7 najlepszych filmów o gotowaniu – sprawdzony przepis na udany seans
Najpopularniejsze produkcje o miłości do jedzenia
Oglądanie filmów o gotowaniu to czysta przyjemność. W końcu sztuka kulinarna potrafi oczarowywać oczy i podniebienia. Orientalne przyprawy i słodycze od lat są wykorzystywane w ars amandi. Być może nawet niejedna rewolucja społeczna miała swój początek w kuchni albo przy wspólnym stole. Romantyczne kolacje czy wielkie biesiadowanie? Bez względu na to, co preferujemy, kino kulinarne to doskonała rozrywka, poszerzająca smakowe horyzonty.
Spis treści:
- Miejsce 7: Szef (2014) – poruszająca komedia o realizowaniu swoich pasji
- Miejsce 6: Julie i Julia (2009) – film inspirowany książką kucharską
- Miejsce 5: Przepiórki w płatkach róży (1992) – meksykański dramat o miłości i gotowaniu
- Miejsce 4: Smak curry (2013) – film o przysmakach kuchni indyjskiej
- Miejsce 3: Ratatuj (2007) – kultowa animacja o francuskiej kuchni
- Miejsce 2: Czekolada (2000) – wyjątkowy film o słodyczach, które zmieniają życie
- Miejsce 1: Uczta Babette (1987) – wykwintna kuchnia francuska w purytańskiej Jutlandii
- Inne najlepsze filmy o gotowaniu – co jeszcze warto zobaczyć?
Miejsce 7: Szef (2014) – poruszająca komedia o realizowaniu swoich pasji
„Szef” to zabawna komedia o pasji do gotowania z gwiazdorską obsadą. Głównym bohaterem jest Carl Casper (Jon Favreau), szef kuchni luksusowej restauracji. Aby zabłysnąć przed znanym krytykiem kulinarnym, Ramseyem Michelem (Oliver Platt), wprowadza do przepisów autorskie pomysły. Jednak jego innowacje nie podobają się właścicielowi restauracji (Dustin Hoffman). Carl przygotowuje więc stare menu, co skutkuje niską oceną. Rozgoryczony rzuca pracę i otwiera food truck z kuchnią latynoamerykańską.
Dzięki wsparciu przyjaciół – kelnerki Molly (Scarlett Johansson), byłej żony (Sofia Vergara) i jej obecnego partnera (Robert Downey Jr.) pod budką Carla ustawiają się kolejki. W food trucku „El Jefe” można dostać kubańskie kanapki, frytki z kolumbijskiej jukki, smażone platany i wiele innych znakomitych kąsków.
Film w reżyserii Jona Favreau pozwala na chwilę zatrzymać się na prostych rzeczach, które sprawiają, że życie nabiera smaku. Pasja głównego bohatera potrafi zarażać tak bardzo, że podczas seansu trudno nie skusić się, chociażby na małą, przekąskę.
Ocena na Filmwebie: 6,8.
Miejsce 6: Julie i Julia (2009) – film inspirowany książką kucharską
Główną bohaterką jest młoda i niespełniona pisarka, Julie Powell (Amy Adams). Jej kariera stanęła w martwym punkcie, co sprawia, że jest sfrustrowana i rozgoryczona, ale nie zamierza się poddać. W przełamaniu rutyny pomaga jej książka kucharska znanej celebrytki, Julii Child (Meryl Streep) – dzięki niej wpada na szalony pomysł. Postanawia wykonać wszystkie 524 przepisy z książki w jeden rok. Swoje doświadczenia opisuje na blogu, którego popularność z dnia na dzień rośnie.
Dzięki niej stare dania kuchni francuskiej zyskują popularność wśród młodszych amatorów dobrego smaku. Od przysmaków ślinka cieknie, a przy tym miło jest popatrzeć, jak główna bohaterka odnajduje siebie, łącząc umiejętności pisarskie z miłością do gotowania.
„Julie i Julia” w reżyserii Nora Ephron to film biograficzny, do którego scenariusz powstał w oparciu o książkę Julie Powell „Julie and Julia: 365 days, 524 recipes, 1 Tiny Apartament Kitchen”. Meryl Streep za rolę autorki legendarnych francuskich przepisów otrzymała nagrodę na festiwalu Złote Globy w 2010 r.
Ocena na Filmwebie: 6,8.
Miejsce 5: Przepiórki w płatkach róży (1992) – meksykański dramat o miłości i gotowaniu
To piękna i smutna historia miłosna, której główny wątek przeplatają kulinarne pyszności. Opowieść osadzona w tradycjach Meksyku. Zgodnie z nimi Tita (Lumi Cavazos) jako najmłodsza córka w rodzinie ma obowiązek dożywotniej opieki nad matką. W związku z tym powinna pozostać starą panną. Ale jak to jest możliwe, kiedy na zabój kocha się w Pedro (Marco Leonardi) i jest to miłość spełniona? Aby być blisko ukochanej, młodzieniec postanawia poślubić jej starszą siostrę.
Związek pary kochanków staje się tajemnicą, ale nie od dziś wiadomo, że zakazany owoc smakuje najlepiej. Dodatkowo uczucie jest podsycane pysznymi potrawami kuchni meksykańskiej, do której Tita ma wyjątkowy talent.
Film „Przepiórki w płatkach róży” w reżyserii Alfonso Arau stał się wielkim odkryciem na najważniejszym meksykańskim festiwalu filmowym. Produkcja zdobyła aż 10 Arieli, w tym złotą statuetkę dla meksykańskiego filmu roku. Ciekawostką jest, że scenariusz powstał na podstawie powieści żony reżysera, Laury Esquivel.
Ocena na Filmwebie: 7,1.
Miejsce 4: Smak curry (2013) – film o przysmakach kuchni indyjskiej
„Smak curry” to poruszająca opowieść „przez żołądek do serca”. Ila (Nimrat Kaur) jest młodą mężatką i ma wrażenie, że mąż stracił zainteresowanie jej osobą. Aby pobudzić dawne uczucie, wysyła mu do pracy menażkę z perfekcyjnie dopracowaną potrawą. Ma nadzieję, że mężczyzna rozsmakuje się w aromatycznym curry i na nowo zapała miłością do niej.
Jednak okazuje się, że menażka jest przekazywana komuś innemu. Aby sprawdzić, do kogo trafiają obiady, Ila umieszcza w środku liścik. Tak rozpoczyna się pełna emocji korespondencja dwojga nieznajomych.
Zdaje się, że historia w reżyserii Ritesha Batry aż pachnie indyjskimi przyprawami. Film zdobył dwie nagrody czytelników i krytyków czasopisma Filmfare w 2014 r. w kategoriach: najlepszy film i najlepsza rola drugoplanowa (Nawazuddin Siddiqui).
Ocena na Filmwebie: 7,2.
Zobacz także: Filmy o miłości – stare, nowe, klasyczne i ponadczasowe
Miejsce 3: Ratatuj (2007) – kultowa animacja o francuskiej kuchni
Jak to się stało, że film animowany Pixara rozsławił u nas tę francuską potrawę? Wszystko zaczęło się od wyjątkowych zdolności pewnego szczura z prowincji pod Paryżem. Okazało się, że Remy ma zbyt wyrafinowany gust, aby żywić się odpadkami. Co więcej, jego idolem jest Aguste Gusteau, sławny paryski kucharz. Podczas jednej z wielu wycieczek do kuchni, Remy dowiaduje się o śmierci mistrza. Jednocześnie właściciele domu dowiadują się o mieszkającej z nimi kolonii szczurów. Zmuszony do ucieczki Remy, oddziela się od krewnych i trafia pod ulice Paryża.
Dalsza historia jest pełna zaskakujących zwrotów akcji. Głównemu bohaterowi objawia się duch Gusteau z nietypową prośbą. Chodzi o to, aby utalentowany szczur pomógł jego nieślubnemu synowi w doskonaleniu umiejętności kulinarnych. Tak rozpoczyna się piękna przygoda i przyjaźń pomiędzy Remy'm a Linguinim. Ich wspólnym popisowym daniem jest rattatouille.
Ocena na Filmwebie: 7,3.
Miejsce 2: Czekolada (2000) – wyjątkowy film o słodyczach, które zmieniają życie
To urocza opowieść o talencie cukierniczym z pięknym romantycznym wątkiem. Główną bohaterką jest Vianne Rocher (Juliette Binoche). Młoda mama podróżuje po świecie razem ze swoją kilkuletnią córką. Zarabia na życie, sprzedając czekoladę. W końcu osadza się w małym francuskim miasteczku, gdzie postanawia otworzyć klimatyczny sklepik ze słodkościami.
Miejsce początkowo budzi sprzeciw zamkniętej społeczności miasta. Jednak znajduje się kilku odważnych śmiałków, niemogących się oprzeć apetycznie wyglądającym słodkościom. Ciepło właścicielki, jej umiejętność słuchania i doskonałe czekoladki zmieniają życie garstki mieszkańców.
Vianne nie chce wchodzić w konflikt z władzami miasta, ale jej biznes wyraźnie nie podoba się burmistrzowi. Ten nakłania miejscowego księdza, aby zabronił szatańskich praktyk. Sugeruje, że czekolada psuje obyczaje i prowadzi do rozwiązłości. W tym wszystkim pojawia się przystojny rybak Roux. Oczarowany urodą, talentem i charakterem właścicielki czekoladziarni, postanawia jej pomóc.
Juliette Binoche za rolę w filmie „Czekolada” zdobyła Nogrodę Publiczności Europejskiej Akademii Filmowej w 2001 r. Produkcja w reżyserii Lessego Hallströma znalazła się także na 4. miejscu dziesięciu najbardziej antykatolickich filmów wszech czasów według czasopisma religijnego Faith&Family (z 2004 r.).
Ocena na Filmwebie: 7,5.
Miejsce 1: Uczta Babette (1987) – wykwintna kuchnia francuska w purytańskiej Jutlandii
Akcja rozgrywa się w Danii w XIX wieku. W odizolowanej wiosce żyją dwie siostry, Martina i Philippa. Mieszkają z ojcem–pastorem i, nawet po jego śmierci, służą kościołowi pomimo wielu pokus opuszczenia miejscowości. Jedna z nich w młodości przyjaźniła się z pewnym francuskim śpiewakiem. Chłopak namawiał ją do zrobienia kariery na francuskiej scenie operowej, ale dziewczyna odmówiła.
Po latach do wioski przybywa przyjaciółka śpiewaka, Babette (Stéphane Audran). Dziewczyna ucieka z ogarniętej rewolucją stolicy Francji i prosi o schronienie. Zostaje w miasteczku przez kilkanaście lat. Pewnego dnia wygrywa na loterii. Gdy zbliża się setna rocznica urodzin pastora, wychodzi z propozycją zorganizowania przyjęcia we francuskim stylu.
Duński dramat w reżyserii Gariela Axela w 1988 r. został nagrodzony Oscarem i nagrodą BAFTA jako najlepszy film nieanglojęzyczny.
Ocena na Filmwebie: 7,7.
Inne najlepsze filmy o gotowaniu – co jeszcze warto zobaczyć?
Dla fanów filmów kulinarnych przygotowaliśmy kilka dodatkowych propozycji:
- Życie od kuchni (2007) – komedia romantyczna o perfekcyjnej szefowej kuchni (w roli Kate – Catherine Zeta–Jones), beztroskim kucharzu (Aaron Eckhart) i nieplanowej opiece nad kilkuletnią siostrzenicą. Reżyseria: Scott Hicks,
- Soul kitchen (2009) – momentami zabawna, a czasami dramatyczna historia podupadającego lokalu. Gdy właściciel restauracji Zinos (Adam Bousdoukos) traci grunt pod nogami, pracownicy przejmują stery. Reżyseria: Fatih Akin,
- Przepis na miłość (2010) – francusko–belgijska komedia romantyczna o właścicielu (Benoît Poelvoorde) upadającej fabryki czekolady i utalentowanej, ale nieśmiałej cukierniczce (Isabelle Carré). Reżyseria: Jean-Pierre Améris.
- Ugotowany (2015) – opowieść o młodym, ale wybitnym szefie kuchni (Bradley Cooper), który ma ambicje stworzenia najlepszej restauracji na świecie. Z załogą profesjonalistów otwiera lokal w Londynie. Reżyseria: John Wells,
- Menu (2022) – czarna komedia o wystawnej kolacji na prywatnej wyspie. Reżyseria: Mark Mylod. W rolach głównych: Ralph Fiennes i Anya Taylor–Joy.