Reklama

Naturalna, zdrowa, roślinna kuchnia to więcej niż moda. Wegańskie i wegetariańskie restauracje zdobywają coraz większą popularność, bo serwowane w nich potrawy mają dobroczynny wpływ na organizm. Właśnie dlatego tak często możemy spotkać w nich gwiazdy! Znane wege-mamy to m.in. Monika Mrozowska, Paulina Holtz, Maja Ostaszewska i Magdalena Różczka. Mięsa nie jedzą także Michał Piróg, Monika Olejnik czy Olga Frycz. Sprawdziliśmy, gdzie zjeść najlepsze dania wegańskie i wegetariańskie w stolicy. W galerii znajdziesz adresy restauracji, które naszym zdaniem warto odwiedzić.

Reklama

Weganie i wegetarianie - jaka jest różnica?

Mimo że obie grupy eliminują ze swoich jadłospisów mięso, drób, ryby, żelatynę czy smalec, to różnica między nimi jest bardzo istotna. Weganie w swoich ograniczeniach idą o krok dalej – całkowicie rezygnują z produktów odzwierzęcych. W lodówce weganina nie znajdziesz zatem nabiału: mleka, jajek, masła czy sera, jak również... miodu. Podejście do diety w ich przypadku jest w pewnym sensie ideologiczne i wychodzi poza wybory żywieniowe. To styl życia, którego sensem jest dbanie o dobro zwierząt. Odzwierciedla się to także w głoszonych poglądach. Weganie (i często również wegetarianie) nie noszą ubrań ze skóry czy wełny, nie chodzą do cyrku i otwarcie piętnują polowania na zwierzęta.

Wpływ bezmięsnej diety na organizm

Zdaniem lekarzy, dobrze zbilansowana dieta wegańska czy wegetariańska nie szkodzą zdrowiu. Przeciwnie, jarosze rzadziej chorują na otyłość, cukrzycę czy choroby układu krążenia. Jest to związane z ograniczonym spożyciem tłuszczu i cholesterolu, a większym warzyw i owoców. Może właśnie dlatego warto wybrać się do polecanych przez nas miejsc?

Reklama

Koniecznie sprawdźcie, gdzie powinniście pójść, by dobrze zjeść i przy okazji zatroszczyć się o swoje zdrowie, tak jak robią to gwiazdy.

Reklama
Reklama
Reklama