Reklama

Sezon letni 2020 zbliża się wielkimi krokami. W tym czasie w sklepach i na targach pojawia się coraz więcej produktów sezonowych, które są zdrowe i przede wszystkim podkreślą smak dań. Wiele gwiazd dzieli się w social mediach sprawdzonymi przepisami na potrawy, które przygotowują właśnie w okresie letnim. Na swoim Instagramie zdrowymi oraz pełnowartościowymi recepturami na posiłki podzieliła się Anna Lewandowska, Anna Starmach, a także Ewa Chodakowska! Koniecznie zobaczcie poniższe przepisy, które świetnie sprawdzą się jako przekąski na letnie wieczory spędzone na balkonie lub tarasie w gronie najbliższych!

Reklama

Truskawkowe kulki mocy od Anny Lewandowskiej

Potrzebne składniki:

  • 100 g daktyli
  • 50 g kaszy jaglanej
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki Lio Shake Truskawka (Foods by Ann)
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 50 ml wody

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotuj w mleku kokosowym i wodzie. Daktyle namocz w gorącej wodzie. Daktyle i miód dodaj do kaszy, zblenduj, uformuj w kuleczki i obtocz w je w Lio Shake Truskawkowym oraz wiórkach kokosowych.

Pudding chia i bananem od Anny Lewandowskiej

Potrzebne składniki:

  • 1 banan
  • 1 mango
  • 200 ml mleka roślinnego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 łyżeczka kakao
  • płatki kokosowe
  • borówki
  • 2-3 kostki gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka truskawkowej pasty orzechowej

Sposób przygotowania:

Mango obierz i pokrój w kostkę (część pokrojonego mango zostaw do dekoracji). Wrzuć do kielicha blendera, dodaj banana, nasiona chia, kakao oraz mleko roślinne. Całość zmiksuj i przelałam do słoiczka. Pudding udekoruj dodatkami i odstaw do lodówki na 3 h. Na osłodę możesz dodać także 2-3 kostki czekolady i pastę orzechową o smaku truskawka ze sklepu Anny Lewandowskiej (Foods by Ann).

Przepis na deser truskawkowy od Ewy Chodakowskiej

Potrzebne składniki:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżka nasion chia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 40 g napoju roślinnego
  • 50 g truskawek
  • 20 g obranego banana
  • 1 szczypta cynamonu

Sposób przygotowania:

Do szklanki wsyp chia i zalej napojem roślinnym. Odstaw na godzinę do lodówki. Do słoiczka włóż płatki owsiane. Następnie połóż warstwę z chia. Jogurt zmiksuj z cynamonem i bananem. Przełóż do słoiczka. Opłucz blender i miksuj truskawki. Truskawkową warstwę przełóż do słoika. Udekoruj owocami.

Przepis na ciasto jaglano-kokosowe od Ewy Chodakowskiej

Potrzebne składniki:

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 6 łyżek wiórków kokosowych
  • 1/4 szklanki napoju roślinnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1.2 łyżeczki goździków mielonych

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotuj al dente, odcedź i wystudź. Wymieszaj ją z wiórkami kokosowymi, masłem orzechowym, przyprawami i mlekiem. Masę uformuj w kształt ciastek lub rozłóż w bibułki do muffinów i piecz w temperaturze 150’C przez 10 minut – do momentu aż będą chrupkie.

Przepis na chłodnik z awokado od Anny Starmach

Potrzebne składniki:

  • 1 miękkie awokado
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ogórek
  • 6 rzodkiewek
  • kilka liści mięty
  • łyżeczka koperku
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 kromki razowego chleba

Sposób przygotowania:

Awokado i ogórka obierz.W blenderze kielichowym zmiksuj awokado, jogurt, 2 łyżki oliwy , sok z cytryny, dodaj sól i ½ ogórka. Rzodkiewkę i pozostałego ogórka pokrój w grubą kostkę. Chleb pokrój w kostkę skrop oliwą i podpiecz w piekarniku, aby otrzymać grzanki. Chłodnik przelej do miseczek, dodaj rzodkiewkę, ogórka, świeżo zmielony pieprz, kilka kropli oliwy oraz grzanki i koperek.

Przepis na letnią owsiankę od Anny Starmach

Potrzebne składniki:

  • 1/2 szklanki zwykłych płatków owsianych
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka
  • tarte jabłka
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka rodzynek
  • 1 łyżka orzechów
  • garść owoców sezonowych np. maliny, borówki, truskawki
  • duża szczypta cynamonu
  • 100 ml jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Reklama

Godzinę wcześniej (lub noc wieczorem, jeśli chcesz zjeść owsiankę na śniadanie) namocz owsiankę w wodzie. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, orzechy i migdały posiekaj. Namoczoną owsiankę przełóż do rondelka, dolej mleko i gotuj na małym ogniu. Po zagotowaniu dodaj starte jabłko, posiekane orzechy, migdały rodzynki i cynamon. Owsiankę gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z łyżką jogurtu i świeżymi owocami oraz miodem.

Reklama
Reklama
Reklama