Andrzej Grabowski o swojej wielkiej pasji... „Czasem robię to po nic”
O tym hobby aktora wie niewiele osób! Nam zdradził swój sekret
Dla milionów jest przede wszystkim genialnym aktorem, znanym m.in. z roli Ferdynanda Kiepskiego w Świecie według Kiepskich. Ale Andrzej Grabowski to prywatnie także zapalony miłośnik... gotowania! Jakie jest jego popisowe danie? W jaki sposób je przygotowuje? Zdradził to przed naszą kamerą!
Andrzej Grabowski o gotowaniu
Mimo że mieszka sam, przygotowuje duże porcje jedzenia. Jak sam przyznaje, dlatego, że lubi i dlatego, że go to odpręża.
– Bardzo lubię gotować a ponieważ mieszkam sam, gotuję dla nikogo, no dla siebie, ale że gotuję bardzo dużo to później to usiłuję rozdać: to córkom wożę, to sąsiadom daję. Czy to jest niepotrzebne? Prawdopodobnie potrzebne, bo oni to później skonsumują. Czasem to robię po nic. Po to, że mam czas i lubię, bo to też jest jakby twórcza praca. Bo ja nie korzystam nigdy z przepisów tylko z wyobraźni. I bardzo to lubię – zwierzył się przed naszą kamerą Andrzej Grabowski.
Andrzej Grabowski o popisowym daniu
Poprosiliśmy go również, żeby zdradził nam przepis na swoje popisowe danie. To, co odpowiedział, jest sporym zaskoczeniem!
– Te popisowe dania to trudne dania, ale typowo polskie. Na przykład bigos... On kojarzy się z kapustą i kiełbasą, prawda? A mój bigos zupełnie inaczej wygląda. To są różne rodzaje mięs, to jest przygotowywanie go co najmniej przez tydzień, to są warzywa, owoce w tym bigosie, takie jak jabłka czy śliwki; to są jeszcze grzyby i co najmniej dwa rodzaje kapusty, wagowo różne rodzaje mięs i wędlin. To bardzo inny bigos od tego, jak sobie wyobrażamy ten tradycyjny – zapewnił Andrzej Grabowski.
Co jeszcze lubi przygotowywać? Pasztet, zupy oraz... ciasta!
Pełny wywiad z aktorem na temat jego zamiłowania do kulinariów możesz zobaczyć powyżej