Dziś Dzień Czekolady! Zdradzamy, jak zrobić fondant idealny!
Ten deser pokocha każdy miłośnik słodkości…
Jedząc słodycze masz wyrzuty sumienia? Dziś zapomnij o tym uczuciu i świętuj razem z nami Dzień Czekolady! Specjalnie z tej okazji przygotowaliśmy przepisy na przepyszne desery z gorzką czekoladą w roli głównej. Smakiem czekolady możemy się delektować od tysięcy lat! Jej początki rozwinęły się w starożytnej Mezoameryce, kiedy to na terenach dzisiejszego Meksyku odkryto pierwsze drzewo kakaowe. To właśnie jednej z najstarszych cywilizacji w Ameryce Łacińskiej zawdzięczamy czekoladę, którą uzyskali z kakaowca. Słodki przysmak, doceniany od samego początku nazywano nawet darem bogów. Podobnie, bo napojem bogów nazywali czekoladę starożytni Majowie. Prawdopodobnie właśnie z ich języka wywodzi się obecna nazwa, a dokładnie od słowa „xocolatl” oznaczającego „gorzka woda”. Z kolei dla Azteków była ona tak cenna, że traktowano ją jako środek płatniczy. Do Europy czekolada zawitała dzięki Hiszpanom i ich wyprawom kolonialnym do Ameryki. Szybko znalazła swoich zwolenników na francuskim dworze króla Ludwika XIII, a następnie w Wielkiej Brytanii, w której otwarto nawet elitarne kluby zwane domami czekolady. Jak widać od najdawniejszych lat czekolada wiedzie prym, dlatego warto poznać sprawdzone receptury na słodkie przekąski.
Czytaj również: 12 kwietnia Dniem Czekolady. Mamy przepis na najlepsze czekoladowe ciasto!
Przepis na ciasto czekoladowe
Składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 150 g cukru trzcinowego
- 125 g masła
- 6 jajek (oddzielić żółtka od białek)
- 1/3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Sposób przygotowania:
Czekoladę oraz masło rozpuść w kąpieli wodnej do momentu połączenia się składników. Żółtka wymieszaj z cukrem do uzyskania puszystej masy, a następnie dodaj do niej ekstrakt z wanilii. Całość dodaj do rozpuszczonej mieszanki masła z kakao. W oddzielnym naczyniu ubij białka na sztywno, a następnie połącz z resztą składników. Na koniec dodaj mąkę pszenną. Masę przełóż do wyłożonej papierem formy i umieść na 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni przez około 40 minut. Ciasto możesz ozdobić świeżymi owocami, cukrem pudrem bądź płynną czekoladą.
Przepis na czekoladowe fondanty
- 250 g czekolady gorzkiej
- 200 g masła
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 50 g mąki
- 5 g proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Masło z czekoladą rozpuść w kąpieli wodnej. Jajka ubij z cukrem, a następnie dodaj do nich czekoladę oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Przygotuj foremki wykładając je pergaminem (najlepiej wcześniej je natłuścić, aby na końcu łatwo wyjąć wypieki). Wypełnij foremki przygotowaną masą i umieść na 10-12 minut w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku. Po rozkrojeniu ciasteczko powinno być płynne w środku.
Czytaj również: Poznaj przepis na gorącą czekoladę w różnych odsłonach!
Przepis na trufle z gorzką czekoladą
Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 g słodkiej, śmietany 30%
- 30 g masła
- 1 łyżka rumu
- wiórki kokosowe
- starte orzechy (migdały, orzechy nerkowca lub włoskie)
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekaj, a masło pokrój na małe kawałki. Następnie zagotuj śmietanę, zdejmij z palnika i od razu dodaj czekoladę i masło. Poczekaj, aż czekolada zmięknie, a następnie wymieszaj składniki trzepaczką do uzyskania gładkiej masy. Pozostaw ją do ostygnięcia, po czym dodaj do niej alkohol i włóż do lodówki na całą noc. Następnego dnia, kiedy masa zastygnie, uformuj z niej kuleczki, obtocz w kakao, startych wiórkach czekoladowych i orzechach. Gotowe trufle przechowuj w lodówce.