Oto sprawdzone przepisy na letnie, smaczne przekąski!
Są banalnie proste w przygotowaniu…
- Redakcja VIVA!
Ciepłe wiosenne i letnie dni to idealny czas na błogie lenistwo i zwiedzanie nowych miejsc, a ostatnia rzecz o jakiej się myśli to spędzanie całych dni w kuchni gotując. Proste, lekkie oraz szybkie w przygotowaniu potrawy są idealne na co dzień i sprawdzą się w przypadku niezapowiedzianych gości. Wiele z nas często zadaje sobie pytanie, jakie przekąski przygotować na spotkanie ze znajomymi? Mamy na to sposób! Oto banalne i przede wszystkim smaczne potrawy, które koniecznie trzeba spróbować.
ZOBACZ TEŻ: Kuchnia na wiosnę i lato 2022 - pomysł na przepyszne ciasta z truskawkami!
Owocowa Bruschetta
Składniki:
- 1 bochenek chleba pokrojony w cienkie kromki
- 10 truskawek pokrojonych w cienką kostkę
- 3 brzoskwinie pokrojone w małą kostkę
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 ser kozi z żurawiną
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni. Umieść chleb na blasze i piecz przez około 8–10 minut. W średniej misce połącz truskawki, brzoskwinie i ocet balsamiczny. Rozłóż kozi ser na każdym kawałku francuskiego chleba, następnie nałóż warstwę owoców.
Salsa pomidorowa
Składniki:
- 4 pomidory pokrojone w kostkę
- 1 cebula
- 3 papryczki serrano
- 1/4 szklanki posiekanej kolendry
- 1/2 łyżki świeżo zmielonego czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka soli
Sposób przygotowania:
Połącz wszystkie składniki w misce i dobrze wymieszaj. Przed spożyciem salsę warto schłodzić w lodówce, szczególnie w upalne dni.
Mrożone czekoladowe awokado
Składniki:
- 1/2 szklanki mrożonych plasterków banana
- 1 szklanka czekoladowego mleka
- 1/2 awokado
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki przełóż do blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Następnie przelej do szklanki i włóż do zamrażarki na co najmniej 45 minut.
Bananowe sushi
Składniki:
- 1 średni banan
- 1 łyżka masła orzechowego
- opcjonalnie: posiekane orzechy, nasiona chia, rozdrobniony kokos
Sposób przygotowania:
Obierz banana i rozprowadź na nim jedną łyżkę masła orzechowego. Posyp dodatkami – orzechami, nasionami chia oraz rozdrobnionym kokosem, a następnie lekko je dociśnij, aby przywarły do masła. Ostrym nożem równomiernie pokrój banana na kawałki sushi. Przenieś na blachę do pieczenia, opcjonalnie możesz zamrozić.
Kremowe risotto z wiosennymi warzywami
Składniki:
- 4 szklanki bulionu
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 średnia biała cebula
- 3 ząbki mielonego czosnku
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka groszku
- 1 szklanka czerwonych rzodkiewek
- 1 szklanka szparagów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Podgrzej bulion na małym ogniu, najlepiej pod przykryciem. Podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek na dużej patelni, dodaj cebulę i czosnek. Następnie na patelni umieść ryż i wymieszaj aby połączył się ze składnikami. Po 1 minucie do zawartości wlej 1 litr ciepłego bulionu, gotuj na małym ogniu często mieszając, pozwalając aby płyn się wchłonął. Dopraw solą, dodaj groszek gotując przez około 2 minuty. W oddzielnym naczyniu podgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek, dodając rzodkiewki, następnie szparagi, sok z cytryny i pieprz. Podsmaż przez około 5 minut aż szparagi będą delikatne. Dodaj warzywa do patelni z ryżem, do smaku możesz doprawić solą.
Szybki pomysł na przekąskę na upały?
Lody w dostawie do domu z Uber Eats! Wszyscy użytkownicy platformy dystrybucyjnej Uber Eats w największych miastach Polski mogą już delektować się najbardziej popularnymi lodami Algidy bez wychodzenia z domu. W ofercie nowej usługi znajdziemy takie marki jak Magnum, Ben & Jerry’s oraz Breyers. Pierwsze miasta w których można skorzystać z oferty to Warszawa, Kraków, Wrocław, Łódź, Poznań i Trójmiasto, a kolejne będą sukcesywnie dodawane tam, gdzie dostępna jest platforma Uber Eats.