Kuchnia VIVY! Risotto sezonowe, mus kokosowy i granola owocowa. Plus jadalne kwiaty. Kochamy wege!
Kuchnia VIVY! A w niej lekkie i zdrowe dania wegetariańskie ozdobione jadalnymi kwiatami - idealne na pierwszy dzień wiosny! Cudowne smaki, połączenia i pomysły… Jak mleczko kokosowe ze słodkim sosem z czarnych jagód. Poprzednio polecaliśmy rozgrzewającą zupę minestrone. W tym tygodniu Mucha Ihnatowicz odwiedziła restaurację Think Love Juices & Vegan Food na ul. Francuskiej 14 w Warszawie. I wyszła z przepisami na pyszny mus kokosowy, risotto i granolę.
Mucha Ihnatowicz poleca na weekend:
W światowych kulinariach wrzało i kipiało w ostatnich latach. Kuchnia fusion łączyła beztrosko wędzonego łososia z foie gras, a słynne cybernetyczne jajo jednego z prekursorów kuchni molekularnej Martina Berasategui przeszło do historii. W wołowym tatarze lśni żółtko, a wokół rozlana wódka. Szczery Polak woli wódkę w kieliszku. Wywodzący się ze starożytnych Indii ruch wegeteriański wyklucza z diety mięso, a toleruje obok owoców i warzyw nabiał i jajka. Wegetarianinem był Leonardo da Vinci już wtedy, kiedy malował Monę Lisę. A coraz liczniejsi weganie jedzą warzywa i owoce, produkty zbożowe: ziarna, mąkę, makarony, rośliny strączkowe: fasolę, soję, soczewicę, ciecierzycę oraz orzechy. W kuchni włoskiej znajdą pyszne makarony w sosach warzywnych, we francuskiej ratatouille zaś duszoną w oliwie z oliwek cukinię, bakłażana i pomidory pachnące czosnkiem i ziołami prowansalskimi. Arabskie falafele - kotleciki z ciecierzycy oraz hummus i tabbouleh - kaszka kuskus z surowymi warzywami to pyszne lekkie dania nie tylko dla wegan. A pierogi z grzybami i kapustą, z których słynie polska kuchnia, zachwycą wszystkich. Jest w czym wybierać! Wegetarianie, weganie i inni łączcie się! Wybierzcie się na niesamowity sernik jaglany - dzieło Doroty Mrówki, szefowej kuchni Think Love Juices & Vegan Food. Robi wrażenie!
Przepisy Muchy Ihnatowicz
Risotto sezonowe
SKŁADNIKI: 25 dkg ryżu arborio do risotta, szalotka, ząbek czosnku, pół szklanki białego wina, 1 l bulionu warzywnego, olej, sezonowe warzywa (szparagi, zielony groszek, seler naciowy, rukola),
migdały, sól, pieprz.
PRZEPIS: Posiekaną szalotkę i czosnek podsmażyć na oleju. Wlać wino, mieszać, aż odparuje. Wlewać bulion partiami, mieszając. Pokroić warzywa, dodać do risotta, doprawić do smaku. Można dodać oliwy truflowej. Posypać listkami rukoli i siekanymi migdałami.
Mus kokosowy
SKŁADNIKI: O,5 l mleczka kokosowego, 1 laska wanilii, 2 łyżki syropu z agawy, pół łyżeczki agaru, otarta skórka z cytryny.
PRZEPIS: Mleczko kokosowe wlać do rondelka. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyskrobać nożem nasionka. Dodać do mleczka wraz z agarem, syropem i otartą skórką z cytryny, zagotować. Gotować minutę, mieszając. Przelać do miseczek, ostudzić, wstawić do lodówki. Podawać z sosem jagodowym i owocami.
Granola owocowa na musie kokosowym
SKŁADNIKI: Granola: 1 szklanka prażonych ulubionych orzechów, 1 szklanka ulubionych suszonych owoców, 2 szklanki kaszy jaglanej preparowanej, syrop klonowy. Mus kokosowy: 1 banan, 250 ml mleczka kokosowego.
PRZEPIS: Składniki granoli wymieszać z syropem klonowym. Wstawić do piekarnika
o temperaturze 180°C na 5 minut Ostudzić. Mleczko kokosowe zmiksować z bananem. Wylać na talerz, na wierzchu ułożyć granolę, udekorować świeżymi
owocami i jadalnymi kwiatami.
Smacznego!
Mucha Ihnatowicz - wybitna plakacistka, swoje wizje malarskie realizuje teraz na… talerzach. Jest dziennikarką i stylistką działu kuchnia VIVY!