Genialny przepis Magdy Gessler na świąteczny piernik na Boże Narodzenie 2023
Taki sam robiła jej mama!
Boże Narodzenie jest najbardziej wyczekiwanym świętem w roku. Dlatego z tej okazji przypominamy przepis na świąteczny piernik Magdy Gessler, którego nigdy nie brakuje w jej domu podczas świąt.
Przepis na świąteczny piernik mamy Magdy Gessler
Magda Gessler ten deser przygotowuje dla swojej rodziny od lat, korzystając z tradycyjnego przepisu swojej mamy. Podzieliła się nim ze swoimi fanami.
Składniki na zaprawę do piernika:
- 100 g cukru
- 20 g kakao
- 100 ml wody
- 200 g miodu
- 20 g masła
- przyprawy do piernika: 9 g goździków mielonych i 8 g cynamonu mielonego, imbiru mielonego oraz kardamonu mielonego
Wszystko należy wymieszać w misce i wolno zagotować, a kiedy masa stanie się jednolita – odstawić do wystygnięcia.
Składniki na ciasto:
- 150 g mąki
- 300 g cukru
- 300 ml białka
- 70 g rodzynek
- 70 g orzechów włoskich
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g przesmażonej na maśle skórki pomarańczowej
- powidła śliwkowe
Teraz czas na ciasto. Białka jaja należy ubić na sztywno z cukrem i wymieszać z ugotowaną, lecz zimną już zaprawą do piernika. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, rodzynki i skórkę z pomarańczy. Całość piec w blasze przez 40 minut, w 180 stopniach. Kiedy ostygnie, przekroić na pół i posmarować powidłami śliwkowymi. Wierzch polać roztopioną czekoladą.