Anna Lewandowska zdradziła przepis na swój fit makowiec!
To idealne ciasto na Boże Narodzenie 2021!
Anna Lewandowska słynie ze swoich fit przepisów, którymi dzieli się z obserwatorami, również w okresie świątecznym. Jedno z tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych to makowiec. Lewandowska udostępniła na swoim Instagramie przepis na zdrowszą i mniej kaloryczną jego wersję.
ZOBACZ TEŻ: Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na antywirusową jaglankę!
Fit makowiec według przepisu Anny Lewandowskiej
Żona Roberta Lewandowskiego znana jest z promowania zdrowego trybu życia. Na jej profilu na Instagramie znaleźć można wiele ciekawych przepisów na zdrowe łakocie, a jednym z nich jest dietetyczny makowiec. To ciasto idealne na Boże Narodzenie 2021. Sama Lewandowska przyznaje, że co roku pojawia się na jej wigilijnym stole. Wiemy, jak przyrządzić je w domu!
Składniki:
- 250 g maku,
- 1,5 szklanki mleka roślinnego,
- 6 jajek,
- 150 g masła klarowanego,
- 150 g cukru kokosowego,
- 400 g jabłek,
- szczypta soli morskiej,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej,
- 3 łyżki mąki gryczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- szczypta cynamonu,
- szczypta wanilii,
- 2 garście rodzynek,
- 4 łyżki syropu z agawy,
- 1 tabliczka czekolady,
- 1 garść płatków migdałowych.
Sposób wykonania:
Przepłucz mak gorącą wodą i przełóż go do garnka, dodając mleko roślinne. Następnie zagotuj całość na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Odstaw do ostygnięcia, by potem zmielić masę w maszynce.
Kolejny krok to oddzielenie żółtek od białek. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli morskiej, zaś żółtka utrzyj z cukrem kokosowym i wanilią. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wszystko zmieszaj z makiem, mąkami, proszkiem, cynamonem, sodą, rodzynkami i syropem z agawy. Następnie połącz ze sobą trzy masy i przelej do formy wypełnionej papierem. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
Po ostygnięciu, polej makowiec czekoladą i posyp płatkami migdałowymi.