Reklama

Wczoraj wieczorem, 10 grudnia 2019 miał miejsce bankiet noblowski w filharmonii w Sztokholmie. Mieliśmy okazję relacjonować Wam na bieżąco wszystkie najważniejsze wydarzenia. Polska Noblistka, Olga Tokarczuk została usadzona obok króla i naprzeciwko królowej Szwecji. Według protokołu Olga Tokarczuk, jak każdy Noblista, miała 2 minuty, by wygłosić krótką mowę dziękczynną. Słowa pisarki po raz kolejny przejdą do historii. Olga Tokarczuk przyznała, że nie wiedziała czego spodziewać się od Tygodnia Noblowskiego. Niespodziewanie nawiązała do jednego z filmów. „Przed odbyciem podróży do Sztokholmu robiłam wszytko, co w mojej mocy, żeby się dowiedzieć, na czym polega ten specjalny Tydzień Noblowski, na czym polega ta ceremonia noblowska. I znalazłam film pod tytułem „Żona’. Nie wiem, czy znacie ten film. Moja ulubiona scena w tym filmie to ta, kiedy pisarz i jego żona otrzymali telefon z Akademii Szwedzkiej i skaczą na łóżku jak dzieci, wykrzykując: 'wygraliśmy Nobla, wygraliśmy Nobla!' Ale następnie atmosfera tej opowieści robi się coraz bardziej ponura, ponieważ wychodzi na jaw sekret sukcesu tego pisarza. Okazuje się, że to jego żona jest prawdziwym autorem powieści. Proszę się nie martwić, mogę tutaj uroczyście powiedzieć, że wszystkie swoje książki napisałam sama. To nie jest taki przypadek”, powiedziała pisarka.

Reklama

Co serwowano - jakie dania podano podczas bankietu noblowskiego w Sztokholmie 2019?

Noblowski bankiet odbył się w błękitnej sali sztokholmskiego ratusza, znajdującego się na Wyspie Królewskiej - Kungsholmen. Każdy noblista mógł zaprosić na bal 16 gości. Do tego rodzina królewska, przedstawiciele rządu, Akademii Szwedzkiej, Komitetu Noblowskiego - w sumie przy 65 stołach, przykrytych 500 metrami lnianych obrusów i nakrytych cenną porcelanową zastawą, zasiadło 1300 osób. Za menu, utrzymywane do ostatniej chwili w tajemnicy, odpowiadali w tym roku Sebastian Gibrant oraz Daniel Roos. W menu znalazło się m.in.: na przystawkę - szwedzki kawior z Kalix.

Danie główne podczas bankietu noblowskiego w Sztokholmie

Na danie główne była kaczka nadziewana czarnymi kurkami, z tymiankiem cytrynowym i ziemniaki z karmelizowanym czosnkiem oraz przyprawione piklowane buraki. Serwowane z kapustą włoską z wędzonymi grzybami shiitake, pieczoną cebulą i olejem świerkowym. Ponoć nie była zbyt smaczna. Przynajmniej taka była opinia jednej ze szwedzkich dziennikarek gazety "Expressen" - Lindy Johansson. Olga Tokarczuk na pewno jej nie jadła, przypomnijmy że Noblistka jest wegetarianką. Ale na pewno jadła przystawkę, zaprezentowała zdjęcie na swoim instagramie!

Deser podczas bankietu noblowskiego 2019

Na deser podawano mus malinowy, mus czekoladowy, krem malinowy i sorbet malinowy!

Reklama

Przy obsłudze bankietowych gości pracowało 190 osób, z który 45 było odpowiedzialnych tylko za serwowanie napojów: 400 butelek szampana, 450 butelek wina, 650 litrów wody mineralnej i 300 litrów kawy. Po deserze goście udali się do sali tanecznej. Jak pisze szwedzka prasa, na parkiecie widziano dobrze bawiących się noblistów: Olgę Tokarczuk i Petera Handke, a ostatni goście opuszczali parkiet o 2 w nocy.

East News
Reklama
Reklama
Reklama