Najnowszy trend w kuchni? Bowl food! Sprawdźcie o co chodzi i wypróbujcie najlepsze przepisy!
1 z 6
Koniec z ery szybkich dań na wynos czy niezdrowych przekąsek jedzonych w pośpiechu! Nowa książka Davida Beza, „BOWLLOVE”, to skarbnica pomysłów na pełnowartościowe, kolorowe posiłki, które z pewnością zadowolą wegan, wegetarian, witarian i... wszystkożerców.
Bowl food
Bowl food zapoczątkowali blogerzy kulinarni publikując kolejne zdjęcia na Instagramie. Kolorowe dania szybko znalazły swoich wielbicieli. To nie tylko tylko najgorętszy trend sezonu i znakomity pomysł na zbilansowaną, zdrową dietę. Wygodny jest sam sposób podania – wystarczy łyżka albo widelec. A dodatkowo, to świetna zabawa, liczą się też walory estetyczne – kolorowe, pięknie ułożone jedzenie zachęca każdego. 13 września na rynku ukazała się właśnie kolejna, trzecia już po „SAŁATLOVE” i „ŚNIADANLOVE” kulinarna propozycja Davida Beza. Bloger odniósł spektakularny sukces! Jego książki znalazły się na liście bestsellerów w kilkudziesięciu krajach, a niedawno otworzył swoją restaurację w Londynie - Neal's Yard, gdzie spełnia swoje marzenia, o stworzeniu przestrzeni dla ludzie, w której mogą samodzielnie doświadczać, co oznacza smaczny, odżywczy i sycący posiłek.
Zobacz też: Poznaj jeden z najgorętszych kulinarnych trendów 2016 roku! To nie kolejny składnik, a sposób jedzenia…
Czym nas zaskakuje kolejna książka Davida Beza?
David Bez zrywa z tradycyjną koncepcją zupy i jak zwykle proponuje oryginalne przepisy na ciepłe dania, serwowane w miskach. Informacje zawarte w książce pozwolą dogłębnie zrozumieć, co znaczy prawdziwe sycąca i odżywcza kolacja, i z pewnością podważą dotychczasowe rozumienie terminu „zupa” czy posiłek w ogóle.
„Jestem prawdziwym wielbicielem prostych i pełnych różnych smaków dań z naturalnych składników. Z tego względu staram się je poddawać jak najmniejsze obróbce. Prześledziłem wiele tradycyjnych, domowych metod pracy w kuchni, żeby odkryć te najbardziej klasyczne i doszukać się inspiracji dla potraw jak najlepiej zbilansowanych, które sycąc, nie odbierają jednocześnie energii, i które pozwolą zachować potrzebę aktywności, a jednocześnie dadzą poczucie spełnienia, dobrze rozumianego komfortu”, przekonuje David Bez.
Książka została podzielona na dwie części. W pierwszej autor skupia się na wszystkich dziwacznych zarazem wspaniałych zupach, które sam opracował. Druga część bazuje na bardziej treściwych misach na gorąco bądź ciepło.
To już trzecia kulinarna propozycja Davida Beza wydawnictwa Buchmann
Dodatkowo nie można przejść obojętnie obok walorów estetycznych książki. David Bez książkę stworzył samodzielnie, od podstaw! Długoletnie doświadczenie autora w branży graficznej przekłada się na jego dbałość o detale, zmysł do niezwykłych kompozycji i piękne zdjęcia.
Polecamy: Przepis na udane przyjęcie: TOP 7 - przekąski finger food!
Jak stworzyć idealne danie?
To wcale nie jest trudne. Jest jedna prosta zasada: najwięcej warzyw, jak najmniej węglowodanów. David Bez proponuje praktyczny podział składników potrawy: na bazę, warzywa, białka, toppingi oraz dressing lub bulion. Dzięki temu każdy przepis jest idealnie zbilansowany, a wszystkie kombinacje dają efekt dań sycących i odżywczych. Autor zadbał o każdy detal, aby posiłek cieszył nie tylko oczy, ale przede wszystkim podniebienie. Na pożywny obiad i lżejszą kolację, na lunch w biurze i drugie śniadanie w domu.
Polecamy też: Jedzenie przyszłości: na czym polega kuchnia molekularna?
A może by tak użyć jarzyn zamiast makaronu? Czy da się stworzyć naprawdę smaczną potrawę z mniejszą zawartością węglowodanów, nabiałów, ryb i mięs, wzbogaconych za to warzywami, nasionami, roślinami strączkowymi i ziołami? Jeśli szukacie przepisów na najsmaczniejsze dania na pożywny obiad i lżejszą kolację, na lunch w biurze, drugie śniadanie w domu, powinniście sięgnąć po książkę Davida Beza, „BOWLLOVE”. Zobaczcie w naszej galerii, jak prezentują się te niezwykłe potrawy.
Zobacz także: Wege jest modne! Oto 7 wegańskich i wegetariańskich restauracji w Warszawie, które odwiedzają gwiazdy!
2 z 6
Ogórek, feta, marchew i kasza jaglana
Składniki:
50 g sera feta
50 g kaszy jaglanej ugotowanej
100 g swieżego ogólrka, wstążki marchwii, wstążki garść świeżej natki
Krem
zmiksuj 2 czerwone papryki, upieczone
200 ml podgrzanej śmietanki 18%
kiklka kropli oliwy z oliwek
pieprz
sól
Zobacz też: Poznaj jeden z najgorętszych kulinarnych trendów 2016 roku! To nie kolejny składnik, a sposób jedzenia…
Zobacz także: Wege jest modne! Oto 7 wegańskich i wegetariańskich restauracji w Warszawie, które odwiedzają gwiazdy!
3 z 6
Jarmuż, awokado, pomidory i marchewkowe smoothie
Składniki:
garść "wymasowanego" jarmużuz dodatkiem soku z cytryny
garść pomidorków koktajlowych
garść kiełków z buraka
szczypta czarnego sezamu
Krem
zmiksuj:
125 ml soku z marchwi
1/2 awokado
1 łyżka soku z cytryny
1 żółta marchew
sól, pieprz
To już trzecia kulinarna propozycja Davida Beza wydana przez Buchmanna
Zobacz także: Wege jest modne! Oto 7 wegańskich i wegetariańskich restauracji w Warszawie, które odwiedzają gwiazdy!
4 z 6
Łosoś, marchew, rukiew, woda i miso
Składniki:
50 g surowego łososia
50 g niepalonej kaszy gryczanej, ugotowanej
1/4 marchwii, wstążki
garść rukwi wodnej
3 dymki, drobno pokrojone
kilka pasków wodorostów przyrządzonych wg wskazówek
szczypta czarnego sezamu
Krem
200 ml gorącej wody
1 łyżka pasty miso
Zobacz też: Poznaj jeden z najgorętszych kulinarnych trendów 2016 roku! To nie kolejny składnik, a sposób jedzenia…
Zobacz także: Wege jest modne! Oto 7 wegańskich i wegetariańskich restauracji w Warszawie, które odwiedzają gwiazdy!
5 z 6
Bakłażam, cebula, soczewica i kurkuma
Składniki:
1/2 bakłażana upieczonego
1/2 czerwonej cebuli, upieczonej
1 łyżka kiszonej kapusty z musztardą i kurkumą
garś świeżej kolendry
1 dymk, drobno pokrojona
Krem
zmiksuj: 250 ml mleka kokosowego
150 g czerwonej ugotowanej soczewicy
1 łyżka mielonej kolendry
1 łyżecza sezamu
sól, pieprz
Zobacz też: Poznaj jeden z najgorętszych kulinarnych trendów 2016 roku! To nie kolejny składnik, a sposób jedzenia…
Zobacz także: Wege jest modne! Oto 7 wegańskich i wegetariańskich restauracji w Warszawie, które odwiedzają gwiazdy!