Anna Lewandowska i inne gwiazdy zdradziły proste i pyszne przepisy na letnie dania!
Te posiłki zrobisz w kilka minut
- Redakcja VIVA!
Sezon letni 2020 zbliża się wielkimi krokami. W tym czasie w sklepach i na targach pojawia się coraz więcej produktów sezonowych, które są zdrowe i przede wszystkim podkreślą smak dań. Wiele gwiazd dzieli się w social mediach sprawdzonymi przepisami na potrawy, które przygotowują właśnie w okresie letnim. Na swoim Instagramie zdrowymi oraz pełnowartościowymi recepturami na posiłki podzieliła się Anna Lewandowska, Anna Starmach, a także Ewa Chodakowska! Koniecznie zobaczcie poniższe przepisy, które świetnie sprawdzą się jako przekąski na letnie wieczory spędzone na balkonie lub tarasie w gronie najbliższych!
Truskawkowe kulki mocy od Anny Lewandowskiej
Potrzebne składniki:
- 100 g daktyli
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki wiórków kokosowych
- 3 łyżki Lio Shake Truskawka (Foods by Ann)
- 50 ml mleka kokosowego
- 50 ml wody
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotuj w mleku kokosowym i wodzie. Daktyle namocz w gorącej wodzie. Daktyle i miód dodaj do kaszy, zblenduj, uformuj w kuleczki i obtocz w je w Lio Shake Truskawkowym oraz wiórkach kokosowych.
Pudding chia i bananem od Anny Lewandowskiej
Potrzebne składniki:
- 1 banan
- 1 mango
- 200 ml mleka roślinnego
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka kakao
- płatki kokosowe
- borówki
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżka truskawkowej pasty orzechowej
Sposób przygotowania:
Mango obierz i pokrój w kostkę (część pokrojonego mango zostaw do dekoracji). Wrzuć do kielicha blendera, dodaj banana, nasiona chia, kakao oraz mleko roślinne. Całość zmiksuj i przelałam do słoiczka. Pudding udekoruj dodatkami i odstaw do lodówki na 3 h. Na osłodę możesz dodać także 2-3 kostki czekolady i pastę orzechową o smaku truskawka ze sklepu Anny Lewandowskiej (Foods by Ann).
Przepis na deser truskawkowy od Ewy Chodakowskiej
Potrzebne składniki:
- 2 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżka nasion chia
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 40 g napoju roślinnego
- 50 g truskawek
- 20 g obranego banana
- 1 szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Do szklanki wsyp chia i zalej napojem roślinnym. Odstaw na godzinę do lodówki. Do słoiczka włóż płatki owsiane. Następnie połóż warstwę z chia. Jogurt zmiksuj z cynamonem i bananem. Przełóż do słoiczka. Opłucz blender i miksuj truskawki. Truskawkową warstwę przełóż do słoika. Udekoruj owocami.
Przepis na ciasto jaglano-kokosowe od Ewy Chodakowskiej
Potrzebne składniki:
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki napoju roślinnego
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1.2 łyżeczki goździków mielonych
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotuj al dente, odcedź i wystudź. Wymieszaj ją z wiórkami kokosowymi, masłem orzechowym, przyprawami i mlekiem. Masę uformuj w kształt ciastek lub rozłóż w bibułki do muffinów i piecz w temperaturze 150’C przez 10 minut – do momentu aż będą chrupkie.
Przepis na chłodnik z awokado od Anny Starmach
Potrzebne składniki:
- 1 miękkie awokado
- 300 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 ogórek
- 6 rzodkiewek
- kilka liści mięty
- łyżeczka koperku
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 kromki razowego chleba
Sposób przygotowania:
Awokado i ogórka obierz.W blenderze kielichowym zmiksuj awokado, jogurt, 2 łyżki oliwy , sok z cytryny, dodaj sól i ½ ogórka. Rzodkiewkę i pozostałego ogórka pokrój w grubą kostkę. Chleb pokrój w kostkę skrop oliwą i podpiecz w piekarniku, aby otrzymać grzanki. Chłodnik przelej do miseczek, dodaj rzodkiewkę, ogórka, świeżo zmielony pieprz, kilka kropli oliwy oraz grzanki i koperek.
Przepis na letnią owsiankę od Anny Starmach
Potrzebne składniki:
- 1/2 szklanki zwykłych płatków owsianych
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mleka
- tarte jabłka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka orzechów
- garść owoców sezonowych np. maliny, borówki, truskawki
- duża szczypta cynamonu
- 100 ml jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Godzinę wcześniej (lub noc wieczorem, jeśli chcesz zjeść owsiankę na śniadanie) namocz owsiankę w wodzie. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, orzechy i migdały posiekaj. Namoczoną owsiankę przełóż do rondelka, dolej mleko i gotuj na małym ogniu. Po zagotowaniu dodaj starte jabłko, posiekane orzechy, migdały rodzynki i cynamon. Owsiankę gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z łyżką jogurtu i świeżymi owocami oraz miodem.