Reklama

Z powodu zakażeń koronawirusem coraz więcej osób w Polsce jest objętych kwarantanną. Obecna sytuacja wywołała dużą panikę w kraju sprawiając, że ludzie ruszyli na zakupy i robią zapasy żywnści. Władze apelują, aby zachować zdrowy rozsądek, ponieważ sklepy nie zostaną zamknięte i będzie można robić zakupy na bieżąco. Podczas konferencji prasowej minster rozwoju Jadwiga Emilewicz zapewniła, że jedzenia z pewnością nie zabraknie, ponadto przyznała: ,,Dzisiaj wychodzenie do miejsc, gdzie jest dużo osób, zdecydowanie jest niewłaściwe i niewskazane". Wpadając w panikę robimy zakupy w sposób nieprzemyślany i popełniamy wiele błędów. W raporcie Rejestru Dłużników BIG Info Monitor czytamy, że: ,,Z powodu nietrafionych zakupów, w tym marnotrawstwa żywności, 44 procent Polaków traci co miesiąc do 200 złotych". Czego więc warto się wystrzegać? I w jakie produkty powinnniśmy się na bieżąco zaopatrywać? Czytajcie dalej!

Reklama

Dieta na poprawienie odporności

Osłabiony, zmęczony organizm jest bardziej podatny na łapanie wirusów bądź bakterii. Dieta w okresie koronowirusa (jednak nie tylko) powinna być pełna witamin oraz minerałów. A tego na pewno nie dostarczymy jedzeniem wysoko przetworzonym, o które obecnie w sklepach toczy się ,,wojna". Dlatego zadbajmy o dobre produkty, codzienne spożywanie sezonowych owoców oraz warzyw. Tutaj znajdziecie produkty, które są istynym must have w okresie przesilenia i warto je spożywać. Jak możemy zauważyć teraz najszybciej ze sklepowych pułek znika między innymi makaron oraz ryż. Mimo, że na pozór produkty wydają się być bezpieczne w swoim składzie mają ogromne ilości cukru. W okresie epidemii zdecydowanie nie na tym powinna polegać dieta. Specjalnie dla naszych czytelników przygotowaliśmy kilka pomysł na posiłki, które będą bombą witaminową, a przy okazji czas ich przygotowania będzie super szybki. Jest to ważne, ponieważ dużo osób z powodu epidemii COVID-19 pracuje zdalnie i nie ma czasu na przygotowanie długich, skomplikowanych posiłków.

A i jeszcze jedno, przed ich przygotowaniem dokładnie umyj ręce, zadbaj o czystość produktów i miejsca pracy!

Wiosenna owsianka

Potrzebne składniki:

  • 300 ml mleka migdałowego
  • 200g jagód
  • ½ łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 100g dużych płatków owsianych
  • 1 kiwi (pokrojone w plasterki)
  • 50g nasion granatu
  • 2 łyżeczki mieszanych nasion lub orzechów

Sposób przygotowania:

  1. W mikserze zmiksuj mleko, jagody i syrop klonowy, aż miszanka zmieni kolor na fioletowy. Umieść chia płatki owsaine w misce miksującej, wlej mleko jagodowe i bardzo dobrze wymieszaj. Pozostaw do namoczenia na 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż płyn się wchłonie, a płatki i chia zgęstnieją i zpęcznieją.
  2. Wymieszaj ponownie, a następnie porcje podziel na dwie miseczki. Ułóż owoce na wierzchu, a następnie posyp nasionami lub orzechami. Owsiankę przechowuj w lodówce przez 1 dzień. Dodaj dodatki tuż przed podaniem.

Smażone brokuły z kokosem

Potrzebne składniki:

  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • 3½ łyżeczki gorczycy
  • 3 łyżki świeżego lub suszonego liścia curry
  • szczypta płatków chili
  • 4 czerwone cebule (skrojona na grube kawałki)
  • 100g zmielonego imbiru
  • 800g brokułów z cienką łodygą (pokrojonych w nieduże kawałki)
  • 100 g świeżego lub mrożonego startego kokosa lub 3 łyżki suszonego kokosa
  • sok z 2 limonek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej olej w dużym woku lub rondlu ustawionym na średnim ogniu. Wrzuć nasiona gorczycy, a następnie liście curry (jeśli używasz suszonych liści curry, dodaj je później z brokułami) i płatki chili. Wszystkie skłądniki wymieszaj, a następnie dodaj cebulę i imbir, smaż przez 3-4 minuty na dużym ogniu.
  2. Dodaj brokuły i kontynuuj smażenie na dużym ogniu, aż warzywo będzie miękkie, cały czas mieszając. Rozsyp kokos (jeśli używasz suszonego kokosa, zanurz go w gorącej wodzie przez 5 minut i dodając do garnka pod koniec gotowania), wymieszaj i dodaj sok z limonki.

Karmelizowana zupa cebulowo-jęczmienna z grzankami serowymi

Potrzebne składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule (cienko pokrojone)
  • 2 ząbki czosnku (cienko pokrojone)
  • 6 posiekanych gałązek tymianku
  • szczypta cukru
  • 500 ml wywaru z warzyw
  • 60g kaszy jęczmiennej
  • 60g skrojonych liści jarmużu
  • 4 kromki bagietki
  • 4 łyżki startego sera

Sposób przygotowania:

Reklama
  1. Rozgrzej olej w rondlu, a następnie dodaj cebulę, czosnek, tymianek, cukier i szczyptę soli. Gotuj na średnim ogniu przez 15-20 minut lub do złotego koloru. Dodaj bulion oraz jarmuż i gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez kolejne 10 minut.
  2. W osobnym dużym rondlu z osoloną wrzącą wodą ugotuj kaszę jęczmienną przez 15 minut. Odcedź kaszę i spłucz pod zimną wodą, następnie dodaj do zupy i całość podgrzej.
  3. Pokrój tostowy chleb i oprusz serem. Pieczywo umieść w rozgrzanym piegarniku lub grillu i piecz do rozpuszczenia sera. Zupę podawaj w miseczkach z dodatkiem serowych bagietek.
STOCK ADOBE
Adobe Stock
Reklama
Reklama
Reklama