Reklama

Tłusty Czwartek już jutro, a zjedzenie pączka w tym dniu to obowiązek! Jednak jeśli na co dzień jest się na diecie, nie każdy jest w stanie pozwolić sobie na ten tradycyjny rarytas. Z pomocą przychodzi Anna Lewandowska, która inspiruje swoim zdrowym stylem życia oraz dietetycznymi przepisami. Ostatnio na swojej stronie internetowej podzieliła się recepturą na bezglutenowe pączki.

Reklama

Dieta bezglutenowa – zasady

Osoby, które są na diecie bezglutenowej z pewnością wiedzą, jak ciężko jest dobrać dla siebie odpowiednie posiłki. Z jadłospisu już na wstępie trzeba wykluczyć produkty, które zawierają w swoim składzie gluten (mieszaninę białek gluteliny i gliadyny), który znajduje się w pszenicy, życie oraz jęczmieniu. Dlatego jedzenie na przykład tradycyjnych pączków smażonych na mące pszennej u osób nietolerujących glutenu jest niemożliwe.

Z roku na rok u coraz większej ilości osób zdiagnozowany jest brak tolerancji na ten składnik. Dlatego coraz więcej piekarni w swoim asortymencie ma również wypieki dla osób z celiakią. Mamy dobrą informację dla fanów Ani Lewandowskiej – w tym roku, w jej sklepie (Healthy Store by Ann) również będzie można kupić dietetyczne pączki. A na swojej stronie internetowej trenerka podzieliła się przepisem na te przepyszne dunats’y, które nie są skomplikowane w wykonaniu!

Przepis na bezglutenowe pączki według Anny Lewandowskiej:

Potrzebne składniki (na pączki):

  • 80 ml oleju kokosowego
  • 70 ml miodu
  • 4 jaja
  • 100 g mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki sody

Potrzebne składniki (na polewę):

  • gorzka czekolada (70% kakao)
  • mus kokosowy
  • dekoracja (chipsy kokosowe, jagody goji, kruszona pistacja, Burak Lio Shake, płatki migdałowe)

Sposób przygotowania:

„Rozgrzałam piekarnik do 180 stopni z funkcją pieczenia góra-dół. W misce wymieszałam dokładnie mąkę kokosową z sodą oczyszczoną. Olej kokosowy rozpuściłam w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu umieściłam go razem z miodem w malakserze i blendowałam do uzyskania jasnej i puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodałam po jednym jajku. Na koniec wsypałam zawartość miski z suchymi składnikami. Uzyskaną masę przełożyłam do foremek na około 1/2 wysokości. Piekłam 12-15 minut. Po upieczeniu pączki wystudziłam na kratce i udekorowałam”.

Reklama

Przepis znajdziecie na oficjalnej stronie Anny Lewandowskiej (Healthy Plan by Ann).

Reklama
Reklama
Reklama