Reklama

Kuchnia wegańska staje się coraz bardziej popularna. I choć wydaje nam się, że ograniczony wybór składników daje małe możliwości na stworzenie ciekawego dania, często wegańskie potrawy zaskakują nas niebanalnymi połączeniami smakowymi. Nie inaczej jest w tym przypadku!

Reklama

ZOBACZ TEŻ: Ze szpinakiem czy tuńczykiem? Oto przepisy na pyszne i zdrowe dania z makaronem!

Czym jest guacummus?

Jeśli jesteście fanami hummusu, ale nie wyobrażacie sobie również śniadania bez awokado, mamy coś specjalnie dla Was! Ostatnim hitem Instagrama jest guacummus - pasta z awokado, która łączy w sobie oba te przysmaki! Jest nie tylko świetnym dodatkiem do kanapek. Możesz podać ją w formie dipu na imprezie z nachosami lub pieczonymi batatami. We wszystkich wersjach będzie smakować równie rewelacyjnie! Jak ją wykonać?

Jak przygotować guacummus?

Przygotowanie pasty guacummus jest bardzo proste i szybkie, a do tego nie potrzebujemy do niej wielu składników. Gotowy guacummus ma jasnozielony kolor, a jego konsystencja bardzo przypomina standardowe guacamole.

Przygotuj:

  • 2 awokado
  • Puszkę cieciorki
  • Szczyptę soli i pieprzu
  • Szczyptę słodkiej papryki
  • Sok z połówki cytryny
  • Łyżeczkę oliwy
  • Garść świeżej kolendry

Obierz awokado i wrzuć je do blendera. Dodaj odsączoną cieciorkę, przyprawy, sok z cytryny, oliwę i kolendrę i blenduj, aż otrzymasz gładką masę. Gotową pastę wstaw na 30 minut do lodówki.

Reklama

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama