Reklama

Sytuacja związana z pandemią koronawirusa w Polsce wciąż jest bardzo niestabilna. Liczba zakażeń wciąż rośnie, a naukowcy dwoją się i troją, aby wynaleźć skuteczny lek na wirusa, który zdominował rok 2020. Naukowcy z Polskiej Akademii Nauk apelują, aby w okresie pandemii stosować dietę roślinną, która jest najlepszym wzmacniaczem odporności organizmu.

Reklama

Dieta roślinna wzmacnia odporność w czasie pandemii 2020

Najnowsza publikacja Polskiej Akademii Nauk ujawnia informacje, na temat najlepszych sposobów na uchronienie się przed wirusem COVID-19. Do nieustannej higieny i dezynfekcji rąk, naukowcy zalecają aktywność fizyczną oraz dietę roślinną.

W szczególności unikajmy konsumpcji surowego mięsa i mleka.

Zalety diety wegańskiej podczas pandemii 2020

Jaką magię dla ludzkiego organizmu niesie ze sobą jedzenie warzyw i owoców? Przede wszystkim zwiększamy w ten sposób ilość spożywanego błonnika. Dodatkowo, dieta staje się bogatsza w potas, magnez, kwasy tłuszczowe, witaminę C oraz flawonoidy, tokoferole oraz karotenoidy. Dzięki nim zmniejsza się prawdopodobieństwo zachorowania na nowotwory i poprawia się układ krążenia. Odpowiednie suplementy pozwolą na zachowanie równowagi jeśli chodzi o ilość witamin B12 oraz D w organizmie.

Reklama
STOCK ADOBE

Produkty zwiększające odporność organizmu 2020

Dietę warto rozszerzyć przede wszystkim o słynny czosnek i miód. Składniki te można dodawać do potraw, a także napojów i chociaż nie wszyscy za nimi przepadają, potrafią zdziałać cuda. W okresie jesienno-zimowym znakomite są wszelkie napary z cytrusami, ale warto jeść je również w surowej postaci pomarańcze, mandarynki, a także... kiwi, które zawiera niesamowitą ilość witaminy C. Pamiętajcie także o rozgrzewających zupach, które możecie przygotować na klasycznym, warzywnym bulionie, bez dodatku mięsa.

Reklama
Reklama
Reklama