Kuchnia na wiosnę 2020 - zobacz przepisy na oczyszczające koktajle
To prawdziwe bomby witaminowe!
Podczas świąt często odpuszczamy ćwiczenia oraz dietę. Jednak po dłuższym wypoczynku warto wrócić do starych przyzwyczajeń ze zdwojoną siłą. Podczas kwarantanny wiele gwiazd w swoich social mediach robi trening na żywo, więc warto z tego skorzystać i pracować nad formą! Ponadto początek wiosny to idealny moment, aby zacząć robić koktajle na bazie owoców oraz warzyw. Mimo, że ich wykonanie nie jest skomplikowane, wiele osób ma problem z dobraniem idealnej proporcji składkników. Koniecznie zobaczcie poniższe przepisy na domowe smoothie, które z powodzeniem zastąpią deser lub podwieczorek!
Kuchnia na wiosnę 2020 - detoks organizmu:
Smoothie z owoców leśnych
Potrzebne składniki:
- 1 banan
- 1 szklanka mrożonych truskawek
- 1 szklanka mrożonych jeżyn
- 1 szklanka mrożonych malin
- 1 i 1/4 szklanki mleka migdałowego
- 1/2 szklanki jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą blendera. Gotowy koktajl przelej do szklanek, opcjonalnie możesz udekorować świeżymi listkami mięty i jeżynami.
Keto smoothie
Potrzebne składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mrożonych truskawek
- 1 i 1/2 szklanki mrożonych malin
- 1 szklanki mrożonych jeżyn
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 szklanka młodego szpinaku
- cząstki kokosa do dekoracji
Sposób przygotowania:
W blenderze połącz wszystkie składniki (z wyjątkiem kokosa). Gdy konsystencja będzie gładka koktajl przelej do szklanek i udekoruj kawałkami kokosa.
Koktajl proteinowy Piña Colada
Potrzebne składniki:
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 banan
- 2/3 szklanki mrożonego ananasa
- 1/3 szklanki mrożonego mango
- 1 miarka białka w proszku
Sposób przygotowania:
Banana pokrój w mniejsze kawałki i połącz z mlekiem kokosowym, ananasem, mango oraz białkiem za pomocą blendera.
Smoothie z mrożonymi owocami
Potrzebne składniki:
- 1 szklanka mrożonych malin
- 1/2 szklanki mrożonego mango
- 1/2 szklanki ananas
- 1 szklanka mleka kokosowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj w blenderze, do uzyskania gęstej konsystencji. Koktajl udekoruj kawałkami ananasa i mrożonymi malinami.
Jagodowy koktajl z awokado
Potrzebne składniki:
- 1/2 szklanki niesłodzonego waniliowego mleka migdałowego
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1 szklanka młodego szpinaku
- 1/2 szklanki mrożonych jagód
- 1/2 dojrzałego awokado
- 2-3 łyżeczki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki wymieszaj za pomocą blendera. Gdy koktajl będzie miał jednolitą konsystencję, przelej go do szklanek, opcjonalnie możesz udekorować jagodami oraz wiórkami kokosowymi.