Czasami jest ostra, innym razem słodka… Poznaj wszystkie oblicza musztardy!
Dziś obchodzimy jej święto!

Dziś jest święto musztardy, każdemu dobrze znanego sosu. Czy jednak wiecie na jej temat coś więcej, niż to, że jest zrobiona z gorczycy i świetnie smakuje z kiełbasą? I czy zastanawialiście się kiedyś co sprawia, że musztarda smakuje tak, a nie inaczej? Lub czy ma jakieś ukryte, magiczne właściwości? Zakładam, że większość z was nie skupiała swojej uwagi zbyt długo na tak przyziemnej rzeczy, jaką jest musztarda. A szkoda, bo wiążą się z nią wiele ukrytych faktów. I to bardzo ciekawych.
Jakie są rodzaje musztardy?
Delikatesowa - dosyć kremowa, łagodna
Kremska - kremowa, słodkawa
Sarepska - powstaje z mieszanki grubo-zmielonej gorczycy brązowej i białej, dosyć ostra
Francuska - zawiera całe ziarna gorczycy jasnej i ciemnej oraz ocet winny, łagodna w smaku
Dijon - produkowana z mieszanki gorczyc i białego wina, kremowa, pikantno-słona
Rosyjska - bardzo ostra, zmielona, z drobinkami ciemnej gorczycy
Stołowa - łagodna lub lekko pikantna, o jasnej barwie
Poszczególne składniki musztardy, oprócz smaku, nadają jej również właściwości leczniczych:
1. Łagodzenie bólu gardła
Na zaczerwienione i bolące gardło musztarda będzie idealna. Zmieszaj łyżkę musztardy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, jedną łyżką miodu, łyżeczką soli i kubkiem gorącej wody. Połączonymi składnikami przepłukuj gardło.
2. Zmniejszanie ryzyka zachorowania na raka
Musztarda zawiera izotiocyjanian allilu, który może zmniejszyć ryzyko występowania i rozprzestrzeniania się nowotworu. Jeśli więc jesteś w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na raka, postaraj się urozmaicić swoją codzienną dietę o suplementy z gorczycy.
3. Zwalczanie bólu stawów
Musztarda korzystanie działa również przy zapaleniach stawów. Dzieje się tak ponieważ, pikantne związki chemiczne w musztardzie sprawiają, że rozszerzają się naczynia włosowate. Proces ten poprawia krążenie krwi i rozgrzewa skórę, co korzystnie działa na ruchomość stawów.
4. Stymulowanie dobrego trawienia
Jedzenie musztardy stymuluje produkcję kwasów żołądkowych, które są bardzo istotne w procesie trawienia. Sos wspomaga funkcjonowanie całego układu pokarmowego, zmniejszając ryzyko wystąpienia zarówno biegunki.
W USA w miasteczku Mount Horeb, w stanie Wisconsin powstało nawet Muzeum Musztardy! Mieści ono zbiór ponad 4.400 eksponatów różnych musztard, w rozmaitych opakowaniach z całego świata.
Życzymy szczęśliwego Dnia Musztardy!