Oto książki kulinarne, które warto przeczytać tej jesieni!
Zdrowe słodycze, street food, pyszne kolacje…
W coraz dłuższe wieczory warto sięgnąć po książkę kulinarną. I to niekoniecznie po to, żeby gotować! Wśród najciekawszych nowości znalazła się bowiem na przykład książka Marii Iwaszkiewicz pełna opowieści z domu jej sławnego ojca Jarosława. A najnowsza propozycja Jamiego Oliviera ma tak efektowne zdjęcia, że przyjemnością jest same jej oglądanie. Z taką samą zresztą radością zagląda się do książki o zwodniczo prostym tytule Jajko. A oto książki, które warto przeczytać tej jesieni!
Karolina Gawrońska, Wegańskie słodycze. Kultowe, zdrowe, bezglutenowe, Buchmann
Autorka popularnego kanału na YouTubie oraz bloga Savory or Sweet? podjęła się nie lada wyzwania i na potrzeby książki przygotowała oryginalne receptury na popularne i znane słodycze w zdrowszej, roślinnej wersji. Przepisy są łatwe, a każdy z nich został opracowany tak, aby z prostych składników otrzymać maksymalnie zdrowy posiłek o fenomenalnym smaku. W środku znalazły się więc wegańskie i „uzdrowione”: Błeno, Tłiks, Snikers, Lajon, Milkiłej, Szokobons, a nawet ciepłe lody. Wszystkie bez glutenu, utwardzonych tłuszczów, mleka i laktozy.
Street Food. Żarcie z ulicy, Ringier Axel Springer
Od bułki zjedzonej na ulicy do zjawiska kulturowego - street food idealnie wpisał się w wielkomiejski tryb życia. Publikacja ta, to nie tylko opis zjawiska i przewodnik po ustawionych w metropoliach foodtrackach, ale również bogato ilustrowana książka kucharska z przepisami z całego świata, także w formie wideo. Na tych, którzy kochają eksperymenty we własnej kuchni, czekają multimedialne wersje przepisów z książki Street Food. Żarcie z ulicy, gdzie krok po kroku zaprezentowano sposób przygotowania dań.
Zofia Pilitowska, Katarzyna Pilitowska, Jajko, Buchmann
Jajko jakie jest, każdy widzi. Jak smakuje – no właśnie, to wcale nie musi być oczywiste! Sposobów na jego podanie jest całe mnóstwo. Można próbować nietuzinkowo: na miękko z karmelem, w jajecznicy z kardamonem, z macą na słodko. Można też tradycyjnie: przygotować własny majonez, sos zabaione czy mousse au chocolat. Przeczytajcie książkę o najstarszym składniku świata. Napisaną przez Kasię i Zosię Pilitowskie, mamę i córkę, właścicielki baru śniadaniowego, które doskonale wiedzą, jak powstają najpyszniejsze przepisy.
Jamie Oliver, Jamie gotuje po włosku, Insignis
Uwielbiany kucharz chce się podzielić miłością, jaką darzy kuchnię włoską, prezentując łatwe w przygotowaniu, znane i lubiane klasyki: kurczaka z wyspy Salina, faszerowaną focaccię, zapiekankę z risotto, pieczonego kalafiora, klasyczną carbonarę czy tiramisu z limoncello. Dzięki tej książce wyczarujesz w kuchni wspaniałe smaki Italii. Książka zawiera ponad 130 przystępnych przepisów ułożonych jak prawdziwa włoska uczta: antipasti, sałatki, zupy, makarony, ryż i kluski, mięso, ryby, dodatki, chleb i wypieki oraz desery.
Anna Starmach, Pyszne kolacje, Znak
Ania Starmach, jurorka MasterChefa i MasterChefa Juniora, dzieli się swoimi pomysłami na wyjątkowe kolacje. Pachnące świeżymi ziołami pasty i hummusy, apetyczne zapiekanki i smakowite tosty, do tego pieczone warzywa z aromatycznym farszem, lekkie, soczyste sałatki albo sycące naleśniki. I jeszcze coś, co osłodzi wieczór: deser w postaci kruchych ciasteczek lub owoców pod gorącą kruszonką. Pyszne kolacje to po prostu zestaw kulinarnych pewniaków.
Maria Iwaszkiewicz, Kuchnia Iwaszkiewiczów, Znak
Dzięki tej książce przeniesiesz się do rodzinnej kuchni Iwaszkiewiczów. Córka pisarza Maria przywołuje smaki dzieciństwa. Opowiada, co się jadło, z kim i w jakich okolicznościach. Autorka potrafi gotować, ale przede wszystkim lubi ludzi i umie z nimi rozmawiać. Jej Kuchnia Iwaszkiewiczów to kompilacja trzech uwielbianych książek: Gawęd o jedzeniu, Z moim ojcem o jedzeniu oraz Gawęd o przyjęciach, które po latach doczekały się wydania w odświeżonej formie. Przepisy na potrawy międzywojennej i powojennej kuchni przeplatają się z opisami rytuałów towarzyszących robieniu konfitur czy przygotowywaniu bab wielkanocnych, które ojciec autorki pamiętał jeszcze ze swojego dzieciństwa.