Jak przygotować wegańską Wigilię 2020?
Poznaj sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie 2020!
Święta 2020 zbliżają się wielkimi krokami, a cała ich magia tkwi w spotkaniu z bliskimi, klimatycznym przystrajaniu domu, ale niezmiennie kojarzy się również z potrawami. Mimo, że na większości stołów pojawią się tradycyjne jedzenie – barszcz, pierogi, a także ryby w różnych odsłonach, problem pojawia się, gdy chcemy urządzić kolację w wersji wegańskiej. Wcale nie trzeba rezygnować ze swoich ulubionych smaków, wystarczy wprowadzić tylko kilka zmian. Koniecznie zainspirujcie się przepisami od autorek blogów, które specjalnie z okazji świąt 2020 podzieliły się swoimi sprawdzonymi recepturami na Boże Narodzenie 2020
Wegański barszcz bez zakwasu według Jadłonomii na Boże Narodzenie 2020
Potrzebne składniki:
- 4 duże buraki
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 kwaśne jabłko
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- ½ pora
- 2 całe ząbki czosnku
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 4 ziarna pieprzu
- 2 goździki
- 4 suszone grzyby
- 2 suszone śliwki
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka oleju z pestek winogron
- 100 ml soku z porzeczek
- 2 łyżki dobrego octu winnego
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Umyj wszystkie warzywa, nie obieraj ich. Zetrzyj buraki, jabłka pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne.
- Włóż wszystkie składniki oprócz majeranku, soli, octu i soku z porzeczek do garnka. Wlej 2,5 – 3 litry zimnej wody, przykryj i zacznij gotować.
- Kiedy woda zacznie bulgotać, zmniejsz ogień i gotuj na najmniejszym możliwym palniku przez godzinę. Dodaj majeranek, sok z porzeczek, ocet i zostaw na noc.
- Następnego ranka odcedź zupę porządnie odciskając warzywa z garnka tak, aby oddały jak najwięcej soków.
- Podgrzej czysty barszcz, dopraw do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem. Podawaj gorący z uszkami lub czysty. Będzie doskonale pasował do menu na Boże Narodzenie 2020.
Przepis pochodzi ze strony www.jadlonomia.com
Bezrybny filet z selera według strony erVegan na Boże Narodzenie 2020
Potrzebne składniki:
- ½ korzenia selera pokrojonego w okrągłe plastry o grubości 1cm
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1-2 arkusze sprasowanego nori
- przyprawa do ryb (opcjonalnie)
- 2 łyżki siemienia lnianego + 12 łyżek wody (bądź podwojona ilość w przypadku dużych filetów)
- panierka: bułka tarta, albo po części zmielone płatki jaglane w wersji GF
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Selera ugotuj w wodzie z dodatkiem sosu tamari i soli, aż będzie miękki, ale nie będzie się rozpadał.
- Okrągłe plastry selera przekrój na pół i owiń plastrami nori. W razie problemów zwilż algi wodą.
- Selera w nori obtocz w kleiku z siemienia, a następnie w panierce.
- Smaż na dobrze rozgrzanym tłuszczu aż filety zaczną się rumienić. Podawaj z dowolną sałatką, puree ziemniaczane czy z kalafiora z dodatkiem plastra cytryny. Taka kompozycja z pewnością spodoba się rodzinie podczas Świąt 2020!
Przepis pochodzi ze strony www.erVegan.com
Kapusta ze śliwkami według bloga Olga Smile na Boże Narodzenie 2020
Potrzebne składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej (jeśli jest delikatna, jeśli nie 1 kg kwaśnej kapusty i 1 kg poszatkowanej białej kapusty)
- 4 duże cebule
- 2 marchewki
- 2 świeże gruszki lub jabłka, mogą być też morele w sezonie
- 500 g pieczarek lub innych grzybów, najlepiej leśnych
- 10 kapeluszy lub nóżek suszonych grzybów leśnych
- około 20 wędzonych i suszonych śliwek (ja często daję więcej)
- 1 słoik powideł śliwkowych
- sól (ostrożnie ze względu na słoność kapusty)
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
- 1 łyczka majeranku,
- 10 kulek ziela angielskiego
- 5 rozgniecionych kulek jałowca
- 5 listów laurowych
- 100 ml oleju
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby zmiel w młynku do kawy na proszek.
- Gruszki lub jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazdo nasienne i zetrzyj na tarce.
- Cebule obierz, pokrój w kostkę i podsmaż na złoto na oleju. Dodaj obrane i starte na tarce wiórki marchewki. Smaż dalej. Następnie dodaj oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmaż znowu przez chwilę.
- Do garnka włóż kapustę kiszoną lub kapustę kiszoną i białą surową. Dodaj cebulę, pieczarki, zmielone grzyby, marchew, gruszki starte, śliwki suszone i przyprawy. Dodaj tyle wody, żeby kapusta była przykryta na 1 palec. Wstaw na gaz i gotuj około 2 godzin. W razie potrzeby pod sam koniec dopraw jeszcze do smaku i dodaj obowiązkowo powidła. Tak oto kapusta ze śliwkami jest gotowa na Święta 2020
Przepis pochodzi ze strony www.olgasmile.com
Pasztet z kalafiorem według Anny Lewandowskiej na Święta 2020
Potrzebne składniki:
- 1 kalafior
- ¾ szklanki kaszy jaglanej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 por
- 1 mała cebula
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka mieszanki ulubionych przypraw
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 2 szklanki wody
- szczypta soli morskiej
- szczypta pieprzu czarnego
Sposób przygotowania:
- Kalafiora podziel na małe różyczki, lekko skrop oliwą z oliwek i piecz w 180°C przez około 40 minut. Przed ugotowaniem przepłucz kaszę 1-2 razy pod bieżącą zimną wodą.
- Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Por i cebulę pokrój na talarki. Na patelni rozgrzej masło klarowane i zeszklij białą część pora oraz cebulę. Następnie dodaj jabłko pokrojone w kostkę i przyprawy. Całość duś pod przykryciem.
- Do miski dodaj wszystkie składniki razem z kalafiorem, kaszą jaglaną i zblenduj. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodajcie trochę wody. Włóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w 200°C przez około 40 minut. Oto doskonały przepis na Boże Narodzenie 2020!
Przepis pochodzi ze strony internetowej: www.hpba.pl
Ryba po grecku według The Secret of Healing na Boże Narodzenie 2020
Potrzebne składniki:
- 1 opakowanie kotletów sojowych (zwykle ok. 15 sztuk w paczce)
- 0,8-1 kg marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1/4 korzenia dużego selera
- 3 duże cebule
- majeranek
- papryka słodka
- sól morska i biały pieprz
- liście laurowe,
- ziele angielskie
- 150-200 ml koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- sos sojowy
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzyj na dużych oczkach (oczywiście wcześniej myjąc je i obierając). Cebulę pokrój w kostkę, niekoniecznie drobną. Podgrzej olej na patelni, podsmaż warzywa, dolej wody i duś do miękkości. Na koniec dodaj przyprawy oraz koncentrat.
- W czasie, gdy warzywa robią się same kotlety wrzuć do miski, zalej je 2-4 łyżkami sosu sojowego i wrzątkiem. Przykryj talerzem, aby kotleciki przeszły smakiem i zrobiły się miękkie. Przygotuj większą miskę.
- Przełóż warstwami warzywa (zaczynając od nich) i kotlety. Zostaw na kilka godzin w lodówce, aby się schłodziło i przeszło smakiem. Można podać go na stół podczas Wigilii 2020!
Przepis pochodzi ze strony: www.thesecretofhealing.pl