Reklama

Dziś dzień falafela – kto z Was jeszcze nie wie, czym on jest? To niesamowite kotleciki z ciecierzycy smażone na głębokim tłuszczu, które są nieodłącznym składnikiem diety wegetariańskiej. Pochodzące z Bliskiego Wschodu kuleczki są absolutnym hitem w Europie. Uwielbiają ją wszyscy Ci, którzy dbają o zdrowy styl życia i szczupłą sylwetkę. Można skosztować go w bliskowschodnich knajpkach, ale również przyrządzić w zaciszy własnego mieszkania.

Reklama

Czytaj też: Kuchnia na wiosnę i lato 2021 - na czym polega biała dieta?

Przepis na falafel

Składniki:

  • 500 g suchej ciecierzycy
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sody
  • kumin
  • pęczek natki pietruszki
  • olej do smażenia
Reklama

Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Kiedy napęcznieje, odsączyć nadmiar wody i zblendować wszystkie składniki, bez oleju. Masa musi być gęsta i dość klejąca. Następnie należy odstawić ją do lodówki na pół godziny. Kolejno formować kuleczki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż do uzyskania złoto brązowego koloru.

Reklama
Reklama
Reklama