Oto 6 książek o jedzeniu, które warto przeczytać tej zimy!
A może nawet… samemu zabrać się za gotowanie!
Przedstawiamy 6 książek o kuchni i gotowaniu, które warto przeczytać tej zimy! Znajdziecie wśród nich fantastyczne zbiory sprawdzonych przepisów oraz nowe pomysły na desery. Ale nie tylko! Książka Italia do zjedzenia może wam posłużyć jako przewodnik po Włoszech, a biografia Lucyna Ćwierczakiewiczowej zapozna z postacią chyba najsłynniejszej polskiej kucharki. Zapraszam do lektury!
Bartek Kieżun, Italia do zjedzenia, Buchmann
Italia do zjedzenia jest wyjątkowym połączeniem książki kulinarnej i subiektywnego przewodnika po Włoszech. „Moja książka jest efektem wielu lat podróży do Włoch i zdobywania wiedzy o kulinariach i włoskiej sztuce, którą uwielbiam tak samo jak włoskie jedzenie. Może być po prostu książką kucharską, ale może też być przewodnikiem po różnych zakątkach Italii. Można w niej znaleźć nieco anegdot o włoskiej historii, o tym jakie dzieje mają za sobą słynne dania kuchni włoskiej. Wszystko po to, by zrozumieć jak z wielkim, nie tylko kulinarnym dziedzictwem, mamy do czynienia na półwyspie Apenińskim”, mówi autor Bartek Kieżun.
Marta Sztokfisz, Pani od obiadów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa, Wydawnictwo Literackie
Poznajcie polską Julię Child – mistrzynię kuchni, prekursorkę nowoczesności! Trzęsła warszawską socjetą końca XIX wieku. Bywała na salonach, nadawała ton dyskusjom i balom. Żadna inna kobieta w Królestwie Polskim nie odniosła takiego sukcesu jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Miała niespełna czterdzieści lat, a już była obiektem zachwytów, złośliwych spojrzeń i plotek. Jej 365 obiadów za 5 złotych było najchętniej czytaną polską książką tamtego okresu i zajmowało honorowe miejsce w tysiącach polskich domów, tuż obok Biblii. Nakłady kolejnych jej książek kucharskich przekraczały nakłady dzieł Mickiewicza i Słowackiego, prowadzony przez nią salon przy Królewskiej odwiedzały największe osobistości stolicy, a za zarobione pieniądze mogła kupić trzy majątki ziemskie!
Paola Gavin, Hazana, Buchmann
Kompendium tradycyjnych żydowskich przepisów z całego świata. Znajdują się tu zarówno znane nam potrawy kuchni Europy Środkowo-Wschodniej – jak bliny, kugel czy babka ziemniaczana, jak i całkiem egzotyczne dania kuchni marokańskiej czy hiszpańskiej. Przepisy opatrzone są długim i ciekawym wstępem omawiającym najważniejsze żydowskie święta i smaki charakterystyczne dla regionów, w których występowały lub nadal występują duże skupiska żydowskie. Dodatkowym atutem książki jest to, że znajdujące się w niej potrawy są wyłącznie wegetariańskie.
Dorota Świątkowska, Moje wypieki na 4 pory roku, Egmont
Moje wypieki na 4 pory roku zadowolą zarówno doświadczonych cukierników, jak również tych zupełnie początkujących. Autorka zadbała o to, by każdy znalazł tu przepisy odpowiednie do swoich umiejętności i gustów. Wśród wiosennych przepisów na przykład znajdziesz wiele pomysłów na ciasta zielone i … rześkie. Wykorzystasz w nich cytrusy i owoce tropikalne. Lato to z kolei sezon na truskawki, maliny, poziomki, jagody i szybkie ciasta bez pieczenia. To też czas deserów lodowych, babeczek dekorowanych owocami i serników na zimno. Sprawdźcie sami, czym zaskoczy was jesień i zima!
Samar Khanafer, Szafran, mięta i kardamon, Buchmann
Zbiór ponad 100 przepisów, które pozwolą na nowo odkryć zioła i przyprawy – począwszy od rodzimej natki pietruszki, przez tymianek, kumin czy kolendrę, aż po sumak, anyż oraz szafran. Samar Khanafer prezentuje dobrze znane dania w nowej, jeszcze smaczniejszej i ciut mocniej doprawionej odsłonie. Łączy przy tym przeróżne tradycje kulinarne – proponuje głównie dania z lokalnych polskich składników, ale doprawione całkiem sporą szczyptą egzotyki. Autorka dzieli się również mnóstwem praktycznych porad związanych z przechowywaniem ziół i przypraw. Książka została przygotowana zgodnie z polskim kalendarzem sezonowości – tak, żeby zawsze jeść to, co akurat jest najzdrowsze, najsmaczniejsze i… najtańsze.
Ina Rybarczyk, Łowcy smaków. Cztery pory roku, Rebis
W swojej drugiej książce autorka znanego bloga kulinarnego True Taste Hunters zaprasza swoich wielbicieli, a także tych, którzy jeszcze jej nie znają, ale też lubią gotować i zdrowo się odżywiać, w następną podróż kulinarną. Tym razem skupia się na porach roku i proponuje wyśmienite dania przyrządzane z sezonowych owoców i warzyw. Słodkie truskawki, kwaskowaty rabarbar, soczyste sierpniowe pomidory czy jesienna dynia są bohaterami niezwykłych, prostych w przygotowaniu roślinnych dań, którymi możesz rozpieszczać siebie i swoją rodzinę przez cały rok.