Reklama

Boże Narodzenie jest najbardziej wyczekiwanym świętem w roku. Dlatego z tej okazji przypominamy przepis na świąteczny piernik Magdy Gessler, którego nigdy nie brakuje w jej domu podczas świąt.

Reklama

Przepis na świąteczny piernik mamy Magdy Gessler

Magda Gessler ten deser przygotowuje dla swojej rodziny od lat, korzystając z tradycyjnego przepisu swojej mamy. Podzieliła się nim ze swoimi fanami.

Składniki na zaprawę do piernika:

  • 100 g cukru
  • 20 g kakao
  • 100 ml wody
  • 200 g miodu
  • 20 g masła
  • przyprawy do piernika: 9 g goździków mielonych i 8 g cynamonu mielonego, imbiru mielonego oraz kardamonu mielonego

Wszystko należy wymieszać w misce i wolno zagotować, a kiedy masa stanie się jednolita – odstawić do wystygnięcia.

Składniki na ciasto:

  • 150 g mąki
  • 300 g cukru
  • 300 ml białka
  • 70 g rodzynek
  • 70 g orzechów włoskich
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g przesmażonej na maśle skórki pomarańczowej
  • powidła śliwkowe
Reklama

Teraz czas na ciasto. Białka jaja należy ubić na sztywno z cukrem i wymieszać z ugotowaną, lecz zimną już zaprawą do piernika. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Całość piec w blasze przez 40 minut, w 180 stopniach. Kiedy ostygnie, przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi. Wierzch polać roztopioną czekoladą.

Reklama
Reklama
Reklama