Czasami jest ostra, innym razem słodka… Poznaj wszystkie oblicza musztardy!
Dziś obchodzimy jej święto!
- Gabriela Łaskowska
Dziś jest święto musztardy, każdemu dobrze znanego sosu. Czy jednak wiecie na jej temat coś więcej, niż to, że jest zrobiona z gorczycy i świetnie smakuje z kiełbasą? I czy zastanawialiście się kiedyś co sprawia, że musztarda smakuje tak, a nie inaczej? Lub czy ma jakieś ukryte, magiczne właściwości? Zakładam, że większość z was nie skupiała swojej uwagi zbyt długo na tak przyziemnej rzeczy, jaką jest musztarda. A szkoda, bo wiążą się z nią wiele ukrytych faktów. I to bardzo ciekawych.
Jakie są rodzaje musztardy?
Delikatesowa - dosyć kremowa, łagodna
Kremska - kremowa, słodkawa
Sarepska - powstaje z mieszanki grubo-zmielonej gorczycy brązowej i białej, dosyć ostra
Francuska - zawiera całe ziarna gorczycy jasnej i ciemnej oraz ocet winny, łagodna w smaku
Dijon - produkowana z mieszanki gorczyc i białego wina, kremowa, pikantno-słona
Rosyjska - bardzo ostra, zmielona, z drobinkami ciemnej gorczycy
Stołowa - łagodna lub lekko pikantna, o jasnej barwie
Poszczególne składniki musztardy, oprócz smaku, nadają jej również właściwości leczniczych:
1. Łagodzenie bólu gardła
Na zaczerwienione i bolące gardło musztarda będzie idealna. Zmieszaj łyżkę musztardy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, jedną łyżką miodu, łyżeczką soli i kubkiem gorącej wody. Połączonymi składnikami przepłukuj gardło.
2. Zmniejszanie ryzyka zachorowania na raka
Musztarda zawiera izotiocyjanian allilu, który może zmniejszyć ryzyko występowania i rozprzestrzeniania się nowotworu. Jeśli więc jesteś w grupie wysokiego ryzyka zachorowania na raka, postaraj się urozmaicić swoją codzienną dietę o suplementy z gorczycy.
3. Zwalczanie bólu stawów
Musztarda korzystanie działa również przy zapaleniach stawów. Dzieje się tak ponieważ, pikantne związki chemiczne w musztardzie sprawiają, że rozszerzają się naczynia włosowate. Proces ten poprawia krążenie krwi i rozgrzewa skórę, co korzystnie działa na ruchomość stawów.
4. Stymulowanie dobrego trawienia
Jedzenie musztardy stymuluje produkcję kwasów żołądkowych, które są bardzo istotne w procesie trawienia. Sos wspomaga funkcjonowanie całego układu pokarmowego, zmniejszając ryzyko wystąpienia zarówno biegunki.
W USA w miasteczku Mount Horeb, w stanie Wisconsin powstało nawet Muzeum Musztardy! Mieści ono zbiór ponad 4.400 eksponatów różnych musztard, w rozmaitych opakowaniach z całego świata.
Życzymy szczęśliwego Dnia Musztardy!