Dziś Dzień Miłośników Sera! Z jakich krajów pochodzą konkretne rodzaje?
Oto mini przewodnik dla smakoszy serów!
Dziś wyjątkowy Dzień – Dzień Miłośników Sera. Kto go nie lubi? Chyba nie ma na świecie takiej osoby. Dodajemy go wszędzie. Do kanapek, dań na ciepło i zimno, a także jemy w formie przekąsek. Innymi słowy, ser zawsze był i będzie towarzyszył nam w codziennym menu. Ma w sobie dużo nabiału, ale również innych składników. Może być biały, żółty, zielony, czerwony… wszystko zależy od nas! Istnieje jednak kilka gatunków, które są typowymi klasykami. Wiecie skąd pochodzą?
ZOBACZ TEŻ: Te potrawy poprawią Ci humor w każdej sytuacji!
Ser Gouda
Jego nazwa pochodzi od holenderskiej miejscowości Goude. Ser nie jest produkowany bezpośrednio tam, jednak w okolicznych wsiach, a sprzedawano go właśnie w Goude. Chociaż od tego czasu minęły już stulecia, mieszkańcy wciąż odtwarzają stary targ, gdzie negocjowane są ceny w starym stylu.
Ser Mozzarella
Tego sera chyba nikomu nie musimy przedstawiać. Jeśli uwielbiacie pizzę, to i delikatną, kremową mozzarellę. Pochodzi z miasta Aversa, z rejonu Kampanii. Wytwarzana jest z wysokiej jakości mleka bawolego i przechowywana jest w specjalnej serwatce. Jej najpopularniejszą odmianę jest mozzarella di bufala – produkowana tylko w regionie Kampanii. Jej receptura jest pilnie strzeżona!
Ser Parmezan
We Włoszech można odwiedzić muzeum parmezanu w miejscowości… Parma! Dokładnie tam ser był początkowo produkowany przez benedyktyńskich zakonników. Parma słynie również z produkcji oliwy i szynki parmeńskiej, jednak to parmezan jest prawdziwym złotem tego regionu!
Ser Gorgonzola
Niebieski, pleśniowy ser dojrzewający o bardzo charakterystycznym smaku i zapachu. Niewiele osób wie, że pochodzi z Włoch, a dokładnie z Lombardii. Często występuje jako dodatek do sałatek i pizzy. Doskonale pasuje do orzechów i winogron!
Ser Camembert
Francuski król, pochodzący aż z XVIII wieku. Stworzony został przez lokalnego farmera, który do wsi Camembert przybył z miejscowości Brie. Chcąc zrobić ser Brie… pomylił składnik i właśnie w ten sposób powstał Camembert!