Reklama

Drugiego maja obchodzimy dzień grilla! Kiedy sezon grillowy jest w pełni, a wy usiłujecie utrzymać linię i pozostać wiernym zdrowemu odżywianiu – nic straconego! Nie musicie rezygnować z przyjemności grillowania. Grill to nie tylko karkówka, kiełbasa czy kaszanka. Polecamy Wam słodkie napoje zamienić na wodę, białe pieczywo i frytki na smażone ziemniaki, a kiełbasę na pieczone warzywa. Przedstawiamy Wam pomysły na dietetyczne przekąski z grilla, dzięki którym zjecie zdrowo i smacznie!

Reklama

Czytaj też: Przygotujcie się na majówkowy wypoczynek! Oto nasz grillowy niezbędnik

Kukurydza z grilla!

Idealnym dodatkiem do potraw z grilla jest… kolba kukurydzy. Posmarowana masłem ze szczyptą soli smakuje wybornie! Wystarczy najpierw ugotować ją w lekko osolonej wodzie, a następnie podpiec na grillowym ogniu. Uważajcie, żeby jej nie spiec!

Pieczone ziemniaki

Pieczony ziemniak w całości jest znany chyba wszystkim. Młode, równe ziemniaki trzeba dokładnie umyć i zawinąć w folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki należy położyć bezpośrednio na rozżarzonych węglach. Z czym smakują najlepiej? To oczywiste! Z solą lub…świeżo zrobionym sosem tzatziki na bazie jogurtu naturalnego. Palce lizać!

Marynowany bakłażan

Należy pokroić bakłażana w plasterki, odcinając brzegi. Posolić i odstawić na parę minut do puszczenia soków. Następnie, zamarynować w sosie z łyżki oliwy z oliwek, świeżych ziół (bazylia, rozmaryn), soku z cytryny i odrobiny octu balsamicznego. Tak zamarynowanego bakłażana wystarczy podpiec z każdej strony na grillu. Świetnie smakuje z pokruszonym serem feta!

Reklama

Faszerowane pieczarki

Do przygotowania farszu potrzebne będą: pokrojone w kostkę nóżki pieczarek, pietruszka i pół cebuli. Wszystko drobno skrojone trzeba podsmażyć na patelni. Oczyszczone główki pieczarek na 10 minut połozyć na grilla. Następnie nadziać farszem, posypać odrobiną sera mozarella i chwilę jeszcze podpiekać. Tak przyrządzone pieczarki rozpływają się w ustach!

Adobe Stock
Adobe Stock
Reklama
Reklama
Reklama