Reklama

Sezon na rabarbar w pełni! Czas więc wykorzystać smaki, którymi obdarzyła nas natura. To warzywo, które pięknie mieni się kolorami na talerzu i dodaje kwaskowo-słodkiego smaku. Zwykle jest składnikiem deserów, ale poza słynnym kruchym ciastem z rabarbarem, warto wypróbować inne ciekawe przepisy z wykorzystaniem rabarbaru. Takie potrawy mogą zrobić furorę w naszej kuchni!

Reklama

ZOBACZ TAKŻE: Itameshi, czyli dwie najlepsze kuchnie świata w jednym!

Diana Taliun/Adobe Stock

Kuchnia 2023 - zdrowe potrawy z rabarbarem

Należy pamiętać, że oprócz walorów smakowych, rabarbar posiada także właściwości prozdrowotne. Jest źródłem wielu witamin (wit. C, A oraz witaminy z grupy B) i minerałów. Ponieważ jest bogaty w błonnik, poleca się go osobom cierpiącym na zaparcia i problemy trawienne. Z względu na niską kaloryczność, rabarbar jest też świetnym składnikiem diety osób odchudzających się. Nie ma więc powodu, by nie ulec jego walorom. Wypróbujmy więc najciekawszych potraw z dodatkiem rabarbaru!

Bitki wieprzowe z rabarbarem i kaszą

Składniki:

190 g rabarbaru, pokrojonego na 5 cm kawałki
1 czerwona cebula, pokrojona w ćwiartki
3 ząbki czosnku rozgniecione ze skórką
1 łyżka octu balsamicznego
oliwa z oliwek, do skropienia
1 łyżeczka masła
2 gałązki rozmarynu
2 bitki wieprzowe
250g dowolnej kaszy
100 ml bulionu drobiowego
pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

-Rozgrzej piekarnik do 200 st. °C. W małej brytfannie wymieszaj rabarbar, ćwiartki cebuli i czosnek z octem balsamicznym, odrobiną oliwy z oliwek i przyprawami. Pieczemy w piekarniku przez 20 min.
-W międzyczasie rozpuść masło na dużym ogniu i podsmaż rozmaryn. Dodaj wieprzowinę i smaż przez 2 minuty z każdej strony, aż się zarumieni, a następnie zdejmij z ognia.

-Wyjmij brytfannę z piekarnika, dodaj kaszę i bulion drobiowy i wymieszaj. Dodaj mięso i rozmaryn do brytfanny, układając kotlety na wierzchu.

-Piecz jeszcze przez 10-12 minut lub do momentu, aż wieprzowina nie będzie surowa. Każdą bitkę wieprzową podawaj z dużą łyżką kaszy posypanej natką pietruszki.

Zupa rabarbarowo-pomidorowa z omletem bekonowym:

Składniki:
2-3 łodygi rabarbaru w zależności od wielkości (ok. 250 g)
2 średnie cebule
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru
1,2 litra bulionu drobiowego
500 ml przecieru pomidorowego
175 ml gęstej śmietany
1 duża gałązka świeżego lubczyku

Omlet z bekonem
125 g wędzonego boczku
1 łyżka oleju roślinnego
6 dużych jaj
4 łyżki mleka
pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
drobnoziarnista sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Zupa rabarbarowa:
-Oczyść i pokrój łodygi rabarbaru na małe kawałki. Drobno posiekaj cebulę.
-Rozgrzej olej w garnku, smaż rabarbar i cebulę aż zmięknie, około 3-4 minut. Dosyp paprykę słodką i mieszaj przez kolejną minutę. Dodaj cukier, bulion drobiowy i przecier pomidorowy. Jeśli używasz suszonego lubczyku, dodaj go teraz do zupy. Świeży lubczyk należy dodać później.
-Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez około 15-20 minut aż rabarbar będzie całkowicie miękki.
-Zmiksuj zupę blenderem.
-Dodaj gęstą śmietanę, dodać soli i pieprzu oraz więcej cukru do smaku. Zupa rabarbarowa powinna mieć słodko-kwaśny smak.

Omlet z bekonem:
-Drobno posiekaj boczek i podsmaż na 1 łyżce oleju na patelni.
-Wymieszaj jajka i mleko w małej misce, dodaj słodką paprykę oraz trochę soli i pieprzu.
-Wlej jajka na boczek na patelni, pozwól, aby omlet się ściął.
- Omlet pokroić w grubszą kostkę i dodać do zupy.
-Zupę rabarbarową posypać posiekanym lubczykiem. Podawaj z pieczywem.

Kurczak z sosem rabarbarowym

Składniki:

300 g czerwonej cebuli
5 dużych ząbków czosnku
4 udka z kurczaka bez skóry
4 pałki z kurczaka bez skóry
2 łyżki oliwy z oliwek
1 do 2 łyżek grubo zmielonego czarnego pieprzu
2 łyżeczki kurkumy
400 g krojonych pomidorów
5 łyżek miodu do smaku
3 łyżki świeżego soku z limonki
500 g rabarbaru
3 szklanki bulionu drobiowego
sól morska drobno mielona

Przygotowanie:

-Przekrój czerwoną cebulę na pół i pokrój w cienkie plasterki. Ząbki czosnku również drobno pokroić. Usunąć skórę z kurczaka. Oczyść i obierz rabarbar, a następnie pokrój go na małe kawałki.
-Rozgrzej oliwę z oliwek w garnku i smaż kawałki kurczaka na złoty kolor przez około 5 minut z każdej strony. Zdejmij je z patelni i odłóż na bok.
-Smażyć cebulę i czosnek bez dodawania dodatkowej ilości oleju na patelni przez około 5 minut, cały czas mieszając. Dodać pieprz, kurkumę i krótko smażyć mieszając. Dodać pokrojone pomidory i gotować przez 2-3 minuty.
-Dodać miód, sok z limonki i posiekany rabarbar. Umieścić kurczaka z powrotem na patelni i dodać bulion drobiowy. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na średnim ogniu bez przykrycia przez około 75 min, od czasu do czasu mieszając.
Dodać soli do smaku.

Mamy nadzieję, że nasze przepisy będą świetnym urozmaiceniem w Waszej kuchni!

Przystawka z kozim serem, kwaśną śmietaną na chlebie typu pumpernikiel z kawałkami rabarbaru i dodatkiem kiełków

Maren Winter/Adobe Stock
Reklama

Reklama
Reklama
Reklama