Reklama

Ciepłe wiosenne i letnie dni to idealny czas na błogie lenistwo i zwiedzanie nowych miejsc, a ostatnia rzecz o jakiej się myśli to spędzanie całych dni w kuchni gotując. Proste, lekkie oraz szybkie w przygotowaniu potrawy są idealne na co dzień i sprawdzą się w przypadku niezapowiedzianych gości. Wiele z nas często zadaje sobie pytanie, jakie przekąski przygotować na spotkanie ze znajomymi? Mamy na to sposób! Oto banalne i przede wszystkim smaczne potrawy, które koniecznie trzeba spróbować.

Reklama

ZOBACZ TEŻ: Kuchnia na wiosnę i lato 2022 - pomysł na przepyszne ciasta z truskawkami!

Owocowa Bruschetta

Składniki:

  • 1 bochenek chleba pokrojony w cienkie kromki
  • 10 truskawek pokrojonych w cienką kostkę
  • 3 brzoskwinie pokrojone w małą kostkę
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 ser kozi z żurawiną

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Umieść chleb na blasze i piecz przez około 8–10 minut. W średniej misce połącz truskawki, brzoskwinie i ocet balsamiczny. Rozłóż kozi ser na każdym kawałku francuskiego chleba, następnie nałóż warstwę owoców.

Adobe Stock

Salsa pomidorowa

Składniki:

  • 4 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 cebula
  • 3 papryczki serrano
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/2 łyżki świeżo zmielonego czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka soli

Sposób przygotowania:

Połącz wszystkie składniki w misce i dobrze wymieszaj. Przed spożyciem salsę warto schłodzić w lodówce, szczególnie w upalne dni.

Adobe Stock

Mrożone czekoladowe awokado

Składniki:

  • 1/2 szklanki mrożonych plasterków banana
  • 1 szklanka czekoladowego mleka
  • 1/2 awokado

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki przełóż do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Następnie przelej do szklanki i włóż do zamrażarki na co najmniej 45 minut.

Adobe Stock

Bananowe sushi

Składniki:

  • 1 średni banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • opcjonalnie: posiekane orzechy, nasiona chia, rozdrobniony kokos

Sposób przygotowania:

Obierz banana i rozprowadź na nim jedną łyżkę masła orzechowego. Posyp dodatkami – orzechami, nasionami chia oraz rozdrobnionym kokosem, a następnie lekko je dociśnij, aby przywarły do masła. Ostrym nożem równomiernie pokrój banana na kawałki sushi. Przenieś na blachę do pieczenia, opcjonalnie możesz zamrozić.

Adobe Stock

Kremowe risotto z wiosennymi warzywami

Składniki:

  • 4 szklanki bulionu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 średnia biała cebula
  • 3 ząbki mielonego czosnku
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka groszku
  • 1 szklanka czerwonych rzodkiewek
  • 1 szklanka szparagów
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Podgrzej bulion na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni, dodaj cebulę i czosnek. Następnie na patelni umieść ryż i wymieszaj aby połączył się ze składnikami. Po 1 minucie do zawartości wlej 1 litr ciepłego bulionu, gotuj na małym ogniu często mieszając, pozwalając aby płyn się wchłonął. Dopraw solą, dodaj groszek gotując przez około 2 minuty. W oddzielnym naczyniu podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek, dodając rzodkiewki, następnie szparagi, sok z cytryny i pieprz. Podsmaż przez około 5 minut aż szparagi będą delikatne. Dodaj warzywa do patelni z ryżem, do smaku możesz doprawić solą.

Reklama
Adobe Stock

Szybki pomysł na przekąskę na upały?

Lody w dostawie do domu z Uber Eats! Wszyscy użytkownicy platformy dystrybucyjnej Uber Eats w największych miastach Polski mogą już delektować się najbardziej popularnymi lodami Algidy bez wychodzenia z domu. W ofercie nowej usługi znajdziemy takie marki jak Magnum, Ben & Jerry’s oraz Breyers. Pierwsze miasta w których można skorzystać z oferty to Warszawa, Kraków, Wrocław, Łódź, Poznań i Trójmiasto, a kolejne będą sukcesywnie dodawane tam, gdzie dostępna jest platforma Uber Eats.

Adobe Stock
Reklama
Reklama
Reklama