Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na domową lemoniadę!
Idealny napój na wiosenne i letnie wieczory
Wakacje zbliżają się wielkimi krokami! My już nie możemy się doczekać długich, letnich wieczorów spędzonych na tarasie. Aby urozmaicić sobie ten czas, warto zadbać o odpowiednie menu. Z pizzą domowej roboty oraz grillem w wersji light idealnie skomponuje się lemoniada. Nawadnianie organizmu jest ważne przez cały rok, jednak kto powiedział, że trzeba sięgać wyłącznie po wodę? Gwiazdy kochające gotować podzieliły się swoja tajną recepturą na owocowe napoje, które są zdrowe i przede wszystkim przepyszne. Nie mogło zabraknąć lemoniady autorstwa Anny Lewandowskiej oraz Anny Starmach!
Prawidłowe nawadnianie organizmu
O regularnym nawadnianiu mówi się praktycznie cały czas. Dlaczego jest to aż tak ważne? Woda stanowi kluczowy składnik każdej komórki organizmu - składają się z niej krew, mózg, a także mięśnie. Płyny dodatkowo oczyszczają organizm z toksyn, a także wpływają na utrzymanie odpowiedniej temperatury ciała. Dzienne zapotrzebowanie u dorosłej osoby to 2 litry dziennie. Nie każdy przepada za wodą, dlatego jej smak warto podkreślić zdrowymi dodatkami. Koniecznie poznajcie przepisy na lemoniadę oraz napoje chłodzące!
Zdrowy napój na upalne dni (przepis Anny Lewandowskiej)
Potrzebne składniki:
- woda mineralna
- imbir (pokrojony w kostkę bądź starty na tarce)
- sok z granatu
- plasterki cytryny oraz limonki
- surowy ogórek ze skórką (opcjonalnie; pokrojony w plastry)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki wymieszaj w dzbanku lub karawce. Przed podaniem napój moższesz wstawić do lodówki, aby się schłodził.
Lemoniada imbirowa (przepis Ewy Chodakowskiej)
Potrzebne składniki:
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 łyżka miodu
- 1 cytryna
- 1 litr wody
- 1 szklanka kostek lodu
Sposób przygotowania:
- Imbir obierz, pokrój w plastry i zalej niewielką ilością wrątku. Zaparz i ostudź..
- Do dzbanka przelej wszystko.. Na koniec dodaj wodę, sok wyciśnięty z cytryny, miód i kostki lodu.. Trzymaj dzbanek w lodówce aby napój wciąż był zimny.
Grejpfrutowa lemoniada (przepis Ewy Chodakowskiej)
Potrzebne składniki:
- 1 duży grejpfrut
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżki listków melisy
- 1 litr wody
- 1 szklanka kostek lodu
Sposób przygotowania:
Do dzbanka wlej sok wyciśnięty z grejpfruta. Miód utrzyj z listkami melisy.. Przelej wszystkie składniki do dzbanka.. Wymieszaj dobrze składniki.
Klasyczna leminiada (przepis Anny Starmach)
- 4 cytryny
- 1 pomarańcza
- 1 garść świeżej mięty
- 100 g cukru
- 1 litr wody niegazowanej (jeśli lubisz wodę gazowaną, możesz ją wymieszać pół na pół z niegazowaną)
Sposób przygotowania:
- Z owoców wyciśnij sok, przelej przez sitko, aby pozbyć się pestek.
- Miętę utrzyj z cukrem w moździerzu lub w wysokim naczyniu (wtedy użyj łyżki).
- Do dzbanka przelej sok z owoców. Dodaj miętę utartą z cukrem i wodę, wymieszaj.
Lemoniada smakuje najlepiej, gdy jest schłodzona (jeśli nie masz czasu na chłodzenie, dodaj po prostu kilka kostek lodu).