Reklama

Święta 2020 zbliżają się wielkimi krokami, a cała ich magia tkwi w spotkaniu z bliskimi, klimatycznym przystrajaniu domu, ale niezmiennie kojarzy się również z potrawami. Mimo, że na większości stołów pojawią się tradycyjne jedzenie – barszcz, pierogi, a także ryby w różnych odsłonach, problem pojawia się, gdy chcemy urządzić kolację w wersji wegańskiej. Wcale nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych smaków, wystarczy wprowadzić tylko kilka zmian. Koniecznie zainspirujcie się przepisami od autorek blogów, które specjalnie z okazji świąt 2020 podzieliły się swoimi sprawdzonymi recepturami na Boże Narodzenie 2020

Reklama

Wegański barszcz bez zakwasu według Jadłonomii na Boże Narodzenie 2020

Potrzebne składniki:

  • 4 duże buraki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 kwaśne jabłko
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • ½ pora
  • 2 całe ząbki czosnku
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 goździki
  • 4 suszone grzyby
  • 2 suszone śliwki
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • 100 ml soku z porzeczek
  • 2 łyżki dobrego octu winnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Umyj wszystkie warzywa, nie obieraj ich. Zetrzyj buraki, jabłka pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
  2. Włóż wszystkie składniki oprócz majeranku, soli, octu i soku z porzeczek do garnka. Wlej 2,5 – 3 litry zimnej wody, przykryj i zacznij gotować.
  3. Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj na najmniejszym możliwym palniku przez godzinę. Dodaj majeranek, sok z porzeczek, ocet i zostaw na noc.
  4. Następnego ranka odcedź zupę porządnie odciskając warzywa z garnka tak, aby oddały jak najwięcej soków.
  5. Podgrzej czysty barszcz, dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Podawaj gorący z uszkami lub czysty. Będzie doskonale pasował do menu na Boże Narodzenie 2020.

Przepis pochodzi ze strony www.jadlonomia.com

Bezrybny filet z selera według strony erVegan na Boże Narodzenie 2020

Potrzebne składniki:

  • ½ korzenia selera pokrojonego w okrągłe plastry o grubości 1cm
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 arkusze sprasowanego nori
  • przyprawa do ryb (opcjonalnie)
  • 2 łyżki siemienia lnianego + 12 łyżek wody (bądź podwojona ilość w przypadku dużych filetów)
  • panierka: bułka tarta, albo po części zmielone płatki jaglane w wersji GF
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Selera ugotuj w wodzie z dodatkiem sosu tamari i soli, aż będzie miękki, ale nie będzie się rozpadał.
  2. Okrągłe plastry selera przekrój na pół i owiń plastrami nori. W razie problemów zwilż algi wodą.
  3. Selera w nori obtocz w kleiku z siemienia, a następnie w panierce.
  4. Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu aż filety zaczną się rumienić. Podawaj z dowolną sałatką, puree ziemniaczane czy z kalafiora z dodatkiem plastra cytryny. Taka kompozycja z pewnością spodoba się rodzinie podczas Świąt 2020!

Przepis pochodzi ze strony www.erVegan.com

Kapusta ze śliwkami według bloga Olga Smile na Boże Narodzenie 2020

Potrzebne składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej (jeśli jest delikatna, jeśli nie 1 kg kwaśnej kapusty i 1 kg poszatkowanej białej kapusty)
  • 4 duże cebule
  • 2 marchewki
  • 2 świeże gruszki lub jabłka, mogą być też morele w sezonie
  • 500 g pieczarek lub innych grzybów, najlepiej leśnych
  • 10 kapeluszy lub nóżek suszonych grzybów leśnych
  • około 20 wędzonych i suszonych śliwek (ja często daję więcej)
  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • sól (ostrożnie ze względu na słoność kapusty)
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
  • 1 łyczka majeranku,
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 5 rozgniecionych kulek jałowca
  • 5 listów laurowych
  • 100 ml oleju

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby zmiel w młynku do kawy na proszek.
  2. Gruszki lub jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce.
  3. Cebule obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na złoto na oleju. Dodaj obrane i starte na tarce wiórki marchewki. Smaż dalej. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmaż znowu przez chwilę.
  4. Do garnka włóż kapustę kiszoną lub kapustę kiszoną i białą surową. Dodaj cebulę, pieczarki, zmielone grzyby, marchew, gruszki starte, śliwki suszone i przyprawy. Dodaj tyle wody, żeby kapusta była przykryta na 1 palec. Wstaw na gaz i gotuj około 2 godzin. W razie potrzeby pod sam koniec dopraw jeszcze do smaku i dodaj obowiązkowo powidła. Tak oto kapusta ze śliwkami jest gotowa na Święta 2020

Przepis pochodzi ze strony www.olgasmile.com

Pasztet z kalafiorem według Anny Lewandowskiej na Święta 2020

Potrzebne składniki:

  • 1 kalafior
  • ¾ szklanki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 por
  • 1 mała cebula
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka mieszanki ulubionych przypraw
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli morskiej
  • szczypta pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora podziel na małe różyczki, lekko skrop oliwą z oliwek i piecz w 180°C przez około 40 minut. Przed ugotowaniem przepłucz kaszę 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą.
  2. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Por i cebulę pokrój na talarki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij białą część pora oraz cebulę. Następnie dodaj jabłko pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość duś pod przykryciem.
  3. Do miski dodaj wszystkie składniki razem z kalafiorem, kaszą jaglaną i zblenduj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajcie trochę wody. Włóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200°C przez około 40 minut. Oto doskonały przepis na Boże Narodzenie 2020!

Przepis pochodzi ze strony internetowej: www.hpba.pl

Ryba po grecku według The Secret of Healing na Boże Narodzenie 2020

Potrzebne składniki:

  • 1 opakowanie kotletów sojowych (zwykle ok. 15 sztuk w paczce)
  • 0,8-1 kg marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1/4 korzenia dużego selera
  • 3 duże cebule
  • majeranek
  • papryka słodka
  • sól morska i biały pieprz
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie
  • 150-200 ml koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sos sojowy

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na dużych oczkach (oczywiście wcześniej myjąc je i obierając). Cebulę pokrój w kostkę, niekoniecznie drobną. Podgrzej olej na patelni, podsmaż warzywa, dolej wody i duś do miękkości. Na koniec dodaj przyprawy oraz koncentrat.
  2. W czasie, gdy warzywa robią się same kotlety wrzuć do miski, zalej je 2-4 łyżkami sosu sojowego i wrzątkiem. Przykryj talerzem, aby kotleciki przeszły smakiem i zrobiły się miękkie. Przygotuj większą miskę.
  3. Przełóż warstwami warzywa (zaczynając od nich) i kotlety. Zostaw na kilka godzin w lodówce, aby się schłodziło i przeszło smakiem. Można podać go na stół podczas Wigilii 2020!
Reklama

Przepis pochodzi ze strony: www.thesecretofhealing.pl

Reklama
Reklama
Reklama