Hummus czy guacamole...? Połącz je, przygotowując przepyszny guacummus!
To nowy wegański hit kulinarny
- Redakcja VIVA!
Kuchnia wegańska staje się coraz bardziej popularna. I choć wydaje nam się, że ograniczony wybór składników daje małe możliwości na stworzenie ciekawego dania, często wegańskie potrawy zaskakują nas niebanalnymi połączeniami smakowymi. Nie inaczej jest w tym przypadku!
ZOBACZ TEŻ: Ze szpinakiem czy tuńczykiem? Oto przepisy na pyszne i zdrowe dania z makaronem!
Czym jest guacummus?
Jeśli jesteście fanami hummusu, ale nie wyobrażacie sobie również śniadania bez awokado, mamy coś specjalnie dla Was! Ostatnim hitem Instagrama jest guacummus - pasta z awokado, która łączy w sobie oba te przysmaki! Jest nie tylko świetnym dodatkiem do kanapek. Możesz podać ją w formie dipu na imprezie z nachosami lub pieczonymi batatami. We wszystkich wersjach będzie smakować równie rewelacyjnie! Jak ją wykonać?
Jak przygotować guacummus?
Przygotowanie pasty guacummus jest bardzo proste i szybkie, a do tego nie potrzebujemy do niej wielu składników. Gotowy guacummus ma jasnozielony kolor, a jego konsystencja bardzo przypomina standardowe guacamole.
Przygotuj:
- 2 awokado
- Puszkę cieciorki
- Szczyptę soli i pieprzu
- Szczyptę słodkiej papryki
- Sok z połówki cytryny
- Łyżeczkę oliwy
- Garść świeżej kolendry
Obierz awokado i wrzuć je do blendera. Dodaj odsączoną cieciorkę, przyprawy, sok z cytryny, oliwę i kolendrę i blenduj, aż otrzymasz gładką masę. Gotową pastę wstaw na 30 minut do lodówki.
Smacznego!