Dzisiaj obchodzimy Międzynarodowy Dzień bez Oleju Palmowego!
Sprawdź, co warto jeść w najbliższych miesiącach!
Odpowiednia dieta sprzyja odporności naszego organizmu. W panującym obecnie okresie zimowym, warto zwrócić uwagę na to co jemy, aby dostarczyć organizmowi naturalnych wspomagaczy. Aby móc walczyć z infekcjami, które czekają na każdym kroku, w codziennym menu powinny znaleźć się odpowiednie elementy, będące naturalnym paliwem.
Chleb na zakwasie z dużą zawartością selenu
Produktem sprzyjającym wzmocnieniu odporności organizmu jest selen. Można go znaleźć przede wszystkim w razowym pieczywie, a także ryżu, pszenicy oraz orzechach brazylijskich. Do tego znajduje się również w dyni, cebuli, drobiu i rybach.
Chcesz mieć pod dostatkiem selenu każdego dnia? Upiecz własny chleb! To nic trudnego!
Składniki:
- zakwas żytni
- około 1,5 kg mąki
- 2,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki siemienia lnianego
- 1 szklanka pestek dyni
- 3-4 łyżki oliwy
- 6 szklanek letniej wody
Przygotowanie:
Na początek wymieszaj zakwas z mąką i letnią wodą w dużej misce. Do tego dodaj resztę składników i dokładnie wyrób ciasto. Następnie przełóż je do natłuszczonej formy, przykryj oddychającą ściereczką i pozostaw na 12h, aż pięknie wyrośnie. Piecz w temperaturze 200 stopni przez godzinę i gotowe!
Ciasto filo z twarogiem – porcja żelaza na cały dzień
Jeśli czujesz się słabo, nie masz siły i energii, może to oznaczać, że cierpisz na niedobór żelaza. Znajdziesz je w mięsie, rybach, jajach, twarogu, mleku oraz brokułach i warzywach strączkowych. A jeśli chcesz zjeść jego odpowiednią dawkę w domu, przygotuj tradycyjny turecki burek z ciasta filo, zapiekany z twarogiem!
Składniki:
- 250 g półtłustego twarogu
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- ciasto filo
- 125 g masła
Przygotowanie:
Pokruszony twaróg dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie na każdym kawałku ciasta filo posmarowanym roztopionym masłem nałóż twaróg i zawiń je w rulon. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 40 minut, nagrzanego do 180 stopni.
Kanapki z witaminą A
Dzięki odpowiedniej ilości witaminy A, ludzki organizm potrafi lepiej chronić się przed wnikaniem zarazków, a błona śluzowa dróg oddechowych jest w znacznie lepszym stanie. Zwiększa się ilość komórek układu odpornościowego, dzięki czemu łatwiej jest mu odeprzeć infekcję. Gdzie można przemycić ją w kuchni? Chociażby w jarmużu, jajkach, maśle czy marchewce. Co więc warto przygotować na odporność 2020? Kanapki!
Składniki:
- 4 kromki razowego pieczywa
- 100g śmietankowego twarożku
- 2 ugotowane jajka
- jarmuż
- masło
Przygotowanie:
Chleb posmarować delikatnie masłem i serkiem śmietankowym. Na to położyć liście umytego wcześniej jarmużu. Ugotowane jako pokroić w plasterki i rozłożyć na kanapki. Doprawić solą i pieprzem! Voila!
Koktajl z witaminą C
Głównym zadaniem witaminy C w organizmie jest neutralizowanie wolnych rodników, zanim te dotrą do komórek i zaczną je uszkadzać. Wpływa również uszczelniająco na ścianki naczyń krwionośnych, dzięki czemu katar szybko odchodzi w zapomnienie. Gdzie ją znaleźć? W cytrusach, żurawinie, brokułach, natce pietruszki, czy zielonych liściach warzyw. W tym przypadku, w odpowiedniej ilości dostarczy jej zdrowy koktajl, który jesienią 2020 zrobi swoje!
Składniki:
- 1 duży zielony ogórek
- pęczek natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
- miód do smaku
- woda mineralna
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umyć obrać i przełożyć do blendera, by potem dokładnie zmiksować. Kiedy napój zacznie się delikatnie pienić, wystarczy przelać do szklanki. Wówczas jest już gotowy do picia!
Przyswój cynk z wątróbką
Odpowiednia ilość cynku w organizmie również sprzyja ochronie przed przeziębieniem i innymi infekcjami. Aby nigdy go nie brakowało, warto jeść takie produkty, jak drób, ryby kasza gryczana, oraz wątróbka. A skoro już o tej ostatniej mowa, to mamy dla Was ostatni, świetny przepis na odporność 2020!
Składniki:
- 50 dag wątróbki drobiowej
- olej
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- szklanka bulionu
- 2 łyżki bułki tartej
Przygotowanie:
Wątróbkę podsmażyć na odrobinie oleju i udusić ją z solą i pieprzem, aż stanie się miękka. Następnie dodać posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek i zaczekać, aż całość się zeszkli. Zalać bulionem, dodać sok z cytryny i bułkę tartą. Ponownie dusić całość pod przykryciem przez około 10 minut. Gotowe, smacznego!