Reklama

Planując porządki często zniechęcamy się już na samym początku od natłoku narzuconych sobie obowiązków. Nie bez powodu kuchnia to jedno z najmniej lubianych miejsc do sprzątania. Przed świętami to strategiczna lokalizacja, w której wykonujemy najwięcej pracy skupiając się na gotowaniu. Dlatego warto już na wstępie zorganizować naczynia, produkty i wszystko, co będzie nam potrzebne tak, aby miało swoje miejsce i nie powodowało chaosu.

Reklama

CZYTAJ TEŻ: Test redakcji! Sprawdziliśmy jak czyste są wykładziny w naszej redakcji?

Po pierwsze, wyluzuj

W większości domów czas przed świętami jest kojarzony ze stresem i dużą ilością pracy. Co za tym idzie, już w trakcie przygotowań jest się zmęczonym. Ale wcale tak nie musi być. Najważniejsze to mieć plan. Nie warto zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, tylko podzielić sobie zadania na kilka dni. W ten sposób zmęczenie aż tak bardzo nie da się we znaki, a kuchnia będzie czysta na błysk!

Plan sprzątania

Nic tak nie pomaga jak rozpiska z zadaniami na każdy dzień. Na internecie można znaleźć pomocne plany ułatwiające wykonanie wszystkich domowych czynności. W tym celu najlepiej skorzystać z niezastąpionego Pinteresta. Tam można znaleźć ładny i pomocny planner, który ułatwi pracę zgodnie z wytycznymi.

ZOBACZ WIĘCEJ: Międzynarodowy Dzień Wegetarianizmu: Poznaj najlepsze restauracje wege w Polsce!

Sprzątanie kuchni

Najwyższy czas przejść do rzeczy. Gdy masz już rozdzielona pracę na poszczególne dni, zadbaj o środki, które posłużą Ci podczas sprzątania. W ostatnim czasie popularne stało się robienie domowych detergentów do mycia i sprzątania. Dzięki kilku prostym składnikom można zrobić płyn który sprawdzi się do mycia różnych powierzchni i doskonale poradzi sobie z brudem. Już za pomocą sody oczyszczonej, soli oraz wody można umyć przeróżne urządzenia oraz powierzchnie w kuchni. Środki chemiczne do czyszczenia bywają drogie, a w ten sposób można choć trochę zaoszczędzić.

Reklama

Organizacja kuchni

Ten trik będzie niezastąpiony przez cały rok. Aby zachować zorganizowaną kuchnię i zaaranżować wszelkie półki oraz szuflady, najlepiej przechowywać jedzenie w szklanych pojemnikach. Ta zasada sprawdzi się nawet w przypadku przechowywania żywności w lodówce. W ten sposób możemy uzyskać zdecydowanie więcej miejsca, nic nie będzie stało ,,na środku", a do tego będzie ekologicznie.

Reklama
Reklama
Reklama