. Gotowy, odcedzony makaron połącz z soją, marchewką oraz groszkiem. Wszystkie składniki wymieszaj i serwuj z wcześniej przygotowanym sosem. Danie można ozdobić posiekaną kolendrą oraz prażonymi nasionami sezamu.
Burgery wegetariańskie ze słodkich ziemniaków i czarnej fasoli
Potrzebne składniki:
- kilka niewielkich słodkich ziemniaków
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 puszka czarnej fasoli
- 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę
- 1/2 szklanki świeżych, posiekanych liści kolendry
- 2 łyżki kminku w proszku
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka wędzonej ostrej papryki w proszku
- 1/2 łyżeczki proszku Cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
- wysokiej jakości olej do smażenia
- 8 pełnoziarnistych bułek hamburgerowych
- ulubione przyprawy do burgerów –awokado, guacamole, pomidory, pico de gallo, sałata, kiełki, ketchup, musztarda, ogórki
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki lekko ponacinaj wzdłuż środka i wyłóż na blaszce do pieczenia. Piecz około 30–40 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu odstaw do ostygnięcia. W małym garnku zagotuj 1 szklankę wody, wrzuć płatki owsiane i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem aż staną się miękkie. Następnie wrzuć ugotowaną już komosę ryżową i połącz składniki. Za pomocą robota kuchennego wymieszaj komosę oraz płatki. W dużej misce połącz schłodzone ziemniaki, płatki z komosą, czarną fasolę, cebulę, kolendrę, kminek, chili w proszku, paprykę, pieprz Cayenne oraz sól. Wszystko ze sobą połącz aż konsystencja stanie się gładka. Masę uformuj w niewielkie kotlety i smaż na oleju aż się zarumienią. W tym samy czasie rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza i podpiecz bułki hamburgerowe. Następnie gorące bułki przekrój i podawaj z kotletami oraz ulubionymi dodatkami.
Nuggetsy ze słodkich ziemniaków i ciecierzycy
Potrzebne składniki:
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka stołowa lnu
- 2 słodkie ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/4 szklanki świeżej bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka proszku cebulowego
- 1/2 szklanki mąki
- 1 szklanka bułki tartej
Sposób przygotowania:
W małej misce połącz wodę z lnem i odstaw na 10 minut. W dużym rondlu zagotuj 1 i 1/2 litra wody, a następnie dodaj słodkie ziemniaki. Gotuj aż będą miękkie i odcedź. W robocie kuchennym połącz słodkie ziemniaki, ciecierzycę, bazylię, mieszankę z lnem, czosnek, sól, pieprz, cebulę w proszku oraz mąkę oraz bułkę tartą. Wszystko wymieszaj za pomocą blendera. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej olej. Mieszankę wykładaj za pomocą dużej łyżki, aby kształt przypominał nugettsy.
Wegańska zupa kalafiorowa
Potrzebne składniki:
- 2 łyżki wegańskiego masła
- 8 posiekanych ząbków czosnku
- 2 główki kalafiora posiekane w kostkę
- sól do smaku
- pieprz od smaku
- 8 szklanek bulionu warzywnego
- 2 szklanki wody
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1/2 szklanki wegańskiego parmezanu
- 1/4 szklanki świeżego szczypiorku
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło na średnim ogniu w dużym garnku. Dodaj czosnek oraz cebulę i podsmaż 1–2 minuty, aż cebula będzie przezroczysta. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj posiekany kalafior, bulion warzywny oraz wodę, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Aby nadać aromatu dopraw zupę tymiankiem i gotuj jeszcze przez 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij przykrywkę, usuń tymianek i zblenduj zawartość garnka. Dodaj parmezan oraz szczypiorek i odstaw na 2 minuty do ostygnięcia.