Reklama

Odpowiednia dieta sprzyja odporności naszego organizmu. W panującym obecnie okresie zimowym, warto zwrócić uwagę na to co jemy, aby dostarczyć organizmowi naturalnych wspomagaczy. Aby móc walczyć z infekcjami, które czekają na każdym kroku, w codziennym menu powinny znaleźć się odpowiednie elementy, będące naturalnym paliwem.

Reklama

Chleb na zakwasie z dużą zawartością selenu

Produktem sprzyjającym wzmocnieniu odporności organizmu jest selen. Można go znaleźć przede wszystkim w razowym pieczywie, a także ryżu, pszenicy oraz orzechach brazylijskich. Do tego znajduje się również w dyni, cebuli, drobiu i rybach.

Chcesz mieć pod dostatkiem selenu każdego dnia? Upiecz własny chleb! To nic trudnego!

Składniki:

- zakwas żytni

- około 1,5 kg mąki

- 2,5 łyżeczki soli

- 0,5 szklanki siemienia lnianego

- 1 szklanka pestek dyni

- 3-4 łyżki oliwy

- 6 szklanek letniej wody

Przygotowanie:

Na początek wymieszaj zakwas z mąką i letnią wodą w dużej misce. Do tego dodaj resztę składników i dokładnie wyrób ciasto. Następnie przełóż je do natłuszczonej formy, przykryj oddychającą ściereczką i pozostaw na 12h, aż pięknie wyrośnie. Piecz w temperaturze 200 stopni przez godzinę i gotowe!

Adobe Stock

Ciasto filo z twarogiem – porcja żelaza na cały dzień

Jeśli czujesz się słabo, nie masz siły i energii, może to oznaczać, że cierpisz na niedobór żelaza. Znajdziesz je w mięsie, rybach, jajach, twarogu, mleku oraz brokułach i warzywach strączkowych. A jeśli chcesz zjeść jego odpowiednią dawkę w domu, przygotuj tradycyjny turecki burek z ciasta filo, zapiekany z twarogiem!

Składniki:

- 250 g półtłustego twarogu

- sól

- pieprz

- gałka muszkatołowa

- ciasto filo

- 125 g masła

Przygotowanie:

Pokruszony twaróg dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Następnie na każdym kawałku ciasta filo posmarowanym roztopionym masłem nałóż twaróg i zawiń je w rulon. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 40 minut, nagrzanego do 180 stopni.

Adobe Stock

Kanapki z witaminą A

Dzięki odpowiedniej ilości witaminy A, ludzki organizm potrafi lepiej chronić się przed wnikaniem zarazków, a błona śluzowa dróg oddechowych jest w znacznie lepszym stanie. Zwiększa się ilość komórek układu odpornościowego, dzięki czemu łatwiej jest mu odeprzeć infekcję. Gdzie można przemycić ją w kuchni? Chociażby w jarmużu, jajkach, maśle czy marchewce. Co więc warto przygotować na odporność 2020? Kanapki!

Składniki:

- 4 kromki razowego pieczywa

- 100g śmietankowego twarożku

- 2 ugotowane jajka

- jarmuż

- masło

Przygotowanie:

Chleb posmarować delikatnie masłem i serkiem śmietankowym. Na to położyć liście umytego wcześniej jarmużu. Ugotowane jako pokroić w plasterki i rozłożyć na kanapki. Doprawić solą i pieprzem! Voila!

Adobe Stock

Koktajl z witaminą C

Głównym zadaniem witaminy C w organizmie jest neutralizowanie wolnych rodników, zanim te dotrą do komórek i zaczną je uszkadzać. Wpływa również uszczelniająco na ścianki naczyń krwionośnych, dzięki czemu katar szybko odchodzi w zapomnienie. Gdzie ją znaleźć? W cytrusach, żurawinie, brokułach, natce pietruszki, czy zielonych liściach warzyw. W tym przypadku, w odpowiedniej ilości dostarczy jej zdrowy koktajl, który jesienią 2020 zrobi swoje!

Składniki:

- 1 duży zielony ogórek

- pęczek natki pietruszki

- sok z połowy cytryny

- miód do smaku

- woda mineralna

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umyć obrać i przełożyć do blendera, by potem dokładnie zmiksować. Kiedy napój zacznie się delikatnie pienić, wystarczy przelać do szklanki. Wówczas jest już gotowy do picia!

Adobe Stock

Przyswój cynk z wątróbką

Odpowiednia ilość cynku w organizmie również sprzyja ochronie przed przeziębieniem i innymi infekcjami. Aby nigdy go nie brakowało, warto jeść takie produkty, jak drób, ryby kasza gryczana, oraz wątróbka. A skoro już o tej ostatniej mowa, to mamy dla Was ostatni, świetny przepis na odporność 2020!

Składniki:

- 50 dag wątróbki drobiowej

- olej

- 1 cebula

- ząbek czosnku

- pieprz

- sól

- szklanka bulionu

- 2 łyżki bułki tartej

Reklama

Przygotowanie:

Wątróbkę podsmażyć na odrobinie oleju i udusić ją z solą i pieprzem, aż stanie się miękka. Następnie dodać posiekaną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek i zaczekać, aż całość się zeszkli. Zalać bulionem, dodać sok z cytryny i bułkę tartą. Ponownie dusić całość pod przykryciem przez około 10 minut. Gotowe, smacznego!

Adobe Stock
Reklama
Reklama
Reklama