Czym wznosić toast? Proponujemy 5 drinków z szmpanem idealnych na sylwestrową noc
Zabawa sylwestrowa, na którą czekaliśmy przez cały rok, zbliża się wielkimi krokami. Każdy z nas ma inne plany na ten wyjątkowy wieczór. Jedni z Was wybiorą się na wystawne przyjęcie, a drudzy spędzą czas z przyjaciółmi na tzw. domówce. Jedno jest pewne, większość z nas napije się tej nocy szampana.
Specjalnie dla Was przygotowaliśmy przepisy na pięć drinków, których podstawowym składnikiem jest właśnie szampan. Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć Wam udanej zabawy!
French 75
Składniki:
60 ml wytrawnego ginu (London Dry Gin)
1 łyżeczka bardzo drobnego cukru
15 ml soku z cytryny
150 ml wytrawnego szampana
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w shakerze wypełnionym kruszonym lodem. Dobrze wstrząśnij i odcedź do kieliszka typu Collins wypełnionego do połowy kruszonym lodem. Dopełnij szampanem.
Koktajl Air Mail
Składniki:
60 ml złotego rumu
15 ml soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
150 ml wytrawnego szampana
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki prócz szampana wlej do schłodzonego shakera wypełnionego pokruszonym lodem. Dokładnie wymieszaj całość i przelej bez odcedzania do wysokiej szklanki typu Collins. Dopełnij szampanem.
Poncz Jubala Early
Składniki:
1 szklanka bardzo drobnego cukru
1 szklanka soku z cytryny
5 szklanek wody
120 ml ciemnego rumu
1,5 szklanki brandy
1 butelka wytrawnego szampana
Sposób przygotowania:
Cukier rozpuść w soku z cytryny i wodzie. Dodaj rum i brandy. Odstaw całość na pół godziny w chłodne miejsce. Tuż przed podaniem, wlej do ponczu szampana i wrzuć kostki lodu.
Koktajl Barbotaż
Składniki:
15 ml koniaku
1 łyżeczka Grand Marnier (lub innego gorzkiego likieru pomarańczowego)
120 ml wytrawnego szampana
Sposób przygotowania:
Koniak (lub brandy) i likier Grand Marnier wlej do szampanówki. Dopełnij wytrawnym szampanem lub dobrym winem musującym.
Atomowy koktajl szampański
Składniki:
45 ml wódki
45 ml brandy
1 łyżeczka sherry
45 ml wytrawnego szampana
Sposób przygotowania:
Wódkę, brandy i sherry wymieszaj w shakerze wypełnionym kruszonym lodem, a następnie odcedź do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Dodaj 45-60 ml schłodzonego szampana.
UWAGA: Jeżeli używasz słodkiej brandy (np. hiszpańskiej), wybierz bardziej wytrawną sherry i na odwrót – wybierając wytrawny koniak, zdecyduj się na słodką sherry.
(źródło: interia.pl)