Reklama

Ewa Chodakowska od dawna motywuje tysiące kobiet (i nie tylko) do zmiany trybu życia. Dzięki niej wielu osobom udało się wprowadzić więcej ruchu do swojego planu dnia i zrzucić zbędne kilogramy. Trenerka nakłania też do stosowania zdrowej diety, ponieważ wtedy efekty ćwiczeń są najlepsze. Za jej wskazówkami podążają tłumy fanów. Od kilku lat możemy zauważyć zwiększoną „modę” na zdrowy tryb życia. Zwiększa się świadomość społeczeństwa w tej dziedzinie, głos zabiera też coraz więcej autorytetów. Problem w tym, że doprowadziło to do sytuacji, w której codziennie jesteśmy zasypywani wieloma, często sprzecznymi, nowinkami.

Reklama

Olej kokosowy – szkodliwy czy nie?

Wiele mitów narosło między innymi wokół oleju kokosowego. Przez pewien czas mogliśmy natknąć się na informację, że to „cudowny” produkt, który dostarcza organizmowi wielu cennych substancji i korzystnie wpływa na proces odchudzania. Badania naukowe wykazały jednak, że to zaledwie część prawdy, ponieważ w większych dawkach olej kokosowy jest dla nas szkodliwy.

Ewa Chodakowska postanowiła raz na zawsze postanowiła ostatnio rozprawić się z tą niejasnością. Opublikowała w Internecie wpis, który wywołał niemałą burzę. Internauci poczuli się zagubieni, ponieważ sądzili dotąd, że postępują zdrowo, spożywając olej kokosowy.

Trenerka skomentowała dla nas te wątpliwości: „W naszej diecie najważniejszy jest porządek i balans. Codziennie musimy w odpowiedniej ilości wprowadzać wszystkie grupy tłuszczowe do organizmu: nasycone, jednonienasycone i wielonienasycone, wtedy dopiero możemy mówić o zdrowym żywieniu. Olej kokosowy to w 86% tłuszcze nasycone, m.in kwas tłuszczowy mirystynowy i palmitynowy, dlatego trzeba z nim uważać!”.

Ewa Chodakowska podkreśla, że nadmierne spożycie oleju kokosowego może przyczynić się między innymi do rozwoju miażdżycy czy insulinooporności! „Dzienne spożycie WSZYSTKICH tłuszczów nasyconych nie powinno przekraczać 21,5g (przy diecie 2000-2200 kcal), a jedna łyżka oleju kokosowego waży 25g!”. Odradza zatem dodawanie oleju kokosowego jako dodatkowego składnika do potraw i przekąsek. Nie szkodzi natomiast smażenie na nim, pod warunkiem, że jest dobrej jakości.

Reklama

Celem wpisu była przede wszystkim edukacja. Ewa Chodakowska podkreśla, że są to informacje poparte badaniami naukowymi i konsultowała je z wieloma specjalistami, z którymi współpracuje. „Pamiętajmy, że zawsze znajda się osoby, które w swoim interesie będą promować dany produkt. Trzeba trzymać się badań naukowych, a tych na negatywny wpływ nadużywania oleju kokosowego”, dodaje.

Marlena Bielińska/ Move Picture
Marlena Bielińska/ Move Picture
Reklama
Reklama
Reklama