Kuchnia 2021. Dziś Dzień Falafela! Oto przepis na pyszne kuleczki z ciecierzycy!
Sprawdź, jakie to proste!
Dziś dzień falafela – kto z Was jeszcze nie wie, czym on jest? To niesamowite kotleciki z ciecierzycy smażone na głębokim tłuszczu, które są nieodłącznym składnikiem diety wegetariańskiej. Pochodzące z Bliskiego Wschodu kuleczki są absolutnym hitem w Europie. Uwielbiają ją wszyscy Ci, którzy dbają o zdrowy styl życia i szczupłą sylwetkę. Można skosztować go w bliskowschodnich knajpkach, ale również przyrządzić w zaciszy własnego mieszkania.
Czytaj też: Kuchnia na wiosnę i lato 2021 - na czym polega biała dieta?
Przepis na falafel
Składniki:
- 500 g suchej ciecierzycy
- 2 łyżeczki soli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sody
- kumin
- pęczek natki pietruszki
- olej do smażenia
Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Kiedy napęcznieje, odsączyć nadmiar wody i zblendować wszystkie składniki, bez oleju. Masa musi być gęsta i dość klejąca. Następnie należy odstawić ją do lodówki na pół godziny. Kolejno formować kuleczki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż do uzyskania złoto brązowego koloru.