Reklama

Kuchnia włoska cieszy się ogromnym powodzeniem na całym świecie. Nie inaczej jest w Japonii, która mimo tradycyjnego podejścia do własnej kuchni, zdecydowała zrobić włoskie potrawy "po swojemu". Jesteś miłośnikiem kuchni włoskiej i japońskiej? Itameshi to opcja dla Ciebie!

Reklama

Co to dokładnie oznacza? Dosłownie, jest to japońskie określenie kuchni włoskiej. W praktyce zaś, jest to fuzja tych dwóch niesamowitych kuchni, które wywodzą się z długich, niezależnych tradycji. Obydwie są uwielbiane na całym świecie. Nic więc dziwnego, że łączenie ich jest coraz bardziej popularne.

ZOBACZ TAKŻE: Kuchnia 2023: przepisy na szybkie i pożywne sałatki z makaronem!

Kuchnia włoska i japońska - tak odległe i bliskie zarazem

Wydawać by się mogło, że tradycje kuchni japońskiej i włoskiej to dwa różne światy. Nic bardziej mylnego, bo przecież bazą obydwu tych kuchni jest makaron, ryż, a także owoce morza, co daje nam już bardzo duże pole do popisów kulinarnych. Kuchnia włoska słynie ze swojej prostoty i to właśnie świetnie wykorzystują Japończycy.

To, co dalej robią z tymi składnikami szefowie kuchni zależy tylko od ich kreatywności. W Europie powstaje coraz więcej restauracji serwujących kuchnię Itameshi. Na Zachodzie dopiero teraz możemy poznawać tę wspaniałą fuzję, podczas gdy w Kraju Kwitnącej Wiśni jej tradycja ma już około 100 lat, kiedy to makaron spaghetti po raz pierwszy dotarł do Japonii. Potem "boom" na włoskie potrawy nastąpił podczas kryzysu w latach 90. Tanie potrawy włoskie zyskiwały tam wtedy coraz większą popularność.

Kuchnia Itameshi - zrób to sam!

Przepis na Miso Rigatoni Bolognese:

Składniki:

2 łyżki nasion kopru włoskiego
1 łyżka czarnego pieprzu
1 łyżeczka płatków chilli
50 g oleju rzepakowego
2,3 kg mielonej łopatki wieprzowej
15 g soli

225 g cebuli (drobno pokrojonej)
225 g marchewki (pokrojona w drobną kostkę)
225 g selera naciowego (pokrojony w drobną kostkę)
750 g pomidorów
500 g białego wina
500 g Daszi
100 g Saikyo Miso
75 g Sosu Tonkatsu
1 łyżka Yuzu Kosho
50 g przecieru pomidorowego
15 g soli
ocet winny do smaku

1. Podsmażyć nasiona kopru włoskiego.
2. W rozgrzanym garnku z olejem obsmażyć wieprzowinę. Dopraw wieprzowinę pierwszą porcją soli.
3. Kiedy mięso się zrumienieni, rozbić je drewnianą łyżką, tak aby pozbyć się dużych grudek.
4. Dodaj warzywa, zeszklić cebulę, marchewkę i seler. Gdy warzywa staną się półprzezroczyste, dodaj nasiona kopru włoskiego, czarny pieprz i płatki chili.
5. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj.
6. Gdy pasta pomidorowa zacznie przyklejać się do patelni i ściemnieje, dodać białego wina i zredukować.
7. Następnie dodaj pastę miso, dashi, yuzu kosho i przecier pomidorowy.
8. Gotuj przez około pół godziny, aż sos zgęstnieje.
9. Dopraw octem winnym i solą do smaku. Następnie połącz z makaronem.

O by Kissaki

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama