Reklama

Sekret idealnych gofrów tkwi w ich chrupkości i delikatnym, puszystym środku. To deser doceniany na całym świecie. Wyszukaliśmy najlepsze receptury - poznaj przepisy na chrupiące gofry na słodko, w wersji wytrawnej, a także wegańskiej. Gofry uważane są za trudne w przygotowaniu. Nic bardziej mylnego! Wystarczy połączyć składniki w odpowiednich proporcjach. Do ich przygotowania najlepiej wyposażyć się w gofrownicę lub specjalną patelnie z tłoczeniem, która pozwoli uzyskać kształt aby wyglądały apetycznie, prosto z kulinarnego profilu na Instagramie. Z podanych przepisów uzyskasz około 4 gofry.

Reklama

Zobacz też: Dziś Międzynarodowy Dzień Gofra! Poznaj pyszne tajemnice gofrów!

Przepis na gofry tradycyjne

Składniki:

  • 1.5 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki masła roślinnego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie gofrów:

Wszystko składniki wymieszaj w misce do uzyskania gładkiej konsystencji. Przed pieczeniem gofrów, posmaruj wnętrze gofrownicy olejem, aby w trakcie pieczenia masa nie przywierała do jej wnętrza. Gofry piecz do uzyskania złotego koloru.

Gotowe wafelki podawaj z ulubionymi dodatkami - bitą śmietaną, czekoladą, syropem klonowym, cukrem pudrem lub domowymi lodami.

Przepis na wegańskie, czekoladowe gofry

Kto powiedział, że na diecie roślinnej trzeba odmawiać sobie tak pysznego deseru. Mamy przepis na idealne gofry, które przyrządzisz bez dodawania produktów pochodzenia zwierzęcego. Są pyszne, chrupiące i zrobisz je w kilka minut!

INSTAGRAM @tetiisheri

Składniki:

  • 1.5 szklanki maki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki ulubionego mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • pół łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka proszki do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie wegańskich gofrów:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce, a następnie przełóż do uprzednio rozgrzanej i wysmarowanej tłuszczem gofrownicy. Gofry piecz do momentu ich zarumienienia się. Gotowy deser można ozdobić bitą śmietanką kokosową oraz polewą z gorzkiej, roztopionej czekolady.

Przepis na gofry na słono o smaku pizzy

Co powiecie na gofry w wersji wytrawnej? Mamy propozycje dla miłośników włoskiej kuchni. Ten przepis trzeba wypróbować!

Czytaj też: Dziś Dzień Naleśnika! Oto najlepsze przepisy na naleśniki, które zrobisz w domu!

Składniki na gofry:

  • 7 łyżek mąki
  • 1 szklanka zimnej wody
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka bazylii
  • szczypta czosnku granulowanego
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Składniki na sos:

  • 1 puszka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia do smaki
  • sól
  • tarty ser

Przygotowanie gofrów:

Wymieszaj składniki na ciasto, do uzyskania masy o konsystencji gęstej śmietany. Partiami przyłóż do rozgrzanej gofrownicy - jeśli chcesz, aby wafelki były chrupiące po prostu piecz je nieco dłużej.

Reklama

Do zrobienia sosu w rondelku rozgrzej oliwę dodając zmiażdżony i pokrojony w kostkę czosnek, passatę oraz sól. Całość gotuj kilka minut. Aby sos był bardziej aromatyczny, dodaj bazylię roztartą wcześniej w dłoniach. Gotowy sos rozłóż na gofry i posyp startym serem.

Reklama
Reklama
Reklama