Najlepsze przepisy na domowe faworki według blogerek
W różnych odsłonach!
Faworki domowe to jedno z bardziej popularnych słodkich przekąsek w Polsce, Niemczech, a także na Litwie. Mają kształt charakterystycznych złożonych kokardek, które spożywa się w trakcie karnawału. Można je spotkać także pod inna nazwą – chrust. Tradycja na jedzenie tych chrupiących ciasteczek przechodzi z pokolenia na pokolenie, jednak w nieco innych, unowocześnionych odsłonach. Jak zrobić faworki? Koniecznie poznajcie sprawdzone przepisy blogerek!
ZOBACZ TAKŻE: Pyszne i nietuczące? Wypróbuj te ciasteczka owsiane!
Przepis na tradycyjne faworki według Kwestii Smaku
Potrzebne składniki:
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 5 żółtek
- 1 łyżka cukru pudru
- 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżka spirytusu lub octu
- 1,5 kg smalcu lub 2 litry oleju
- cukier puder, dżem
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. 8 minut, początkowo najlepiej na parze, aby żółtka się ogrzały).
- Dodać do mąki, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 30 - 45 minut w temperaturze pokojowej (po tym czasie ciasto będzie łatwiejsze do wałkowania).
- Ciasto zagniatać przez ok. 7 minut, następnie rozwałkować na placek, złożyć na pół i znów rozwałkować, ponownie składać i rozwałkowywać jeszcze 2-3 razy, w międzyczasie można też tłuc ciasto wałkiem. W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze.
- Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na jak najcieńsze placki (im cieńsze tym lepiej). Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą.
- Nożem lub radełkiem wycinać paski (ścięte na końcach prostokąty), mniejsze niż średnica garnka. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć, aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.
- Rozgrzać olej do 180 stopni C w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Smażyć na złoty kolor, po około 30 - 60 sekund z każdej strony.
- Faworki układać na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można podawać z marmoladą lub konfiturą.
Przepis pochodzi ze strony: www.kwestiasmaku.com
Wegańskie faworki według erVegan
Potrzebne składniki:
- 2 szklanki orkiszowej mąki pełnoziarnistej (ciemnej)
- około 1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, z nerkowców)
- 1 miarka (40 ml) czystej wódki
- niepełna ¼ szklanki oleju roślinnego + do smażenia
- 2 łyżki cukru pudru + do posypania
- szczypta mielonej wanilii lub odrobina ekstraktu
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesypać do dużej miski, najlepiej robota planetarnego. Dodać do mąki odmierzony olej i chwilę powyrabiać. Następnie dodać wanilię, cukier puder oraz alkohol.
- Wyrabiając cały czas ciasto dodać do niego małym ciurkiem mleko. Po chwili ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dające się rozwałkować (nie może być rzadkie i klejące). Czasem wystarczy ¾ szklanki, a czasem trzeba dodać całą.
- Z gotowego ciasta należy uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i odstawić na około 30 minut do lodówki. W tym czasie zmielić cukier na puder, a w małym rondlu rozgrzać olej do smażenia.
- Ciasto rozwałkować na kilkumilimetrową grubość i ostrym nożem ponacinać wzdłuż na wąskie pasy, których środek również trzeba ponacinać, jednak nie na całej długości. Jeden koniec wyciętego ciasta przełożyć przez środek wyciętej dziury tworząc charakterystyczną, faworkową kokardkę.
- Faworki smażyć na rozgrzanym oleju (ale średnim ogniu, by się nie spaliły) i gotowe odłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypać cukrem.
Przepis pochodzi ze strony: www.ervegan.com
Przepis na faworki bezglutenowe według Olga Smile
Potrzebne składniki:
- 500 g mąki bezglutenowej
- 7 jajek (same żółtka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- śmietana do nadania konsystencji (może być jogurt sojowy)
- 1 łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
- 1 litr oleju do smażenia
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Żółtka oddzielić od białek.
- Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i dodać żółtka jajek.
- Wyrabiać ciasto hakiem i w miarę potrzeb dodawać śmietanę. Konsystencja ciasta powinna być taka, jak na pierogi. Musi być lekko elastyczne, delikatne.
- Kulę podzielić na 3 części i wałkować ciasto na dobrze oprószonej mąką stolnicy. Płat ciasta powinien być bardzo cienki, ale na tyle, by dało się przewlekać ciasto w kształt faworków.
- Następnie przeciąć ciasto nożykiem kołowym w paski. W każdym pasku zrobić nacięcie w środku i przewijać jakby na drugą stronę połowę paska, powstaje wtedy charakterystyczny wzór faworka.
- Gdy faworki są gotowe odstawić je na około 15 minut, aby lekko podeschły.
- Faworki smażyć partiami na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi ze strony: www.olgasmile.com
ZOBACZ TAKŻE: Jarmuż w 5 odsłonach – oto przepisy, które pokochasz!