Gwiazdy uwielbiają wegetariańskie i wegańskie restauracje!
Oto najlepsze, sprawdzone adresy w Warszawie
- Xymena Borowiecka
Naturalna, zdrowa, roślinna kuchnia to więcej niż moda. Wegańskie i wegetariańskie restauracje zdobywają coraz większą popularność, bo serwowane w nich potrawy mają dobroczynny wpływ na organizm. Właśnie dlatego tak często możemy spotkać w nich gwiazdy! Znane wege-mamy to m.in. Monika Mrozowska, Paulina Holtz, Maja Ostaszewska i Magdalena Różczka. Mięsa nie jedzą także Michał Piróg, Monika Olejnik czy Olga Frycz. Sprawdziliśmy, gdzie zjeść najlepsze dania wegańskie i wegetariańskie w stolicy. W galerii znajdziesz adresy restauracji, które naszym zdaniem warto odwiedzić.
Weganie i wegetarianie - jaka jest różnica?
Mimo że obie grupy eliminują ze swoich jadłospisów mięso, drób, ryby, żelatynę czy smalec, to różnica między nimi jest bardzo istotna. Weganie w swoich ograniczeniach idą o krok dalej – całkowicie rezygnują z produktów odzwierzęcych. W lodówce weganina nie znajdziesz zatem nabiału: mleka, jajek, masła czy sera, jak również... miodu. Podejście do diety w ich przypadku jest w pewnym sensie ideologiczne i wychodzi poza wybory żywieniowe. To styl życia, którego sensem jest dbanie o dobro zwierząt. Odzwierciedla się to także w głoszonych poglądach. Weganie (i często również wegetarianie) nie noszą ubrań ze skóry czy wełny, nie chodzą do cyrku i otwarcie piętnują polowania na zwierzęta.
Wpływ bezmięsnej diety na organizm
Zdaniem lekarzy, dobrze zbilansowana dieta wegańska czy wegetariańska nie szkodzą zdrowiu. Przeciwnie, jarosze rzadziej chorują na otyłość, cukrzycę czy choroby układu krążenia. Jest to związane z ograniczonym spożyciem tłuszczu i cholesterolu, a większym warzyw i owoców. Może właśnie dlatego warto wybrać się do polecanych przez nas miejsc?
Koniecznie sprawdźcie, gdzie powinniście pójść, by dobrze zjeść i przy okazji zatroszczyć się o swoje zdrowie, tak jak robią to gwiazdy.
1 z 7
Vegelabb
ul. Mińska 25 lok. U2 (Soho Factory) (Praga-Północ)
To ulubiona restauracja aktorek Pauliny Holtz i jej mamy Joanny Żółkowskiej. Obie panie od wielu lat promują zdrowe odżywianie i kochają kuchnię wegańską, co możemy zobaczyć na Instagramie Pauliny.
Vegelabb za swoją specjalność uznaje buddha bowls (miski wypełnione równo rozłożonymi warzywami w rozmaitych kompozycjach z dodatkiem kaszy, ryżu i przypraw) oraz zdrowe koktajle i soki. Koniecznie musicie spróbować również wegańskiego masła. Z czego jest wykonane? Tego nie możemy zdradzić, musicie przekonać się sami!
Odwiedź: facebook.com/vegelabb
2 z 7
Think Love Juices
ul. Francuska 14 (Praga-Południe - Saska Kępa)
To iście gwiazdorskie miejsce! Założyła je modelka Anna Jagodzińska, która od lat propaguje zdrowy styl życia:
Zdecydowałam się na otwarcie Think Love Juices, bo chciałam, aby na mapie Warszawy pojawiło się miejsce ze wszystkim cudami, jakie natura ma nam do zaoferowania. Dzielenie się doświadczeniem jest dla mnie bardzo ważne.
W pobliżu ulicy Francuskiej swoje domy ma wielu aktorów, muzyków i postaci ze świata show-biznesu. W Think Love możemy spotkać m.in. Kasię Zielińską czy siostry Przybysz.
Klimatyczne bistro w samym sercu Saskiej Kępy, serwuje zdrowe lunche, przekąski, desery i oczywiście koktajle. Wszystkie dania sporządzone są z ekologicznych składników. Ich specjalnością są świeżo wyciskane, warzywno-owocowe soki, prawdziwe witaminowe bomby i eliksiry zdrowia.
Wejdź na: thinklove.pl
3 z 7
Shuk
ul. Grójecka 107 (Ochota)
Bliski Wschód i aromatyczna, arabska kuchnia na warszawskiej Ochocie. Pyszne hummusy, szakszuki, mezze, doskonale przyprawione dania z kuskusem, bakłażanem, ciecierzycą. Do tego obszerna karta win, a także ciekawe koktajle. I to wszystko za niewielkie pieniądze. Za około 20 złotych możemy zjeść obfity lunch oraz zdrowy deser.
Sprawdź: facebook.com/SHUK.grojecka107
4 z 7
Mezze hummus&falafel
ul. Różana 1 (Mokotów)
Co jest specjalnością szefa kuchni? Zdecydowanie hummus (mówi się, że najlepszy w stolicy)! Do tego polecamy falafel, świeżą pitę, intensywny i aromatyczny sos tahini oraz warzywa prosto od zaprzyjaźnionego rolnika. Wszystko połączone w miłe dla oka, smakowite zestawy. Zajrzeć powinni tu również fani szakszuki – dostępna jest w wersji śniadaniowej oraz w obiadowym zestawie.
Ciekawym elementem tego bistro jest otwarty barek z dodatkami do wyboru – to m.in. oliwki, pomidory, kiszona rzepa czy brokuły.
Zapraszamy na: facebook.com/MEZZE.hummusifalafel
5 z 7
Ósma Kolonia
ul. Słowackiego 15/19 (Żoliborz)
Specjalnością restauracji są lunche. Za niewielką kwotę - 25 złotych - zjemy zupę oraz danie główne. Absolutnym przysmakiem są kopytka orkiszowe w sosie buraczanym z dodatkiem mleka kokosowego. Warto zamówić także pierożki dim sum z grzybami i sosem z pasty sezamowej, sałatki, faszerowany bakłażan oraz orientalny makaron ryżowy z chutneyem z mango i kokosem.
W restauracji używa się wyłącznie warzyw i owoców od lokalnych dostawców, mąk oraz kasz z małych polskich młynów, świeżych ziół oraz przypraw z certyfikatami ekologicznymi.
Odwiedź: facebook.com/osmakolonia
6 z 7
Krowarzywa
ul. Marszałkowska 27/35 (Śródmieście)
ul. Hoża 29/31
Kultowe, warzywne burgery zna już chyba cała Warszawa. Chwałą i dumą lokalu jest współpraca z dietetykami i stosowanie niezwykle wartościowych super foods. Ceny nie są wysokie - jaglany burger to zaledwie 13 złotych, natomiast lemoniada - 5 złotych.
Znajdujące się vis-a-vis studio Dzień Dobry TVN sprawia, że możemy tutaj spotkać wiele gwiazd stacji, m.in. Michała Piróga.
Odwiedź: krowarzywa.pl
7 z 7
wegemama
ul. Marszałkowska 28 (Śródmieście)
W Wegemamie można zjeść dania kuchni roślinnej z różnych stron świata jak na przykład malezyjską laksę, kroeung curry (czyli tradycyjną potrawę Khmerów) czy amerykańską szarlotkę. Przy restauracji działa mini sklepik, gdzie można kupić składniki wykorzystywane tu do przygotowywania potraw a co ciekawe całe oświetlenie w lokalu jest w 100% zasilane prądem z baterii słonecznych, które zainstalowano w szyldzie na ścianie budynku.
Menu dostępne na: wegemama.com