Domowe, sprawdzone receptury na odporność! Zadbaj o zdrowie na jesień i zimę!
Stosowały je nasze babcie. Teraz czas na kolejne pokolenia!
- Redakcja VIVA!
Jesień to czas, w którym jesteśmy jeszcze bardziej narażeni na wirusy i zarazki. Wszyscy nadal chronimy się przed koronwirusem, jednak nie tylko on czyha na nas tuż za rogiem. Jesień zima to także sezon przeziębień, grypy i innych chorób, które możemy złapać, zyskując niską odporność organizmu. Chociaż dekady temu nie było tylu leków, ile mamy dostępnych teraz, nasze prababcie i babcie miały swoje sprawdzone sposoby na zwalczenie przeziębienia i wzmocnienie odporności. Przygotowaliśmy 5 przepisów, które w naturalny sposób postawią was na nogi! Szczególnie warto mieć je pod ręką teraz, kiedy pogoda zaczyna się psuć, a za oknem coraz częściej będzie zimno, wietrzenie i deszczowo.
ZOBACZ TEŻ: Co pić zamiast herbaty z miodem? Sprawdź te rozgrzewające jesienne napoje!
Domowe receptury na odporność: syrop z cebuli na odporność
Wystarczą dwa składniki - cebula i cukier. Jak przygotować syrop z cebuli na odporność? Cebulę należy pokroić w paski i warstwami przełożyć w słoiku, odpowiednio - cebula, łyżka cukru, cebula, łyżka cukru i tak, aż pod wieko. Tak przygotowany słoik odłożyć na noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia będzie można zauważyć już wydzielający się syrop. Należy odkręcić słoik i zacząć wyciskać cebulę, najlepiej łyżką. Ponownie dosypać cukru i zakręcić. Czynności te powtarzać przez 3-4 dni, aż syrop będzie gotowy. Można pić go codziennie, dla wzmocnienia odporności.
Domowe receptury na odporność: syrop czosnkowy
Do przygotowania syropu czosnkowego potrzebne będą dwie główki czosnku, miód, 2 cytryny oraz szklanka gotowanej wody. Główki należy przecisnąć przez praskę i zalać przegotowaną wodą. Następnie dodać miód i sok z cytryn. Miksturę wymieszać i odstawić na dobę. Rano przecedzić przez sitko i gotowe! Syrop wzmacnia układ immunologiczny i łagodzi przeziębienia.
Domowe receptury na odporność: syrop imbirowy
We wzmacnianiu odporności genialnie radzi sobie imbir. Aby przygotować z niego syrop imbirowy, należy pokroić korzeń imbiru na paseczki i zalać dwiema szklankami wody, a następnie zagotować. Po około pół godziny należy dodać 100g miodu i mieszać, aż całość zgęstnieje. Tak przygotowany syrop można przelać do słoika. Ma on działanie przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, a także wzmacniające odporność.
Domowe receptury na odporność: sok z kwiatów czarnego bzu
Kto wizyt u babci nie kojarzy z ciemnym, kwaśnym sokiem z bzu dodawanym do herbaty? Okazuje się, że babcie wiedziały co robią - sok z kwiatów czarnego bzu doskonale działa na naszą odporność podczas jesieni i zimy. Jak go przygotować? Potrzebne będzie 30 gałązek kwiatów, sok z 3 cytryn, 2 litry wody oraz 1kg cukru lub miodu.
Kwiaty należy zalać wrzątkiem i odstawić na całą dobę. Rano należy je odcedzić, a do kwiatów dodać miód, wodę i sok z cytryny, a następnie całość podgrzać, lecz nie gotować. Tak przygotowany sok można przelać do słoiczków i postawić je do góry dnem, aby się zawekowały. Jedną łyżeczkę można spokojnie wypijać przed snem.
Domowe receptury na odporność: syrop z młodych pędów sosny
Ostatni z przepisów, który chcemy wam polecić, to syrop z pędów sosny. Przed przygotowaniem, około 1 kg pędów należy oczyścić z brązowej łuski i przejrzeć, czy nie mają pasożytów. Następnie, należy włożyć je do słoika i zasypać cukrem. Czynność tę powtórzyć aż do wieka, a każdą warstwę mocno ugniatać, podobnie jak przy syropie z cebuli. Na wierzchu słoik zabezpieczyć gazą i odstawić na parapet na 4 tygodnie. Kiedy syrop będzie już gotowy, nabierze pięknego, złotego koloru. Wówczas można przelać go do mniejszych buteleczek i będzie dobry do spożycia przez około 6 miesięcy.
Który przepis spróbujecie jako pierwszy?