Reklama

Faworki domowe to jedno z bardziej popularnych słodkich przekąsek w Polsce, Niemczech, a także na Litwie. Mają kształt charakterystycznych złożonych kokardek, które spożywa się w trakcie karnawału. Można je spotkać także pod inna nazwą – chrust. Tradycja na jedzenie tych chrupiących ciasteczek przechodzi z pokolenia na pokolenie, jednak w nieco innych, unowocześnionych odsłonach. Jak zrobić faworki? Koniecznie poznajcie sprawdzone przepisy blogerek!

Reklama

ZOBACZ TAKŻE: Pyszne i nietuczące? Wypróbuj te ciasteczka owsiane!

Przepis na tradycyjne faworki według Kwestii Smaku

Potrzebne składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka spirytusu lub octu
  • 1,5 kg smalcu lub 2 litry oleju
  • cukier puder, dżem

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól i proszek do pieczenia, wymieszać. W drugiej misce ubić jajko i żółtka z łyżką cukru pudru na puszystą i gęstą pianę (ubijać przez ok. 8 minut, początkowo najlepiej na parze, aby żółtka się ogrzały).
  2. Dodać do mąki, następnie dodać śmietanę i spirytus, zmiksować lub wymieszać łyżką. Połączyć składniki i zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 30 - 45 minut w temperaturze pokojowej (po tym czasie ciasto będzie łatwiejsze do wałkowania).
  3. Ciasto zagniatać przez ok. 7 minut, następnie rozwałkować na placek, złożyć na pół i znów rozwałkować, ponownie składać i rozwałkowywać jeszcze 2-3 razy, w międzyczasie można też tłuc ciasto wałkiem. W ten sposób uelastyczniamy ciasto i wtłaczamy w nie powietrze.
  4. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na jak najcieńsze placki (im cieńsze tym lepiej). Resztę ciasta trzymać zawinięte w folię spożywczą.
  5. Nożem lub radełkiem wycinać paski (ścięte na końcach prostokąty), mniejsze niż średnica garnka. W środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć, aby faworek miał ładny kształt. Odkładać na bok i trzymać pod ściereczką podczas wycinania kolejnych faworków.
  6. Rozgrzać olej do 180 stopni C w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie (szybko urosną i pokryją się pęcherzami powietrza). Smażyć na złoty kolor, po około 30 - 60 sekund z każdej strony.
  7. Faworki układać na ręcznikach papierowych. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Można podawać z marmoladą lub konfiturą.

Przepis pochodzi ze strony: www.kwestiasmaku.com

Wegańskie faworki według erVegan

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki orkiszowej mąki pełnoziarnistej (ciemnej)
  • około 1 szklanka mleka roślinnego (sojowe, migdałowe, z nerkowców)
  • 1 miarka (40 ml) czystej wódki
  • niepełna ¼ szklanki oleju roślinnego + do smażenia
  • 2 łyżki cukru pudru + do posypania
  • szczypta mielonej wanilii lub odrobina ekstraktu

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesypać do dużej miski, najlepiej robota planetarnego. Dodać do mąki odmierzony olej i chwilę powyrabiać. Następnie dodać wanilię, cukier puder oraz alkohol.
  2. Wyrabiając cały czas ciasto dodać do niego małym ciurkiem mleko. Po chwili ciasto powinno być gładkie, elastyczne i dające się rozwałkować (nie może być rzadkie i klejące). Czasem wystarczy ¾ szklanki, a czasem trzeba dodać całą.
  3. Z gotowego ciasta należy uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą i odstawić na około 30 minut do lodówki. W tym czasie zmielić cukier na puder, a w małym rondlu rozgrzać olej do smażenia.
  4. Ciasto rozwałkować na kilkumilimetrową grubość i ostrym nożem ponacinać wzdłuż na wąskie pasy, których środek również trzeba ponacinać, jednak nie na całej długości. Jeden koniec wyciętego ciasta przełożyć przez środek wyciętej dziury tworząc charakterystyczną, faworkową kokardkę.
  5. Faworki smażyć na rozgrzanym oleju (ale średnim ogniu, by się nie spaliły) i gotowe odłożyć na ręcznik papierowy do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Na koniec posypać cukrem.

Przepis pochodzi ze strony: www.ervegan.com

Przepis na faworki bezglutenowe według Olga Smile

Potrzebne składniki:

  • 500 g mąki bezglutenowej
  • 7 jajek (same żółtka)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • śmietana do nadania konsystencji (może być jogurt sojowy)
  • 1 łyżka cukru waniliowego lub esencji waniliowej
  • 1 litr oleju do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Żółtka oddzielić od białek.
  2. Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier i dodać żółtka jajek.
  3. Wyrabiać ciasto hakiem i w miarę potrzeb dodawać śmietanę. Konsystencja ciasta powinna być taka, jak na pierogi. Musi być lekko elastyczne, delikatne.
  4. Kulę podzielić na 3 części i wałkować ciasto na dobrze oprószonej mąką stolnicy. Płat ciasta powinien być bardzo cienki, ale na tyle, by dało się przewlekać ciasto w kształt faworków.
  5. Następnie przeciąć ciasto nożykiem kołowym w paski. W każdym pasku zrobić nacięcie w środku i przewijać jakby na drugą stronę połowę paska, powstaje wtedy charakterystyczny wzór faworka.
  6. Gdy faworki są gotowe odstawić je na około 15 minut, aby lekko podeschły.
  7. Faworki smażyć partiami na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron, posypać cukrem pudrem.

Przepis pochodzi ze strony: www.olgasmile.com

Reklama

ZOBACZ TAKŻE: Jarmuż w 5 odsłonach – oto przepisy, które pokochasz!

Reklama
Reklama
Reklama