Reklama

Anna Lewandowska słynie ze swoich fit przepisów, którymi dzieli się z obserwatorami, również w okresie świątecznym. Jedno z tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych to makowiec. Lewandowska udostępniła na swoim Instagramie przepis na zdrowszą i mniej kaloryczną jego wersję.

Reklama

ZOBACZ TEŻ: Anna Lewandowska podzieliła się przepisem na antywirusową jaglankę!

Fit makowiec według przepisu Anny Lewandowskiej

Żona Roberta Lewandowskiego znana jest z promowania zdrowego trybu życia. Na jej profilu na Instagramie znaleźć można wiele ciekawych przepisów na zdrowe łakocie, a jednym z nich jest dietetyczny makowiec. To ciasto idealne na Boże Narodzenie 2021. Sama Lewandowska przyznaje, że co roku pojawia się na jej wigilijnym stole. Wiemy, jak przyrządzić je w domu!

Składniki:

  • 250 g maku,
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego,
  • 6 jajek,
  • 150 g masła klarowanego,
  • 150 g cukru kokosowego,
  • 400 g jabłek,
  • szczypta soli morskiej,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 3 łyżki mąki gryczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta wanilii,
  • 2 garście rodzynek,
  • 4 łyżki syropu z agawy,
  • 1 tabliczka czekolady,
  • 1 garść płatków migdałowych.

Sposób wykonania:

Przepłucz mak gorącą wodą i przełóż go do garnka, dodając mleko roślinne. Następnie zagotuj całość na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Odstaw do ostygnięcia, by potem zmielić masę w maszynce.

Kolejny krok to oddzielenie żółtek od białek. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli morskiej, zaś żółtka utrzyj z cukrem kokosowym i wanilią. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o małych oczkach. Wszystko zmieszaj z makiem, mąkami, proszkiem, cynamonem, sodą, rodzynkami i syropem z agawy. Następnie połącz ze sobą trzy masy i przelej do formy wypełnionej papierem. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut.

Reklama

Po ostygnięciu, polej makowiec czekoladą i posyp płatkami migdałowymi.

Reklama
Reklama
Reklama