Słodycze, które nie tuczą i możesz się nimi pochwalić na Instagramie?
Tak, to możliwe! Odkryj przepisy, które zrewolucjonizują twoje życie
Uwielbiasz słodycze, ale masz po nich wyrzuty sumienia? Znaleźliśmy wreszcie rozwiązanie jak zjeść ciastko i wciąż mieć ciastko. I to dosłownie! Naszym odkryciem są przepisy z książki „Wege słodkości” Aidah Samphani i Lamyai Voizzi. Bez śladu glutenu, bez grama laktozy i bez niezdrowego cukru! A nawet bez pieczenia! Wszystkie przedstawione w tej książce ciasta i desery są wegańskie i raw. Są szybkie do przygotowania, dlatego stanowią idealną propozycję dla wszystkich zabieganych, dbających o formę oraz zdrowie łasuchów. Nie tylko rozpieszczają podniebienie, ale również dostarczają cennych witamin i minerałów. Jak to możliwe?
Książka "Wege słodkości"- odkryj zdrowe słodycze
Desery, które nie tuczą to marzenie wielu osób. Takie słodkości istnieją, a dodatkowo mogą dostarczać wartościowych składników odżywczych. To zasługa kuchni raw food, w której potrawy podgrzewa się do najwyżej 42 stopni. Dzięki temu zachowują one wszystkie minerały, witaminy, enzymy i składniki odżywcze. Przepisy z książki opierają się głównie na owocach, orzechach, nasionach, zdrowych olejach czy kakao. Wszystko zdrowe i niezwykle smaczne!
W „Wege słodkościach” każdy łasuch znajdzie coś dla siebie: miętowe serniczki, torcik limonkowy, brownie z chili, szwedzkie mazarynki, lody pistacjowe, trufle, mus czekoladowy, baklava, crème brûlée — wszystkie przepisy równie pyszne i w pełni wegańskie. Co więcej, desery z książki są przepiękne i bardzo fotogeniczne. Dzięki tej książce odkryjesz nie tylko nowe i zdrowe smaki, ale również zachwycisz swoich gości... albo obserwatorów w social mediach :).
Zobacz przepis z "Wege słodkości" i przekonaj się, jak łatwe i smaczne mogą być zdrowe desery!
Snickers na patyku
Składniki:
Nadzienie karmelowe
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 75 ml syropu klonowego
- 6 świeżych daktyli bez pestek
- 3 łyżki masła orzechowego
- ¼ łyżeczki mielonej wanilii
- 100 ml posiekanych słonych orzechów ziemnych
Nadzienie waniliowe
- 100 ml oleju kokosowego
- 2 łyżki masła kakaowego
- 300 ml orzechów nerkowca, moczonych przez minimum 3 godziny
- 50 ml wody
- 75 ml syropu z agawy
- ½ łyżeczki mielonej wanilii
- szczypta soli
Polewa czekoladowa, podwójna porcja
- 100 g masy kakaowej
- 50 g masła kakaowego
- 2–3 łyżki syropu z agawy
- szczypta soli
Dekoracja siekane
- słone orzeszki ziemne
Przepis:
Nadzienie karmelowe:
Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej. Olej kokosowy, syrop klonowy, daktyle, masło orzechowe, wanilię i szczyptę soli zmiksuj w blenderze na gładką masę. Przelej do miski i dodaj siekane orzechy ziemne. Odstaw na bok.
Nadzienie waniliowe:
Olej kokosowy i masło kakaowe rozpuść w kąpieli wodnej. Orzechy nerkowca przepłucz pod wodą i odsącz w durszlaku. Olej kokosowy, masło kakaowe, orzechy nerkowca, wodę, syrop z agawy, wanilię i szczyptę soli zmiksuj na gładką masę.
Naszykuj foremki na lody, najlepiej silikonowe, i do każdej włóż patyczek. Do każdej foremki nałóż sporą porcję nadzienia karmelowego, dopełnij nadzieniem waniliowym. Wstaw na całą noc do zamrażalnika. Na koniec zamocz w polewie czekoladowej (rozpuść wszystkie składniki w kąpieli wodnej) i posyp posiekanymi słonymi orzeszkami ziemnymi.
Jesteśmy pewni, że po przeczytaniu tej książki, każdemu będzie łatwiej zamienić tuczące słodycze na te zdrowe pyszności!
Artykuł powstał z udziałem wydawnictwa Prószyński i S-ka.