Reklama

Wielu producentów kosmetyków chwali się, że ich produkty zawierają w składzie algi. Uważamy to za niekwestionowaną zaletę, choć o algach tak naprawdę wiemy niewiele. Jedną z nich jest chlorella - alga, która ma wyjątkowe wartości odżywcze, a co za tym idzie - również zdrowotne. Czym jest, jak ją stosować i dlaczego jest taka dobra dla naszego organizmu? Sprawdzamy!

Reklama

Czym jest chlorella?

Chlorella jest zieloną algą, którą można spotkać w słodkich wodach Bliskiego Wschodu. Zawiera ogromne ilości chlorofilu (ma go najwięcej nie tylko z alg, ale także spośród wszystkich roślin), który zapewnia jej przepiękny zielony kolor. Zaliczana jest do superfoods – żywności o niezwykłych właściwościach odżywczych.

Chlorella - właściwości

Chlorella uznawana jest za najbardziej kompleksowe pożywienie dostępne na Ziemi. Posiada niezwykłe właściwości regeneracyjne – po spożyciu błyskawicznie przyspiesza regenerację tkanek. Jakie jeszcze właściwości posiada chlorella?

  • Kompleksowo oczyszcza organizm

Chlorella jest silną substancją detoksykującą – potrafi usunąć z organizmu alkohol, metale ciężkie, pestycydy. Neutralizuje działanie ołowiu, uranu, rtęci i arszeniku.

  • Wzmacnia i odżywia organizm

Jest bogatym źródłem witamin (A,C,E, witaminy z grupy B). Chlorella dostarcza organizmowi także sporą dawkę kwasów omega, kwasów nukleinowych, aminokwasów oraz minerałów – wapnia, potasu, magnezu, cynku, manganu, fosforu, selenu i jodu.

  • Pomaga zwalczyć anemię

Ze względu na wysoką zawartość żelaza, chlorellę powinny spożywać szczególnie osoby aktualnie stosujące dietę, weganie, wegetarianie i osoby cierpiące na anemię.

  • Wspomaga regenerację po chemio i radioterapii

Chlorella zapobiega przenikaniu do organizmu szkodliwych substancji, a do tego przyspiesza regenerację tkanek – jej spożycie zalecane jest osobom zmagającym się z chorobami nowotworowymi.

  • Stymuluje układ immunologiczny

Dzięki wysokiej zawartości chlorofilu, chlorella przyspiesza produkcję białych tkanek, które odpowiedzialne są za zwalczanie bakterii i wirusów. Warto spożywać ją przede wszystkim w okresie przeziębieniowym.

  • Usprawnia proces trawienia

Chlorella zalecana jest osobom, które zmagają się z częstymi zaparciami – reguluje pracę jelit i częstotliwość wypróżnień, a do tego zapobiega zaparciom i wzdęciom.

  • Wspomaga proces odchudzania

Chlorella dostarcza organizmowi błonnik, a do tego spowalnia przyrost tkanki tłuszczowej.

Skutki uboczne stosowania chlorelli

Właściwości chlorella są pomocne w zwalczaniu problemów metabolicznych, dostarczaniu organizmowi niezbędnych witamin i składników mineralnych, a także przyspieszają regenerację tkanek. Specjaliści ostrzegają jednak, że nie można traktować jej jako cudownego leku na wszelkie przypadłości. Spożywana w nadmiarze może wywołać przykre skutki uboczne – takie jak:

  • wzdęcia,
  • biegunka,
  • uczucie ciężkości,
  • trądzik,
  • wrażliwość na światło słoneczne,
  • bóle głowy,
  • reakcje alergiczne.

Jak suplementować chlorellę?

Chlorella uważana jest za w pełni bezpieczny suplement. Skutki uboczne jej stosowania pojawiają się rzadko i są typowe dla większości środków detoksykujących organizm – wszelkie dolegliwości mijają same.

By zminimalizować jednak ryzyko wystąpienia niepożądanych efektów, chlorellę warto wprowadzać do diety stopniowo. Zanim dojdziemy do prawidłowej dawki, przez pierwsze dwa lub nawet trzy tygodnie (jeśli palimy papierosy, pijemy alkohol) zażywajmy zmniejszoną dawkę. Wówczas szok dla organizmu będzie mniejszy i lepiej przyjmie on kurację chlorellą.

Producenci zalecają przyjmowanie od 2 do 4 tabletek nawet 3 razy dziennie. Pełna kuracja powinna trwać dwa miesiące, a po tym czasie powinniśmy zrobić sobie przerwę. Chlorella wchodzi w reakcję z lekami przeciwzakrzepowymi i przeciwzatorowymi – jeśli je stosujemy, powinniśmy zachować szczególną ostrożność i przed rozpoczęciem kuracji skonsultować się z lekarzem.

Chlorella w kuchni

Chlorellę możemy spożywać w dwóch postaciach – jako suplement w tabletkach lub jako proszek, który doskonale nadaje się do zastosowania w kuchni. W takiej postaci chlorellę warto spożywać od czasu, do czasu, by podtrzymać efekty kuracji suplementowej. Prezentujemy 3 znakomite przepisy na dania z dodatkiem chlorelli.

Zielony koktajl z chlorellą

Składniki:

  • 3 kiwi
  • 2 banany
  • 1 pomarańcz
  • 1 dojrzałe awokado
  • 150 ml wody
  • 1 płaska łyżeczka chlorelli
  • kilka gałązek pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Kiwi, banany, pomarańcz i awokado obieramy ze skóry, kroimy na kawałki i przekładamy do blendera. Owoce miksujemy na gładką masę, dodajemy wodę, łyżeczkę chlorelli i mieszamy. Koktajl przelewamy do wysokich szklanek i dekorujemy gałązką pietruszki. Gotowe.

Adobe Stock

Pesto z chlorellą

Składniki:

  • 120 g płatków migdałowych
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 60 g oliwy z oliwek
  • Sok z cytryny
  • 1 kopiasta łyżeczka chlorelli

Przygotowanie:

Natkę pietruszki starannie myjemy, usuwamy łodygi i przekładamy do miski. Dodajemy oliwę, chlorellę, sos sojowy, czosnek i odrobinę soku z cytryny. Całość blendujemy. Teraz dodajemy migdały i ponownie miksujemy – aż do uzyskania konsystencji z wyczuwalnymi, ale dość drobnymi grudkami. Gotowe! Pesto podajemy z makaronem (najlepiej razowym) lub pieczywem. Smacznego.

Adobe Stock

Dressing z dodatkiem chlorelli

Składniki:

  • 1 łyżeczka chlorelli
  • Ząbek czosnku lub 10 listków czosnku niedźwiedziego
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 3 gałązki koperku
  • garść rukoli
  • garść roszponki
  • sok z ½ cytryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki pestek słonecznika lub dyni
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Zioła i listki dokładnie myjemy, przekładamy do blendera, dodajemy oliwę, sok wyciśnięty z cytryny, wodę, pestki i chlorellę. Całość dokładnie miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Sos podajemy jako dip do sałatek, mięs, kasz, makaronów.

Adobe Stock
Reklama

Algi – choć istnieją od ponad 2 miliardów lat, nadal są niedoceniane – a szkoda! Niskokaloryczne, pożywne i smaczne dostarczają organizmowi ogromnej dawki witamin i mikroelementów. Przyspieszają regenerację tkanek, wspierają organizm w walce z nadwagą, pomagają zwalczyć anemię, a do tego wspomagają proces oczyszczania organizmu z toksyn. Wszystkich, którym algi do tej pory kojarzyły się wyłącznie ze składnikiem kosmetyków, zapraszamy do urozmaicenia swojej diety w chlorellę – algę o niesamowitych właściwościach zdrowotnych.

Reklama
Reklama
Reklama