5 sposobów na dania z marchwi. Przepis Maffashion cię zaskoczy!
- Xymena Borowiecka
1 z 6
Jest cennym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy - przede wszystkim beta-karotenu. Można wyczarować z niej wiele przystawek, dań głównych czy deserów. Przedstawiamy marchew w nowej odsłonie! Czy wiedzieliście, że Maffashion w programie „Ugotowani” przygotowywała na jej bazie wszystkie swoje dania?
Zobacz także: Znamy sekret figury Joanny Krupy i Małgorzaty Rozenek-Majdan! Oto 3 najlepsze sposoby na detox według gwiazd!
Bomba witaminowa
Czego źródłem jest marchewka? Najważniejszy jest wspomniany już beta-karoten, czyli prowitamina A, z której w naszym organizmie powstaje witamina A.
Warto pamiętać, że marchewkę należy obierać cienko, a nowalijki tylko dobrze myć, bowiem pod skórką znajduje się najwięcej cennych składników odżywczych. Zawsze górną część marchewki należy odciąć - zwłaszcza jeśli jest zielona, bo to oznacza, że wytworzyła się w niej toksyczna solanina.
Uniwersalna i niezastąpiona
Dobrze smakuje w każdej postaci – gotowana, smażona, w towarzystwie innych warzyw i owoców, jak również w formie soku czy koktajlu. Jednak najwięcej korzyści dostarczy nam na surowo, bowiem podczas obróbki termicznej traci część swoich składników odżywczych.
Pamiętaj, by odpowiednio ją przechowywać! Odcięcie natki przed włożeniem warzywa do lodówki pozwoli na zachowanie świeżości na dłużej.
W galerii znajdziesz najlepsze pomysły na marchewkę - przeczytaj koniecznie przepis Maffashion na... Królika Bugsa - sprawdź koniecznie, co jest specjalnością blogerki!
2 z 6
Wariacje na temat zupy
Najpopularniejszą formą jest krem z marchwi - wykonamy naprawdę mnóstwo kombinacji, łącząc ze sobą dwa, a dwa nawet trzy przepisy. Zupa marchewkowa może mieć orientalny smak – dzięki dodaniu mleka kokosowego, awokado i imbiru. Popularne jest również miksowanie jej z sokiem pomarańczowym lub po prostu kawałkami kwaśnych owoców.
3 z 6
Królik Bugs by Maffashion
Oto przepis, który jest specjalnością blogerki! Sprawdź koniecznie, jak smakuje!
Składniki:
Banan
2 marchewki
100 g śmietany kremówki 30%
Cukier puder
30 g cukru waniliowego
Szczypta cynamonu
Wykonianie:
Marchew obieramy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami, po czym miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy banana, cynamon i cukier waniliowy. Dokładnie mieszamy i umieszczamy masę w naczyniu. Gotowe wkładamy do lodówki. Po kilku godzinach wystarczy nałożyć deser do pucharków i udekorować.
Brzmi pysznie, prawda? :)
4 z 6
Brytyjski przysmak - #CarrotCake
To popularny w krajach anglosaskich deser. Warzywo mięknie podczas pieczenia, nadając ciastu miękką, gęstą i wilgotną konsystencję. Bardzo łatwy, wytrawny lub słodki wypiek, który wykonuje się naprawdę szybko! Babeczki marchewkowe to świetny pomysł na przyjęcie lub awaryjne wyjście z sytuacji, gdzie nie mamy zbyt wielu składników, a spodziewamy się gości.
Najczęściej do masy dodaje się bakalie lub przekłada się ją kremem i posypuje cukrem pudrem. Smak ciasto "podkręcą" korzenne przyprawy.
5 z 6
Słodkie czy wytrawne? Sposoby na placki!
Można podawać je jako danie główne lub w formie dodatku do innych dań. To rewelacyjne rozwiązanie dla osób na diecie! Śniadanie na ciepło, zamiennik ziemniaków czy ciekawy, niskokaloryczny deser - co wybierzesz? :)
6 z 6
Surówka, sałatka, zdrowa przekąska - marchewka na surowo!
Jedna z najprostszych surówek do obiadu, jakie znamy. Z odrobiną jabłka, skropiona sokiem z cytryny to smak nie tylko rodzinnego obiadu, ale przede wszystkim uniwersalne uzupełnienie pełnowartościowego posiłku. Sałatka to świetny pomysł na lekką kolację. Co do niej dodać? Gotowane, chrupiące buraki, świeże zioła i odrobinę sera feta. Skropiona sosem vinegret stanowi wyjątkowy, oryginalny przysmak.