Reklama

Uwielbiasz słodycze, ale masz po nich wyrzuty sumienia? Znaleźliśmy wreszcie rozwiązanie jak zjeść ciastko i wciąż mieć ciastko. I to dosłownie! Naszym odkryciem są przepisy z książki „Wege słodkości” Aidah Samphani i Lamyai Voizzi. Bez śladu glutenu, bez grama laktozy i bez niezdrowego cukru! A nawet bez pieczenia! Wszystkie przedstawione w tej książce ciasta i desery są wegańskie i raw. Są szybkie do przygotowania, dlatego stanowią idealną propozycję dla wszystkich zabieganych, dbających o formę oraz zdrowie łasuchów. Nie tylko rozpieszczają podniebienie, ale również dostarczają cennych witamin i minerałów. Jak to możliwe?

Reklama

Książka "Wege słodkości"- odkryj zdrowe słodycze

Desery, które nie tuczą to marzenie wielu osób. Takie słodkości istnieją, a dodatkowo mogą dostarczać wartościowych składników odżywczych. To zasługa kuchni raw food, w której potrawy podgrzewa się do najwyżej 42 stopni. Dzięki temu zachowują one wszystkie minerały, witaminy, enzymy i składniki odżywcze. Przepisy z książki opierają się głównie na owocach, orzechach, nasionach, zdrowych olejach czy kakao. Wszystko zdrowe i niezwykle smaczne!

Mat.prasowe

W „Wege słodkościach” każdy łasuch znajdzie coś dla siebie: miętowe serniczki, torcik limonkowy, brownie z chili, szwedzkie mazarynki, lody pistacjowe, trufle, mus czekoladowy, baklava, crème brûlée — wszystkie przepisy równie pyszne i w pełni wegańskie. Co więcej, desery z książki są przepiękne i bardzo fotogeniczne. Dzięki tej książce odkryjesz nie tylko nowe i zdrowe smaki, ale również zachwycisz swoich gości... albo obserwatorów w social mediach :).

Zobacz przepis z "Wege słodkości" i przekonaj się, jak łatwe i smaczne mogą być zdrowe desery!

Snickers na patyku

Mat.prasowe

Składniki:

Nadzienie karmelowe

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 75 ml syropu klonowego
  • 6 świeżych daktyli bez pestek
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • ¼ łyżeczki mielonej wanilii
  • 100 ml posiekanych słonych orzechów ziemnych

Nadzienie waniliowe

  • 100 ml oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła kakaowego
  • 300 ml orzechów nerkowca, moczonych przez minimum 3 godziny
  • 50 ml wody
  • 75 ml syropu z agawy
  • ½ łyżeczki mielonej wanilii
  • szczypta soli

Polewa czekoladowa, podwójna porcja

  • 100 g masy kakaowej
  • 50 g masła kakaowego
  • 2–3 łyżki syropu z agawy
  • szczypta soli

Dekoracja siekane

  • słone orzeszki ziemne

Przepis:

Nadzienie karmelowe:

Olej kokosowy rozpuść w kąpieli wodnej. Olej kokosowy, syrop klonowy, daktyle, masło orzechowe, wanilię i szczyptę soli zmiksuj w blenderze na gładką masę. Przelej do miski i dodaj siekane orzechy ziemne. Odstaw na bok.

Nadzienie waniliowe:

Olej kokosowy i masło kakaowe rozpuść w kąpieli wodnej. Orzechy nerkowca przepłucz pod wodą i odsącz w durszlaku. Olej kokosowy, masło kakaowe, orzechy nerkowca, wodę, syrop z agawy, wanilię i szczyptę soli zmiksuj na gładką masę.

Naszykuj foremki na lody, najlepiej silikonowe, i do każdej włóż patyczek. Do każdej foremki nałóż sporą porcję nadzienia karmelowego, dopełnij nadzieniem waniliowym. Wstaw na całą noc do zamrażalnika. Na koniec zamocz w polewie czekoladowej (rozpuść wszystkie składniki w kąpieli wodnej) i posyp posiekanymi słonymi orzeszkami ziemnymi.

Jesteśmy pewni, że po przeczytaniu tej książki, każdemu będzie łatwiej zamienić tuczące słodycze na te zdrowe pyszności!

Mat.prasowe

Artykuł powstał z udziałem wydawnictwa Prószyński i S-ka.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama