Reklama

Wiosna w pełni! Koniec kwietnia zwiastuje początek sezonu na lubiane przez wszystkich szparagi. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze bardzo dobre dla zdrowia. Czym się kierować podczas zakupów i czego unikać? A przede wszystkim, jak przygotować szparagi idealne? Zdradzamy Wam sprawdzone sposoby na dania z tymi warzywami w roli głównej, sprawdźcie!

Reklama

Jak wybierać szparagi?

W sklepach i na targach można je znaleźć w wiaderkach albo wiklinowych koszykach. Wybierając szparagi należy zwrócić uwagę na kilka szczegółów. Łodyżki powinny być dość jędrne i zielone. Warto wybrać te, które się nie kruszą, mają podobną długość i są drobne – wtedy łatwiej je ugotujesz. Na co uważać? Kupując szparagi, zawsze sprawdzaj, czy na główce nie pojawiła się pleśń – takie nie nadają się do spożycia nawet po ugotowaniu.

Szparagi są bardzo zdrowe!

Szparagi powinny na stałe zawitać do naszego wiosennego menu - zawierają wiele cennych składników mineralnych i witamin. Są niskokaloryczne (w 100 g znajduje się zaledwie 18 kcal), przede wszystkim dlatego, że składają się w ponad 90% z wody. Szparagi są pożywne, a przy tym lekkostrawne i zawierają dużo błonnika i glutationu (który można znaleźć również w awokado, jarmużu i brukselce). Pomaga on oczyścić wątrobę z toksyn, dlatego należy spożywać go regularnie. Dodatkowo szparagi uznawane są za jedno z najlepszych warzyw pod względem zdolności neutralizowania wolnych rodników, które niszcząc komórki. Jedzenie szparagów pomaga spowolnić proces starzenia i zmniejszyć stany zapalne organizmu. Są też idealne dla osób na diecie!

STOCK ADOBE

Jak gotować szparagi?

Choć na początku może wydawać się to niezbyt łatwe, przygotowanie szparagów do spożycia jest banalnie proste. Należy odkroić końcówki mniej więcej na wysokości 1/4 lub 1/3 szparaga, a następnie obrać warzywo, aby pozbyć się twardych włókien i skórki. Warto pamiętać, aby nie obierać główki! Jeśli planujesz wprowadzić szparagi na stałe do swojego jadłospisu, kup specjalny garnek, który ułatwi gotowanie szparagów w pionie, tak aby główki nie były zamoczone w wodzie. Jeśli gotujesz je w zwykłym naczyniu, możesz je związać i ustawić na dnie garnka. Szparagi łatwo przegotować, bo po odcedzeniu jeszcze chwilę cały czas "dochodzą", nabierając miękkości. Należy więc pilnować czasu gotowanie (ok. 4 minut), ponieważ odpowiednio krótkie gotowanie szparagów sprawi, że nie będą one łykowate ani włókniste. Będą za to chrupiące, jędrne (al dente) i cały czas zielone. Jeśli lubisz dania z grilla, posmaruj szparagi oliwą a następie połóż na ruszcie. Możesz je również upiec w piekarniku (220 st. C, 11 min).

Kuchnia na wiosnę 2020 - pomysły na dietetyczne przepisy ze szparagami

Te warzywa to idealny dodatek do makaronów, zup, sałatek, pizzy, a także omletów. Zobaczcie kilka ciekawych przepisów, które są smaczne, a przy okazji dobre, zwłaszcza, gdy jest się na diecie. Poniżej przedstawiamy receptury na dania ze szparagami w roli głównej, które są ekspresowe w wykonaniu i będą proste w przyrządzeniu!

Makaron carbonara ze szparagami

Składniki:

  • 300g makaronu penne
  • 50g zielonych szparagów przekrojonych na 4 centymetrowe kawałki
  • 100g drobno startego sera pecorino
  • 5 jaj (4 z nich oddzielone)
  • 2 garści rozdrobnionych liści bazylii
  • 2 ząbki zmiażdżone czosnku
  • 2 łyżki orzechów piniowych, lekko prażonych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Podgrzej oliwę na patelni na małym ogniu, następnie przysmaż czosnek na kilka minut. Wymieszaj 4 małe żółtka, jedno całe jajko z 2/3 startego sera. Następnie dodaj czosnek, całość możesz doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. W garnku ugotuj makaron, a na ostatnie 3-4 minuty gotowania dodaj szparagi. Na patelnie przełóż gotowy makaron ze szparagami, a następnie połącz mieszanką jaj z serem. Do makaronu ze składnikami dodaj wodę tak aby uzyskać kremowy sos. Dodaj bazylię oraz orzechy piniowe, danie podawaj z pozostałym serem.

Zapiekanka makaronowa ze szparagami

Składniki:

  • 120 g szparagów
  • 1 jajko
  • 40 g wędzonej szynki z kurczaka lub indyka
  • 60 g makaronu
  • 50 g sera camembert
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni. Umyte, obrane (opcjonalnie) szparagi gotuj przez 4 minuty w osolonej wodzie. Następnie gotowe warzywa pokrój na kawałki o długości około 3 centymetrów. W oddzielnym garnku ugotuj makaron al dente według opisu na opakowaniu. W miseczce połącz jogurt z jajkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodaj pokrojony camembert, a następnie dopraw solą, pieprzem i bazylią. Do naczynia do zapiekania wyłóż makaron, szynkę, szparagi, całość zalej jogurtem. Całość piecz w piekarniku przez około 20 minut.

Zupa krem z zielonymi szparagami

Składniki:

  • 500 g szparagów
  • 1 pietruszka
  • 1 marchewka
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 niewielki kawałek selera
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
Reklama

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklij na oliwie w garnku lub patelni. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodaj wodę. Następnie obierz marchewkę, pietruszkę i seler pokrój i dodaj do garnka. Gotuj przez około 15 minut pod przykryciem, a następnie dodaj pokrojone szparagi (najpierw odłamując końce). Całość gotuj około 15 minut, po tym czasie zmiksuj wszystko na gładką masę. Do smaku dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Reklama
Reklama
Reklama