Pomysł na pyszną przekąskę: awokado z tuńczykiem!
Zrobienie tego przepisu Ewy Szabatin zajmie Ci chwilę
- Redakcja VIVA!
Masz ochotę coś przegryźć? Postaw na tuńczyka! W ciągu dnia przychodzi taki moment, że mamy ochotę coś przegryźć. Zamiast sięgać po śmieciowe jedzenie pełne tłuszczów i kalorii, wybierzcie tuńczyka i awokado. Te dwa produkty świetnie się uzupełniają, są pełne witamin i co najważniejsze niskokaloryczne!
ZOBACZ TAKŻE: Pyszne i nietuczące? Wypróbuj te ciasteczka owsiane!
Dlaczego warto jeść tuńczyka?
Tuńczyk to niskokaloryczna ryba o dużej zawartości białka. Jest on też źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mięso tuńczyka dostarcza do organizmu zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3. Pomagają one w walce z miażdżycą, przeciwdziałają tworzeniu się zakrzepów, obniżają poziom frakcji LDL cholesterolu oraz poziomu trójglicerydów. Kwasy omega-3 działają przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Tuńczyk to też dobre źródło niacyny, czyli witaminy B3. Witamina ta wspomaga zamianę pożywienia w energię, czyli bierze udział w produkcji i rozkładzie aminokwasów, kwasów tłuszczowych i węglowodanów, które przekształcane są w niezbędną do działania energię. Niacyna hamuje działanie toksyn w organizmie, monitoruje poziom cholesterolu i uczestniczy w procesie powstawania erytrocytów. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowanie układu nerwowego. Tuńczyk to też źródło witamin D3 i B12. Witamina D3 jest szczególnie potrzebna dla organizmu w okresie mniej słonecznym i dlatego teraz kiedy jesień za pasem powinno się ją dostarczać z pożywieniem oraz suplementować.
Tuńczyk w połączeniu z awokado to moja ulubiona przekąska. Uwielbiam ją za to, że w szybki sposób mogę dostarczyć do organizmu niezbędne witaminy, ale przede wszystkim energię. Mała ilość kalorii to dodatkowa cecha tego idealnego duetu. Dlatego, jeśli zastanawiasz co dziś zjeść to z całego serca polecam tuńczyka!
Awokado z pastą z tuńczyka
Składniki:
1 awokado
tuńczyk eko w szklanym słoiczku w oliwie
szczypta soli
1/4 czerwonej cebuli
2 łyżeczki białego octu winnego
trochę wody, aby składniki się zblendowały
Przekrój awokado na pół, wyjmij pestkę, zrób trochę większą dziurkę na pastę. Zblenduj składniki na pastę z tuńczyka i przełóż do dziurki wyżłobionej awokado, ozdób sałatką i niskokaloryczna przekąska gotowa!
Ewa Szabatin
Zakochana w modzie oraz w zdrowym stylu życia. Zawodowa tancerka. Siedmiokrotna mistrzyni Polski w tańcach latynoamerykańskich i standardowych. Dwukrotna finalistka Mistrzostw Świata. Popularność medialną w Polsce przyniósł jej udział w programie telewizyjnym „Taniec z gwiazdami”. Od 10 lat uprawia jogę, fitness i promuje zdrowe jedzenie. Parę lat temu przeszła metamorfozę i postanowiła zmienić swoje życie. Ewa wierzy, że nigdy nie jest za późno na zmianę! Dlatego jej misją jest inspirowanie innych, dodawania im odwagi i zachęcania, by wzięli życie we własne ręce. Tak powstał pomysł na założenie bloga www.ewaszabatin.pl oraz kanału na YouTube związanego ze zdrowym odżywianiem i sportem... ale zawsze w modnej odsłonie. Dziś chce zarazić ludzi modą na zdrowie, bo bycie modnym nie dotyczy tylko ubrania... bycie modnym to też bycie fit!