Reklama

Sprzątanie, dekorowanie domu, a także gotowanie potraw – czas przed świętami często bywa stresujący. Jednak z pomocą przychodzi… Magda Gessler. Od jedenastu lat możemy obserwować jej poczynania w programie Kuchenne rewolucje, jednak kilka dni temu gwiazda wystartowała z kanałem na You Tubie. W pierwszym wideo podała przepis na barszcz czerwony, a teraz zdradziła sekret na idealne uszka na Boże Narodzenie 2020. Jak przyznała restauratorka:

Reklama

Misterna praca, najbardziej biżuteryjna, jeśli chodzi o Wigilię. Trzeba mieć zręczne palce, dużo cierpliwości. Są dwa momenty stołu wigilijnego, gdzie naprawdę jest trudno, to jest przed ciastem drożdżowym… zdecydowanie i właśnie przed uszkami. Czy się uda ciasto, czy się nie podziurawią, czy je mrozić, a może robić na bieżąco tuż przed Wigilią?

Jak radzi Magda Gessler, aby smak uszek z grzybami był najlepszy, należy zrobić je w dniu Wigilii 2020. Jednak można przygotować je dzień wcześniej i zamrozić, ważne aby były jeszcze surowe, a w dniu ich podania ugotować je we wrzącej wodzie.

Przepis na uszka z grzybami według Magdy Gessler na Święta 2020

Pierwszym krokiem jest namoczenie grzybów, następnie trzeba je ugotować pod przykryciem. Aby wydobyć ich najlepszy smak, Magda Gessler przyprawia je pokrojoną białą cebulą, tłuczonym zielem angielskim, pieprzem oraz solą.

Na średniej patelni należy rozgrzać prawdziwe masło, na którym przysmażona zostanie poszatkowana cebula. Jak radzi restauratorka, w tym przypadku najlepiej sprawdzi się ta biała, ponieważ jest delikatna i idealnie łączy się ze smakiem prawdziwków. Do smażącej się cebuli należy dodać jeszcze trochę masła. Czujecie ten zapach podczas Świąt 2020?

W tym czasie można zacząć przygotowywać ciasto na uszka. Na początku przez sitko należy przesiać mąkę, dodać wodę o temperaturze pokojowej oraz drobno zmieloną sól. Gotowe, ugniecione ciasto warto przykryć rozgrzaną szklanką lub porcelanową miską i odstawić je do momentu jej wystygnięcia.

Ugotowane grzyby należy przecedzić, następnie je przestudzić na blacie i posiekać lub zmielić. Rozdrobnione grzyby połączyć z zimną podsmażoną cebulką i przyprawić do smaku pieprzem, solą, szczyptą cukru, odrobiną bułki tartej oraz zielem angielskim – całość wymieszać. Na koniec Magda dodała jeszcze trochę masła i wstawiła do lodówki.

Gotowe ciasto powinno się przełożyć na stolnicę wcześniej podsypana mąką i rozwałkować. Nożem należy wyciąć kwadraty i włożyć w nie niewielką ilość farszu i zlepić brzegi następnie formując je w kształt małych pierożków. Ostatni krok to ugotowanie ich w osolonej wodzie. Bez nich nie byłoby Bożego Narodzenia 2020!

Reklama

Chcesz obejrzeć cały program i ugotować najlepsze uszka z grzybami na Wigilię 2020?

Reklama
Reklama
Reklama