Reklama

Będąc we Włoszech, nie ma możliwości, aby nie skosztować cudownej pasty z pomidorowym sosem. Miłość do makaronów przesiąknęła także do innych krajów, gdzie celebruje się chwile w kuchni, a umiejętność ugotowania makaronu w wersji al dente to nie lada wyzwanie. Z okazji Dnia Spaghetti, mamy dla Was trzy przepisy rodem z Włoch, które przygotujecie w domowym zaciszu, by wspólnie cieszyć się z bliskimi ich niesamowitym smakiem!

Reklama

Spaghetti bolognese

Najpopularniejszy włoski makaron z pomidorowym sosem, który - ku zdziwieniu wielu osób - nie ma w sobie mięsa. Mocno pomidorowy sos z dodatkiem świeżych ziół, najczęściej na białym winie to przysmak, który pojawia się w każdym włoskim domu przynajmniej raz w tygodniu. Trudno się dziwić, to klasyka ponad wszystko!

Adobe Stock

Składniki:

  • 150 g spaghetti
  • 2 jajka
  • 250 g boczku
  • 50 g parmezanu
  • czarny pieprz
  • ząbek czosnku

Boczek kroimy w kostkę i wraz z czosnkiem wrzucamy na patelnię. Podsmażamy, nie dodając tłuszczu - ten wytopi się z boczku. W osobnej misce mieszamy jajka i dodajemy do nich parmezan oraz pieprz. Ugotowany makaron wrzucamy na podgrzaną patelnię i wlewamy jajka. Nie mogą się one sparzyć, a tworzyć gęsty sos. Dodajemy boczek. Po 2-3 minutach przekładamy na talerz i podajemy z dużą ilością parmezanu.

Spaghetti carbonara

W Polsce błędnie robi się je ze śmietanką. Sekretem dobrej carbonary są zaś żółtka jaj. To dzięki nim ma ona przepiękny kolor, a smak... mmmm, może Wam też uda się odtworzyć ten, który dostaniecie w restauracjach Rzymu, Neapolu czy Wenecji?

Adobe Stock

Składniki:

  • puszka pomidorów
  • passata pomidorowa
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler naciowy
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • makaron spaghetti
  • oliwa z oliwek

Posiekaną cebulę przysmażyć na oliwie, dodać startą na cienkich oczkach marchewkę oraz seler naciowy. Całość podsmażyć wraz z czosnkiem i przyprawami. Dodać pomidory z puszki oraz 4 łyżki passaty. Całość zagotować, aż odparuje z niej nadmiar wody. Następnie ugotować makaron al dente, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Podawać ze świeżą bazylią lub oregano.

Spaghetti al ragu

I to jest właśnie wersja bolognese, ale z mięsem. Nazwa, której Polacy raczej nie kojarzą, a powinni, ponieważ w menu bardzo często są one mylone. Spaghetti al ragu to również sos pomidorowy, tym razem z dodatkiem łopatki wieprzowej lub szynki. Idealna wersja dla osób, które cenią sobie większą ilość białka w diecie.

Adobe Stock

Składniki:

  • 200 g boczku
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • sól
  • pieprz
  • pomidory z puszki
  • koncentrat pomidorowy
  • szklanka bulionu warzywnego
  • makaron spaghetti
Reklama

Cebulę i boczek przysmażyć na oliwie. Następnie, kiedy będą już złociste, dodać startą na małych oczkach marchewkę. Całość podsmażyć i zalać bulionem. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut. Na osobnej patelni przysmażyć mięso i dodać przyprawy. Następnie przelać wszystko do garnka, zalać pomidorami z puszki oraz dodać 4 łyżki koncentratu pomidorowego. Gotować na małym ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawać z parmezanem i świeżymi ziołami.

Reklama
Reklama
Reklama