Reklama

Istnieją słodkie sosy, które kradną podniebienia wszystkich. Jednym z nich jest karmel – bajecznie dobry, delikatny i kremowy. Odpowiednio przygotowany, zawsze wyjdzie doskonały, jednak istnieje kilka trików, których należy przestrzegać. Z okazji Dnia Karmelu, mamy dla Was niezawodny przepis, który pozwoli Wam się cieszyć jego niesamowitym smakiem za każdym razem po otwarciu słoiczka.

Reklama

Przepis na najlepszy domowy karmel

Tajemnicą idealnego karmelu jest pilnowanie, aby ogień pod patelnią nie był zbyt mocny i by nie spalił topiącego się cukru. Konieczny jest więc mały ogień i cierpliwość, aż cały cukier powoli będzie się rozpuszczał, bez mieszania. Warto pamiętać, aby przechowywać sos w szklanych i szczelnie zamkniętych słoiczkach w lodówce. Zimny, smakuje najlepiej!

Czytaj też: Dziś Dzień Gofra 2021! Oto przepisy na najlepsze gofry! Twoje dziecko je pokocha!

Składniki:

  • 120 ml śmietanki kremówki
  • 60 g cukru
  • 60 ml wody
  • 1 łyżka masła
Reklama

Cukier wsypać na patelnię i podgrzewać go na niewielkim ogniu, bez mieszkania. Zaczekać, aż całkowicie się rozpuści. Gdy będzie jasnobrązowy dodać wodę, a jeśli powstanie bryłka, zaczekać aż się rozpuści. Cały czas mieszać, aż w końcu dodać śmietankę i gotować przez 4-5 minut. Na koniec dodać masło i cały czas mieszać, do rozpuszczenia. Gotowy karmel przelać o słoiczka i szczelnie zamknąć.

Canva
Reklama
Reklama
Reklama