Dziś Dzień Spaghetti! Sprawdźcie trzy przepisy na najlepszy makaron rodem z Włoch!
Al dente w wersji mięsnej, ale też wegetariańskiej!
Będąc we Włoszech, nie ma możliwości, aby nie skosztować cudownej pasty z pomidorowym sosem. Miłość do makaronów przesiąknęła także do innych krajów, gdzie celebruje się chwile w kuchni, a umiejętność ugotowania makaronu w wersji al dente to nie lada wyzwanie. Z okazji Dnia Spaghetti, mamy dla Was trzy przepisy rodem z Włoch, które przygotujecie w domowym zaciszu, by wspólnie cieszyć się z bliskimi ich niesamowitym smakiem!
Spaghetti bolognese
Najpopularniejszy włoski makaron z pomidorowym sosem, który - ku zdziwieniu wielu osób - nie ma w sobie mięsa. Mocno pomidorowy sos z dodatkiem świeżych ziół, najczęściej na białym winie to przysmak, który pojawia się w każdym włoskim domu przynajmniej raz w tygodniu. Trudno się dziwić, to klasyka ponad wszystko!
Składniki:
- 150 g spaghetti
- 2 jajka
- 250 g boczku
- 50 g parmezanu
- czarny pieprz
- ząbek czosnku
Boczek kroimy w kostkę i wraz z czosnkiem wrzucamy na patelnię. Podsmażamy, nie dodając tłuszczu - ten wytopi się z boczku. W osobnej misce mieszamy jajka i dodajemy do nich parmezan oraz pieprz. Ugotowany makaron wrzucamy na podgrzaną patelnię i wlewamy jajka. Nie mogą się one sparzyć, a tworzyć gęsty sos. Dodajemy boczek. Po 2-3 minutach przekładamy na talerz i podajemy z dużą ilością parmezanu.
Spaghetti carbonara
W Polsce błędnie robi się je ze śmietanką. Sekretem dobrej carbonary są zaś żółtka jaj. To dzięki nim ma ona przepiękny kolor, a smak... mmmm, może Wam też uda się odtworzyć ten, który dostaniecie w restauracjach Rzymu, Neapolu czy Wenecji?
Składniki:
- puszka pomidorów
- passata pomidorowa
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 seler naciowy
- sól
- pieprz
- czosnek
- makaron spaghetti
- oliwa z oliwek
Posiekaną cebulę przysmażyć na oliwie, dodać startą na cienkich oczkach marchewkę oraz seler naciowy. Całość podsmażyć wraz z czosnkiem i przyprawami. Dodać pomidory z puszki oraz 4 łyżki passaty. Całość zagotować, aż odparuje z niej nadmiar wody. Następnie ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Podawać ze świeżą bazylią lub oregano.
Spaghetti al ragu
I to jest właśnie wersja bolognese, ale z mięsem. Nazwa, której Polacy raczej nie kojarzą, a powinni, ponieważ w menu bardzo często są one mylone. Spaghetti al ragu to również sos pomidorowy, tym razem z dodatkiem łopatki wieprzowej lub szynki. Idealna wersja dla osób, które cenią sobie większą ilość białka w diecie.
Składniki:
- 200 g boczku
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 cebula
- 1 marchewka
- sól
- pieprz
- pomidory z puszki
- koncentrat pomidorowy
- szklanka bulionu warzywnego
- makaron spaghetti
Cebulę i boczek przysmażyć na oliwie. Następnie, kiedy będą już złociste, dodać startą na małych oczkach marchewkę. Całość podsmażyć i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Na osobnej patelni przysmażyć mięso i dodać przyprawy. Następnie przelać wszystko do garnka, zalać pomidorami z puszki oraz dodać 4 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotować na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawać z parmezanem i świeżymi ziołami.