Reklama

Pyszne przekąski z łososia, tuńczyka, owoców morza lub klasyczne meksykańskie guacamole smakują bosko i wyglądają bosko! Na domówkę u przyjaciół, na kolację we dwoje...

Reklama

Mucha Ihnatowicz poleca na weekend!

„Dawno, dawno temu, kiedy nie było komputerów, telefonów komórkowych oraz telewizji, życie towarzyskie kwitło od rana do wieczora. Ach, te małe kolacyjki dla przyjaciół! Aranżowane z tego, co było dostępne na rynku, czasem urozmaicone rarytasami przywiezionymi z zagranicy. W moim notesie z tamtych lat znalazłam zapis, żeby będąc w Paryżu, kupić oliwę z oliwek, ocet winny, sos sojowy i kapary. Dziś to wszystko jest w każdym sklepie. I ten wieczór w rosyjskim stylu u kolegi Adama! Misa pełna czarnego, lśniącego kawioru na środku stołu, złociste chrupiące grzanki i krystaliczna, zimna jak śniegi Syberii wódka Stolicznaja. Jakie czasy, takie menu. Jedliśmy ten kawior łyżką jak ruscy bojarzy na uczcie u cara. A na wykwintnej kolacji u Mariolki podano karczochy z delikatnym winegretem na przystawkę. Skąd ona wtedy wzięła karczochy? Cieszyliśmy się każdym nowym smakiem, żeby schabowy z kapustą nie zdominował naszego gustu. Dodam, że najlepszego schabowego w życiu jadłam w gospodzie gminnej spółdzielni w drodze na Mazury. Awokado uważane za afrodyzjak to idealna przekąska na początek kolacyjki. Wypełnione krewetkami w aksamitnym majonezie z keczupem wygląda i smakuje bosko! Klasyczne, meksykańskie guacamole – pasta z awokado, pomidorów, cebuli i kolendry – łatwo rozsmarować na chlebie. W XVIII wieku angielscy żeglarze nazwali je masłem marynarzy. Ja wolę krojone w drobną kostkę awokado, pomidory, paprykę, czerwoną cebulę z kolendrą i sokiem z limonki jako znakomitą sałatkę, na przykład do grillowanego tuńczyka, który z awokado z krewetkami będzie ukoronowaniem każdej kolacji”.

Przepisy Muchy Ihnatowicz

Awokado z krewetkami

Fotolia

SKŁADNIKI: 2 awokado, 40 dkg obranych, gotowanych krewetek, 8 łyżek majonezu, 3–4 łyżki keczupu, łodyga selera naciowego, sok z cytryny, sól, pieprz, bazylia, papryczka chili.

PRZEPIS: Krewetki wymieszać z majonezem i keczupem, dodać drobno posiekanego selera. Awokado przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestkę. Wydrążyć, pozostawiając dość grube ścianki. Pokroić miąższ w drobną kostkę i polać sokiem z cytryny. Pokrojone awokado wymieszać z krewetkami w majonezie i wypełnić połówki owoców. Ozdobić bazylią, plasterkami papryczki chili i posypać pieprzem.

Eskalopki z tuńczyka z sosem paprykowym

Fotolia

SKŁADNIKI: 4 filety z tuńczyka lub łososia, łyżka oleju, sól, pieprz. Sos: 4 szalotki, 2,5 dkg masła, 200 ml śmietany, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, mała czerwona papryczka chili, łyżka mielonej słodkiej papryki, sól, pieprz.

PRZEPIS: Szalotki obrać, pokroić w plasterki. W rondelku rozgrzać masło i smażyć szalotki 5–10 min,
aż będą szkliste. Dodać śmietanę, przecier pomidorowy, zmiksowane chili z czosnkiem, słodką paprykę, sól i pieprz, ucierać, aż sos będzie gładki (5 min). Eskalopki doprawić solą i pieprzem. Smażyć 3–5 min z każdej strony. Podawać z sosem paprykowym oraz sałatką z gotowanej soczewicy z marchewką, czerwoną papryką i zieloną fasolką szparagową.

Smacznego!

Łukasz Zandecki

Mucha Ihnatowicz - wybitna plakacistka, swoje wizje malarskie realizuje teraz na… talerzach. Jest dziennikarką i stylistką działu kuchnia VIVY!

Polecamy: Co dobrego dla miłości? Przepisy nie tylko na walentynki.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama