Jak kupić naprawdę dobre wino francuskie? Oto kilka sprawdzonych porad!
Zostań specjalistą od wina!
Szczepy, apelacje, roczniki, klasyfikacje – kupno dobrego francuskiego wina dla przeciętnego konsumenta może stanowić nie lada wyzwanie. Jak pokazują badania, z roku na rok w temacie wina, Polacy wiedzą coraz więcej - jednak tradycja picia wina w Polsce jest stosunkowo świeża. Często w obliczu „ściany win” - nawet tej w supermarkecie czy dyskoncie– czujemy się zakłopotani i onieśmieleni. Oto kilka wskazówek, które pomogą Ci wybrać najlepsze wino, uniknąć rozczarowań i zaoszczędzić czas.
CZYTAJ TEŻ: Jesteście fanami wina? A co powiecie na to w kolorze... niebieskim?!
Jak wybrać dobre, francuskie wino?
Gatunek wina francuskiego
Wybierz odpowiedni dla siebie gatunek francuskiego wina, kierując się jego barwą (czerwone/rouge, białe/blanc, różowe/rose) oraz zawartością cukru (wytrawne/sec, półwytrawne/demi-sec, słodkie/doux, półsłodkie/demi-doux). Wino stołowe, do posiłku, to vin de table, natomiast regionalne to vin de pays.
Cena wina francuskiego
Dobre francuskie wino wcale nie musi być drogie, ale - to ważne - powinno być rozlewane na terenie danej winnicy. Takie wino jest najsmaczniejsze i najbardziej doceniane. Jeśli producent sam rozlewał wino do butelek, na etykiecie znajdziemy napis: Mis en bouteille au château lub Mis en bouteille au domaine lub Mis en bouteille à la propriété. Jeśli wino rozlewał hurtownik: Mis en bouteille par négociant
Etykieta na winie francuskim
Na etykiecie próżno szukać informacji o szczepach - to jedna z cech francuskich win. Znajdziemy za to inne informacje, które pomogą nam dokonać dobrego wyboru. Le terroir to coś więcej niż „ziemia”, z której pochodzi wino. Chodzi o niepowtarzalny charakter miejsca: o glebę, nasłonecznienie konkretnej parceli, ilość deszczu, położenie, mikroklimat, etc. Terroir to po prostu indywidualna osobowość miejsca i producenta, która znalazła swój wyraz w winie.
Warto tu wspomnieć o klasyfikacji „cru”. Cru to mikroregion, kawałek winnicy z unikalnym terroir. Grand cru i premier cru to najznakomitsze mikroregiony. Jeśli próbujesz nowej odmiany wina francuskiego, rozważ rozpoczęcie od villages – często nie odbiega jakością, a cenę ma znacznie niższą.
Nazwa wina francuskiego
Nazwy najbardziej znanych francuskich win sugerują okolice z których wina się wywodzą: Chateau, Bordeau, Bourgogne (Każdy region to inne terroir!). Napis Appelation d'Origine Contrôlée (AOC) umieszczony na etykiecie to określenie apelacji, i świadczy o bardzo dobrej jakości wina. W miejsce słowa d'origien wpisuje się nazwę własną apelacji, np. Appellation Bordeaux Contrôlée.
ZOBACZ TEŻ: Klimat słonecznych winnic jest idealnym tłem do filmów..
Butelka wina francuskiego
Zwróć uwagę na główkę butelki. Folia pokrywająca korek powinna być zielona (nie niebieska lub innego koloru) – to znak, że wino było rozlewane na terenie danej winnicy. Szukaj na folii litery R (récoltant) - oznacza to, że producent wykorzystał winogrona z własnej plantacji. Jest to synonim dobrej jakości (litera N (négociant), oznacza, że producent zamówił winogrona u innych producentów). Spójrz na dno butelki. Im głębsze dno, tym lepsze wino.
Rok produkcji i producent wina francuskiego
W przypadku win francuskich powiedzenie, im starsze, tym lepsze nie do końca jest prawdziwe. Tylko niektóre wina mogą być przechowywane dłużej. Chcąc kupić francuskie białe wino, warto skusić się na te z poprzedniego roku. Wina białe stosunkowo szybko tracą swoje aromaty. Jeśli mamy rok 2018, wybierajmy wina francuskie białe z roku 2017, ewentualnie 2016. W przypadku win czerwonych, warto sięgnąć po takie, które dojrzewały od 3 do 9 miesięcy.